Tudtad, hogy a tamponnak is van szavatossági ideje?

Szerencsére van néhány apró trükk, amivel egy kicsit meghosszabbíthatod a tamponok élettartamát.

Ha a termékek szavatossági idejére gondolunk, akkor elsősorban az élelmiszerek jutnak az eszünkbe. Természetes, hogy egy doboz tej csupán pár napig fogyasztható vagy, hogy a húskészítményeket egy-két napon belül el kell fogyasztani. De ugyanígy a kozmetikai és a higiéniai termékeknek is van szavatossági idejük, igen, a tamponnak is.

Honnan tudhatjuk, hogy lejárt-e a termék?

A jó hír, hogy a tamponok viszonylag hosszú élettartammal rendelkeznek. A csomagoláson feltüntetett gyártási időtől számítva általában 5 évig biztonságosan használhatók. Azonban néhány külső tényező nagyban befolyásolhatja ezt az időtartamot. Ha a tampon nincs az eredeti csomagolásában, vagy az megsérült, akkor a poratkák és a baktériumok könnyen érintkezhetnek vele – ebben az esetben nem érdemes kockáztatni, jobb, ha kidobjuk a terméket. Az elszíneződés, a furcsa szag vagy a tamponból szokatlanul kilógó, sok apró szál is árulkodó jel, ami arra utal, hogy valami probléma van a termékkel.

Okozhat egészségügyi problémát, ha lejárt tampont használsz?

Rachael L. Polis nőgyógyász szerint a lejárt tampon használatával a hüvelyi fertőzések kialakulását kockáztatjuk, illetve irritáció vagy rendellenes hüvelyi folyás is jelentkezhet. Ezeknek a legtöbbje inkább kellemetlen, de egy súlyosabb fertőzésnek nagyobb következményei is lehetnek.

Hol és hogyan tároljuk?

A legtöbb nő a fürdőszobában tartja a higiéniai termékeket, és közben nem is sejti, hogy ezzel mennyire megrövidítheti a tampon szavatossági idejét. Ez a helyiség azért nem a legjobb választás, mert a magas páratartalom, és a nedvesség elősegíti a baktériumok és a penészspórák elszaporodását. Ha egy páraelszívót helyezünk a fürdőbe, azzal megakadályozhatjuk, hogy a nedvesség, illetve a baktériumok és a penész kárt tegyenek a pamutból készült női higiénia termékekben. De a szakértők szerint az a legegyszerűbb megoldás, ha hűvös, száraz helyen tároljuk a tamponokat – például egy hálószobai fiókban. Ha pedig egy régi dobozra bukkannánk valahol a lakásban vagy a táskánk mélyén, az előbb felsorolt szempontok alapján mindig ellenőrizzük, hogy biztonságos-e a használata.

Forrás: mindbodygreen.com
Nyitókép: Lewis Mulatero/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: