Túlreagálod? 5 helyzet, amikor ki kell állnod magadért

Úgy érzed, hogy valaki átgázol rajtad, de amikor szóvá teszed, ő egyszerűen leint: ugyan már, csak túlreagálod! Íme, 5 helyzet, amikor az, hogy kiállsz magadért, nem túlérzékenység, és nem hiszti, hanem teljesen jogos reakció.

Amikor megaláznak

Senkinek nincs joga hozzá, hogy viccesnek álcázott, de valójában sértő megjegyzést tegyen rád, akár a külső, akár a belső tulajdonságaidra. Nem túlzás, ha ezt kikéred magadnak – épp az az irreális, hogy a másik elvárná, hogy magadat kifigurázva vele nevess. A megalázó humor nem vicces. És hogy hol a határ? Pont ott, ahol te már bántónak érzed a rád vonatkozó beszólást.

Amikor komoly dolog forog kockán

Ha olyan igazságtalanság történik veled, ami hosszabb időre alááshatja a karrieredet, a megítélésedet, vagy egy emberi kapcsolatodat, fontos, hogy hallasd a hangodat. De akkor is ki kell állnod magadért, amikor arról van szó, hogy lemondasz-e egy álmodról, vagy inkább megvalósítod. A fontos dolgokért jogod van felszólalni.

Amikor más aratja le a dicsőséget a munkádért

Ha egy kollégád szándékosan vagy véletlenül úgy állítja be magát, mintha a te ötletedet ő találta volna ki, vagy övé lett volna az a teljesítmény, amiért valójában az egész csapat dolgozott, érdemes felszólalnod a saját magad védelmében. Persze nem kell dühösen konfrontálódnod az illetővel a főnök előtt, elég, ha finoman megjegyzed, hogy ebben neked is komoly részed volt.

Amikor pihenésre van szükséged

A feladatok csak záporoznak, te pedig úgy érzed, az erőd határán jársz? Akkor bizony itt az ideje, hogy nemet mondj a további terhelésre. Nyugodtan kérdezd meg a főnöködet, melyik munka a legsürgősebb, a legfontosabb – elvégre nem akarsz gyorsan, hanyag munkát végezni csak ezért, hogy minden kész legyen még a hétvége előtt. Nyugodtan kérd meg a családtagjaidat, hogy segítsenek be a háztartásban, vagy vásároljanak be helyetted. Ugye nem akarsz mindent egymagad elvégezni?

Amikor rossz érzésed van egy helyzettel kapcsolatban

Ha a megérzésed azt súgja, hogy ebbe a szituba nem érdemes belemenned, akkor valószínűleg igaza is van. Lehet, hogy a helyzet a legalapvetőbb értékrendedet teszi próbára. Lehet, hogy valami olyan apróságot vettél észre tudat alatt, amiről megértetted, hogy a te helyed nem itt van. De az is lehet, hogy a jelenlevő többiekkel nem passzolsz össze. Legyen bátorságod hallgatni erre a hangra!

Így csináld!

Az, hogy kiállsz magadért, nem feltétlenül jelenti azt, hogy agresszív vagy. Nem kell az asztalra csapni, elég, ha határozottan felszólalsz azért, amit fontosnak tartasz:

  • Ne a másikat vádold, beszélj inkább arról, hogy hogyan hat rád a helyzet. Mondd például, hogy „nekem ez rosszul esik”, vagy „úgy érzem, ez nem nekem való”.
  • Merj nemet mondani: légy udvarias, de határozott, ne magyarázkodj, egyszerűen csak mondj nemet.
  • Néha az is elég, ha visszavágás helyett egyszerűen csak kilépsz a helyzetből.
  • Légy tudatában, hogy nem vagy önző, ha magadra is gondolsz. A közösségnek – legyen az akár a munkahelyed vagy a családod – is akkor vagy a legnagyobb hasznára, ha nem sorolod magad a fontossági lista utolsó helyére.
  • Ha valaki túlérzékenynek nevez, gondold át, nem ő túlságosan bántó-e. És vajon mi lehet a célja, ha azt akarja elérni, hogy ne merj neki ellent mondani?

Szerző: Csiki Judit

Nyitókép: mihailomilovanovic/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: