Tudtad, hogy van összefüggés a nyirokrendszer működése és a hajhullás között?

A kutatók találtak egy újabb okot, amiért érdemes nagyon odafigyelned a nyirokrendszered egészségére.

Érdekes cikket publikált a Science nemrég: a kutatók az őssejteket és a bőrregenerációt vizsgálták, de közben találtak egy eddig ismeretlen kapcsolódási pontot a nyirokrendszerrel is. A tanulmány Elaine Fuchs, Ph.D. és Rebecca C. Lancefield professzor vezetésével készült el, és a tudósok bebizonyították vele, hogy az őssejtek képesek más őssejteket a bőr visszanövesztésére utasítani. „A nyirokrendszer ebben a folyamatban való részvétele teljesen új koncepció, így új terápiás célokat biztosíthat például sebgyógyulási rendellenességek és hajhullás esetén” – mondta Elaine Fuchs.

Mi is pontosan a nyirok(rendszer)?

Egy színtelen folyadékról van szó, ami fehérvérsejteket tartalmaz: ezek kulcsfontosságú immunsejtjeink. A nyirokrendszer pedig tulajdonképpen tisztító funkciót lát el, aminek fontos szerepe van az immunrendszer működésében és a kórokozók elleni védelemben.

És hogyan tudja befolyásolni a hajhullást?

A tudósok tehát rájöttek, hogy az őssejtek képesek ösztönözni egymást a regeneráció serkentésére. A közöttük lévő réseket pedig a körülöttük lévő nyirokkapillárisok (hajszálerek) kötik össze. Ezek a szőrtüsző őssejtek képesek irányítani a folyadékot és a sejteket a közelükben, és a regenerációt is több szövetben. Ha pedig a tudósok a jövőben bejutnak ebbe a komplex rendszerbe, akkor ösztönözhetik a fejbőr növekedését azokon területeken, ahol a leginkább szükség van rá: például a kopasz foltoknál!

Ez is azt bizonyítja, mennyire fontos, hogy odafigyelj a nyirokrendszered egészségére, szerencsére több dolog is van, amit megtehetsz érte!

Nyitó kép: Doucefleur / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: