Tudtad, hogy ezek a brandek újrahasznosítják a visszavitt ruhákat és cipőket?

Régiből újat

A megunt, kifakult és tönkrement ruháknak nem kell a kukában végezniük. Ezek a brandek ugyanis szívesen visszaveszik és újrahasznosítják őket.

Mindenki szekrényében rejtőzik néhány kinőtt, szakadt, elnyűtt vagy alig hordott ruha, amit valószínűleg sosem venne fel újra. Isten tudja, miért őrizgetjük ezeket a göncöket, talán mert a a szüleinktől/nagyszüleinktől örököltük őket, vagy az is megeshet, hogy valamilyen személyes élményünk, emlékünk kötődik az adott darabhoz. Ha sikerült lezárnunk a múltat, és úgy döntünk, ideje megszabadulni a felesleges holmiktól, akkor szerencsénk van, ugyanis egy-két márka tárt karokkal várja a számunkra értéktelenné vált holmikat, hogy aztán új életet leheljenek beléjük.

Vagabond

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

woohoo.hu online női magazin (@woohoomag) által megosztott bejegyzés,

A svéd márka az I:CO céggel közösen egy innovatív technológiának köszönhetően képes arra, hogy a használt cipőket újrahasznosítsa. A Shoe Bring Back kampány itthon is lehetővé teszi, hogy megunt cipőink ne a kukában végezzék. A leadott cipőket a Vagabondnál szétválogatják – amik még használhatók, azok second hand üzletekbe vagy rászorulókhoz kerülnek. A teljesen elnyűtt darabokat pedig újrahasznosítják. A legjobb, hogy nemcsak a sajátmárkás termékeiket, hanem bármilyen cipőt visszavihetünk, amiért cserébe egy kupont is kapunk. Az összegyűjtött cipők után a Vagabond kilónként 0,5 eurót kap, amit az újrahasznosítás fejlesztésére fordítanak. Például környezetbarát ragasztót állítanak elő, amivel csökkentik az ökológiai lábnyomukat. 

The North Face

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Iona Bonamis (@ionahealthybeginning) által megosztott bejegyzés,

A szabidőruhákra specializálódott The North Face a Vagabondhoz hasonlóan bármilyen márka ruháit és cipőit is szívesen visszaveszi az üzleteiben. Az ő projektjük a Clothes the Loop nevet kapta, ám ez még csak három országban érhető el. A márka az amerikai üzleteken kívül Németországban 12, Kanadában 17 helyen gyűjti be a kidobásra szánt ruhákat, amikből újrahasznosított anyagok készülnek. 

Nike

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nike Sportswear (@nikesportswear) által megosztott bejegyzés,

Az egyik legismertebb amerikai sportmárka kétségtelenül az élen jár, ha az innovatív, ökobarát technológiákról van szó. A Nike folyamatos azon dolgozik, hogy a vállalat ökológiai lábnyomát csökkentse, már 1993-ban elindították a Reuse-A-Shoe nevű projektjüket. Azokat a sportcipőket gyűjtik össze, amikre már nincs szükségünk (nem csak Nike), és ezekből állítják elő a Nike Grind nevű anyagot. Ezt nemcsak a cipők és a sportruházat készítése közben használják fel, hanem játszóterek, futó- és egyéb sportolásra alkalmas pályák talajához is. 

Levi’s

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Levi’s (@levis) által megosztott bejegyzés,

Ugyan a márka Magyarországon is elérhető, de egyelőre csak az amerikai üzletekben teszi lehetővé a használt ruhák és cipők leadását. Hasonlóan listánk előző szereplőihez, a Levi’s üzleteiben is bármilyen brand logójával díszített terméket szívesen látnak. Ezekből a termékekből az I:CO készít olyan anyagot, amit később újra fel tudnak használni. A farmerekből például nemcsak új nadrágokat készítenek, hanem szigetelőanyagot is.

H&M

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H&M (@hm) által megosztott bejegyzés,

A H&M globális ruhagyűjtési programja világszerte várja a használt ruhákat és kiegészítőket az üzleteiben. Az otthon összegyűjtött holmikat egy zsákban adhatjuk le az üzletekben, amiért cserébe egy kuponnal is megajándékoznak minket. A csomag tartalmát ezután átnézik és három különböző kategóriába osztják – a viselésre alkalmas darabokat világszerte használt ruhaként értékesítik, de azok a termékek sem vesznek kárba, amik már alkalmatlanok erre a célra. Megunt ruháink szolgálhatnak környezetbarát kollekciók vagy háztartási törlőkendők alapanyagaként, de szálakra bontva az autóipar hasznosítja őket. Fél pár zokni, lyukas vagy foltos póló? Nem számít, hiszen a H&M üzleteiben minden a megfelelő helyre kerül. 

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: