Tudtad, hogy milliárdnyi mikroműanyag oldódhat ki a teafilteredből?

A megoldás: a minőségi, szálas tea

Az ősz alapkelléke a gőzölgő tea, naponta több bögrényit is elkortyolunk. Ha nem cukrozzuk túl, és minőségi teafüvet vásárolunk, kedvezünk az egészségünknek, nem igaz? Igen ám, csakhogy a műanyag filter nem épp a legjobb választás.

A mikroműanyagok, vagyis az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabok a környezetünkben, az ivó- és palackozott vizekben és bizonyos ételekben is megtalálhatóak. A kanadai McGill Egyetem friss tanulmánya szerint a teánk sem kivétel ez alól: egyetlen műanyag teafilterből ugyanis akár több milliárdnyi műanyagrészecske oldódhat ki.

A legtöbb teafilter ugyan papírból készül, de néhány prémium márka műanyagot tartalmazó, hálószerű filtereket forgalmaz. A kutatók négy ilyen terméket vizsgáltak meg. A filterekből kiürítették a teafüvet, megtisztították, majd egyesével 10 milliliternyi, 95 Celsius-fokos vízbe áztatták a kis zsákokat. Csészénként körülbelül 11,6 milliárd mikroplasztik-részecske, és még 3,1 milliárd ennél is kisebb, nanoplasztik részecske oldódott ki belőlük. A tanulmány szerint ez jelentősen nagyobb mennyiség annál, mint amit az ételekkel vagy a sima ivóvízzel viszünk be a szervezetünkbe.

Káros vagy sem?

A vízben oldott műanyagrészecskék hatásait vízibolhákon tesztelték. Az állatoknál viselkedésváltozást tapasztaltak, és a fejlődésüket is befolyásolta a szennyezettség. De mi a helyzet velünk, emberekkel? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem károsak az egészségünkre az ivóvízbe kerülő műanyagrészecskék, de hozzátették, hogy egyelőre kevés kutatást végeztek a témában.

Semmi szükség arra, hogy egyszer használatos műanyagba csomagoljuk a teát. Nemcsak műanyagrészecskék kerülnek a szervezetünkbe, de a környezetszennyezéshez is hozzájárulunk – mondja Laura Hernandez, a kísérlet egyik kutatója. A megoldást abban látja, ha papírból készült filtert vagy szálas teát vásárolunk.

Nyitókép: skynesher/iStock/Getty Images Plus

(Environmental Science & Technology)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: