Tudtad, hogy az eső akár a stresszt is csökkentheti?

Az esős napok mindig szomorúak? Attól függ, honnan nézed.

Az emberek többségét az eső alapvetően rosszkedvűvé és lehangolttá teszi. Ilyenkor eluralkodik rajtunk a melankólia, és szinte kimozdulni sincs kedvünk otthonról.

Sokan a napjukat is képesek átszervezni egy kiadós eső miatt, olyannyira befolyásolja a hangulatukat az időjárás. Pedig nem ártana néha más szemmel nézni az égi áldásra! A Michigani Egyetem két éve végzett tanulmánya szerint ugyanis a természet hangjainak hallgatása egyértelműen pozitív hatással van a mentális egészségre.

Ess eső, ess!

A kutatók ezt a hatást a természetben töltött idővel hozták összefüggésbe, ami kétségtelenül fokozza e hangok hatását. S bár a nagyvárosokban is közel áll hozzánk a természet a mindennapjainkban, sokszor ezt nem is érzékeljük. A szél, a fáról hulló levelek, vagy az eső kopogása az ablakon mind a természet jeleinek a közvetítése. Ha ezekre a hangokra nem úgy tekintenénk, mint az aznapi aktuális „bajkeverőre”, hanem figyelnénk rá, akkor csökkenthetné a bennünk felgyülemlett stressz mennyiségét. Sőt, a kutatók szerint, még akár a fájdalmat is csökkenthetik, és a hangulatunkat is javíthatják, pusztán annyi kellene hozzá, hogy másik „szemüvegen” át nézzük.

Gondoljunk csak bele, hogy egy kisgyereknek mennyi örömöt tud okozni az eső! Ők képesek önfeledten ugrándozni ilyenkor is a pocsolyában, arcukat az ég felé tartva, nagyokat nevetve ázni, és egy pillanatra sem nem esnek kétségbe attól, hogy vizesek lesznek. Mert nem gondolják túl a helyzetet, hanem átadják magukat a természetnek, megélik az adott pillanat varázsát.

A természet egészségre gyakorolt pozitív hatásai a jól ismert figyelem-helyreállítási elmélet alapját képezik, amely szerint a természeti környezet javítja a koncentrációt és csökkenti az általa okozott lelki fáradtságot. Kaplan és Kaplan 1989-ben felállított elmélete szerint, a természetes ingerek a „szelíd elbűvölés” állapotában tartanak bennünket, ami leköti figyelmünket és helyreállítja azt. Vagyis mindannyian profitálhatunk a természet hangjaiból mindennapi életünk során, leginkább az esős napokon.

Az eső zsigeri élmény

Ha az eső hatását túlzónak érzed, akkor győződj meg róla saját magad! Miközben mész az utcán, vagy vársz a buszra, próbálj meg figyelni a természet hangjaira. Az eső ráadásul a nedves föld csodálatos illatát is elhozza, ami teljesen más egy nyári zápornál, mint egy kiadós téli esőzés után. Ha az esőre nem rossz, hanem természetes elemként gondolsz, akkor felébresztheti az összes érzékszervedet. Figyeld meg egyszer, hogy milyen érzés, ha hagyod, hogy az arcodra essen az eső. Rachel Carson biológus szerint az esős napok a legideálisabbak egy erdei sétához, mert ilyenkor érzelmi gyógyító élményben lehet részünk.

Szerintem az eső hallgatása zsigeri élmény. Olyan érzés, mintha minden csepp az egész testemet masszírozná. Gyakran hallgatok esőt, és ilyenkor mindig dolgozom azon, hogy elnyomjam a figyelmemért versengő zavaró gondolatok kórusát. Ez az egyedülálló ritmus az élet számos területén használható” – fogalmaz a biológus.

Esős reggelre ébredsz? Ne ess már előre kétségbe, hogy el lesz rontva a napod, vagy hogy mennyire nincs is kedved így semmihez. Fordíts a nézőpontodon, és inkább nyisd ki az ablakot, hunyd le a szemed, és pár percig szívd be az eső illatát. Hagyd, hogy minden érzés, ami kavarog benned, átfusson rajtad. „Az esőt csak mi gondoljuk félelmetesnek a rossz beidegződések, és a hozzá kapcsolódó negatív asszociációk miatt. Ezzel szemben az agyunk egyáltalán nem fenyegető zajként dolgozza fel.” Nem véletlen, hogy nagyon sok relaxációs, vagy meditációs videó aláfestő zenéjében hallani az esőt, amit tudatosan használnak ilyenkor. Az eső hangja ugyanis nagymértékben segíti az elme lecsendesedést. Csökkenti a testben a nyomást, és nyugodtabb, pihentetetőbb alvást biztosit.

Forrás: telva.com

Fotó: YakobchukOlena/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: