Tudtad, hogy a macskád úgy tekint rád, mint egy szülőre?

A mendemondákkal ellentétben

Kegyetlen, hálátlan szörnyek, akik csak az étel miatt térnek mindig haza - ez a szóbeszéd járja a macskákról. A legújabb kutatások viszont bebizonyították, hogy ennek a fele sem igaz és valójában igazán hálás lényekről van szó.

‚‚Gyere ide drágám!’’, ‚‚Jaj, de édes vagy!’’ – ezek a mondatok nem egy szerelmespár beszélgetése közben hangoztak el, a barátnőm négylábú kis kedvencét szokta így magához csalni. A gügyögő hangon lefolytatott, igen csak egyoldalú párbeszéd után gyakran megkérdezi tőlem, hogy ‚‚szerinted úgy tekint rám, mint az anyukájára?’’. Mire én megrántom a vállam, Bandi cicára nézek és egy ‚‚Nem tudom’’-mal nyugtázom az esetet. Bandi szeretetét dorombolással, nyalogatással és bújással fejezi ki, de a különböző fajok közötti verbális kommunikációs akadályai miatt sajnos sosem tud választ adni a kérdésére. Úgy tűnik, talán nem is kell. Az Oregon State University legújabb kísérletei ugyanis bebizonyították, hogy a macskák ugyanúgy ragaszkodnak a gazdájukhoz, mint a kutyák, valamint, mint a gyerekek a szülőkhöz. 

Ez azt jelenti, hogy a macskák mégsem olyan rejtélyesek és közönyösek az emberrel, mint ahogyan általában lefestik őket. Nemcsak az étel és a simogatás reménye vezérli tetteiket, hanem valódi érzelmek és kapcsolat köti őket a gazdájukhoz.

A kötődés típusai

A kutatásoknál az ismert kanadai pszichológus, Mary Ainsworth által kifejlesztett eljárást alkalmazták. A módszert gyakran alkalmazzák a csecsemők és a kutyák viselkedésének tanulmányozásához is, de az egyetem ezúttal 70 macskán tesztelte. A kisállatokat két percre a gazdájukkal hagyták, majd a cicák két percig egyedül maradtak a szobában, végül újra találkozhattak a gazdikkal. A megfigyelés során feljegyezték, hogyan reagálnak az állatok a helyzetre és a gyerekkori kötődés típusaihoz hasonlóan rendszerezték őket – biztonságos, elkerülő, ambivalens vagy dezorganizált kötődés jellemezte őket.

A számok nem hazudnak

A kutatás eredményei szerint a macskák több mint 60 százalékának a viselkedését a normális, azaz a biztonságos kötődés csoportjába sorolták. Ezek a cicák nyugtalanná váltak, amikor a gazdájuk elhagyta a szobát, de amikor visszatért, lecsillapodtak és tovább folytatták a szoba felfedezését. Nagyjából 30 százalékukra volt jellemző az ambivalens kötődés, ami azt jelenti, hogy a macskák azután is ingerülten viselkedtek, hogy a gazdájuk visszatért a szobába és túlzott ragaszkodással, teljes eltávolodással vagy a kettő zavaros keverékével reagáltak a helyzetre. Ez a százalékos arány nagyon hasonló azokhoz az eredményekhez, amit a gyerekek viselkedésének vizsgálatakor kaptak. 

Szó, ami szó a kutatásokból kiderült, hogy a macskafélék szeretete nem alábecsülendő és ezek a kedves kis teremtmények valódi kapcsolatot alakítanak ki a gazdáikkal.

Összefoglalva: a cicád valójában baromira hálás mindenért, csak szereti egy kicsit kéretni magát.

Nyitókép: martin-dm/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: