Tudtad, hogy az orgazmusnak terápiás hatása is lehet?

A testi örömök mellett egyéb pozitív hatása is van az együttlétnek.

A szex a világ egyik legjobb dolga, de egy bizonyos idő után mégis kikopik a hétköznapokból. A mindennapi rutin felülírja a testi örömöket és a fiatalos lendületű, heves, kezdeti összebújásokat felváltja a heti, sőt nagyon gyakran a havi egy alkalom, ami természetesen nem tesz jót egyik félnek sem.

Bár alapvetően a szex tabutémának számít, az nem titok, hogy jó érzés. A pusztán fizikai élvezeten túl azonban az orgazmusnak sok más előnye is van a szervezetre nézve, az egyik ilyen például, hogy a fájdalom érzékelésére is hatással van.

Az általánosan az élvezet csúcsaként ismert orgazmus az izgalom legmagasabb kifejeződése a szexuális együttlét során, vagy a nemi szervek hosszan tartó ingerlését követően, ami kellemes, bizsergető érzést nyújt. Tudományos vizsgálatok ezen túlmenően arra világítanak rá, hogy a testi élvezetek mellett számos más pozitív hatása is van a szexuális örömöknek.

Fiziológiailag az orgazmushoz vezető szexuális aktus során hormonok szabadulnak fel a szervezetben, elsősorban dopamin, szerotonin és oxitocin. „A két utóbbi vesz részt főként a »terápiás« akcióban, az oxitocint sokszor szerelmi hormonnak is nevezik, mert nagy mennyiségben szabadul fel a társadalmi kötődés, a szex, a szülés és a szoptatás során is. Ugyanakkor részt vesz a bizalommal kapcsolatos folyamatokban és a stresszreakciók szabályozásában is. A szociális viselkedésben betöltött szerepe mellett az oxitocinról kimutatták, hogy előnyös hatással van a mentális egészségre, többek között csökkentheti a szorongást és a depressziót” – mondja Roberta Rossi, szexuálpszichológus.

hosszú távú kapcsolat, vágy
Fotó:fabio formaggio / 500px/ Getty Images

A szerotonin viszont egy kémiai hírvivő, amely kulcsszerepet játszik a hangulat szabályozásában, egészen addig a pontig, amikor az agyban magas a szint, a jólét, a boldogság és az elégedettség állapota társul hozzá. Számos élettani folyamatban vesz részt, például az alvás, az étvágy és a testhőmérséklet szabályozásában. „Szerepet játszik a társas viselkedés és agresszió szabályozásában, segíti az impulzuskontrolt, a döntéshozatalt és a társak megismerést. Ezenkívül a szerotonin a fájdalomérzékelést és a stresszre adott válaszokat is modulálja.

Fájdalomcsillapító orgazmus

De milyen mértékben tudja az orgazmus enyhíteni a fájdalmat érzéstelenítőként? És hogyan tudod használni, hogy (majdnem) minden tekintetben jobban érezd tőle magad? „Az orgazmus pillanatában a méh összehúzódik és ritmikusan ellazul, így a relaxáció során lehetőség nyílik a fájdalmak, például a menstruációs görcsök enyhítésére. Az orgazmus során a méh fizikai ellazítása mellett endorfinok is felszabadulnak, amelyek aktiválják a szervezet opioid receptorait, ami átmenetileg enyhítheti a fájdalmat, ami egy ideig tartó »jó közérzetet« eredményez” – fogalmaz a szakértő.

A fájdalomcsillapító hatás migrén esetén is pozitív hatású lehet, mivel az endorfinok növekedése segíthet a fejfájás enyhítésében is. De hasonló előny tapasztalható azoknál a nőknél, akik hormonális változásokkal összefüggő hangulatváltozásokat tapasztalnak, például a premenstruációs szindróma miatt előforduló problémákat.

Mostantól tehát ne legyen kifogás a fejfájás a szex ellen, hiszen az orgazmusnak, a testi örömökön túl – a kísérő hormonális impulzusnak köszönhetően – terápiás és rehabilitációs szerepe is lehet, a fájdalomcsillapítás, a migrén enyhítése, a depresszió leküzdése, és egyes stresszel kapcsolatos betegségek enyhítése vonatkozásában. Nem hangzik rosszul, ugye?

Forrás: elle.com

Nyitókép: LanaStock / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: