10 kevésbé ismert, de annál különlegesebb túra Magyarországon, amit fel kell venned a bakancslistádra

Ha már bejártad a népszerű útvonalakat, ideje a járatlan(abb) ösvények felé venned az irányt! Összegyűjtöttünk neked 10 kirándulóhelyet, amelyekről garantáltan sok élménnyel és fényképpel térsz majd haza!

Ausztria madártávlatból

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Márton Botond (@boti_marton) által megosztott bejegyzés

Ha Sopronról van szó, a legtöbben szinte azonnal a Tűztoronyra, a borvidékre, vagy a VOLT Fesztiválra gondolunk, pedig a leghűségesebb városunk környezetében több izgalmas kirándulásra is lehetőséged van. Ilyen például az a közel 15 kilométeres túra is, amely során négy különleges kilátót is útba ejthetsz. A Sörház-dombi kilátóból egészen a Fertő-tóig elláthatsz, a Károly-magaslaton pedig az Alpok panorámájában gyönyörködhetsz. De Bécset és Pozsonyt is meglesheted távcsővel a Várhely-kilátóból, zárásképpen pedig a Béke-kilátóból csodálhatod a természet szépségét.

Határok nélkül

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nora (@nora_babos) által megosztott bejegyzés

Bár az Írott-kő a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja, valójában egy egészen rövid, közel 60 perces túra alatt elérhetsz a csúcsig. Ráadásul még az osztrák-magyar határvonalat is többször átlépheted, miközben megmászod a kilátóhoz vezető csigalépcsőt. Egy biztos: az alpoki panoráma megéri a fáradozást!

Az ibafai papnak fapipája van

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

R O S C O (@gypsycob.rosco) által megosztott bejegyzés

Tudtad, hogy az Ibafáról íródott nyelvtörő nem csupán a képzelet szüleménye? A Baranya megyei falu múzeumában ugyanis máig számtalan különleges pipát őriznek – például azt is, amit maga Deák Ferenc használt. Miután kipipáltad a pipamúzeumot, tegyél egy rövid kirándulást a környék akácerdőiben és virágos rétjein.

A víz az úr

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@reni.photos által megosztott bejegyzés

A vizek szerelmeseit garantáltan magával ragadja majd a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet két szurdokvölgye, hiszen a Meleg-mány- és a Nagy-Mély-völgyet körbejáró túrát víznyelők, patakok, vízesések és források sokasága keresztezi. Ha pedig mindez önmagában nem lenne elég lélegzetelállító, a kirándulás a Kőlyuki-barlang, a Meleg-mányi-barlang és a Mély-völgyi-kőfülkével folytatódik. Az útvonalat a Meleg-mányi-völgy vízesése koronázza meg, szóval a fényképeződ memóriája egészen biztosan megtelik majd a túrázás végére!

A Balaton nem csak a Riviéra

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kovács Sándor (@tenger_szem) által megosztott bejegyzés

Hiszed vagy sem, de még az ezerszer felkeresett magyar tenger vidéke is mutathat neked újat. Tedd félre egy kicsit a fürdőruhát és vesd bele magad a Tihanyi-félsziget rengetegébe! A Lóczy Lajos-tanösvényen haladva megismerheted Magyarország legelső levendulaföldjeit, de a tihanyi gejzírmezőt is útba ejtheted. Az Aranyház-kúp tetejéről pedig páratlan kilátásod lehet Tihanyra.

A következő megálló a Cuha-patak szurdoka

Ha sosem mondanál nemet a kalandokra, akkor a Cuha-patak szurdokában a helyed! A Magas-Bakonyban elhúzó völgy ugyanis igazi vadregényes táj, ahol patakok, sziklafalak és még egy 19. századi vasútvonal is várja a kirándulókat. A Gubányi Károly viadukt megtekintése kötelező, ha vállalkozol erre a túrára, de érdemes felvenned a listádra a betyárok egykori búvóhelyét a Kőpince-barlangot is.

Hegyen-völgyön át

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Feco (@tilkogram) által megosztott bejegyzés

Ha a Mátrában jársz, ne csak a Kékest látogasd meg, hanem az Ágasvár vidékét is! A Hegy-völgy körtúrát egészen gyorsan, mindössze négy óra alatt bejárhatod, ám a rövid táv ellenére számtalan különleges élményben lehet részed. Az egykor a váráról ismert hegycsúcsról például a Börzsöny és a Visegrádi-hegység panorámája tárul eléd. De megkeresheted azt a helyet is, ahol egykor a Csörgő-malom állt, illetve a Csörgő-lyuk barlangot is.

A határ a csillagos ég

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kissattila (@kissattilabor) által megosztott bejegyzés

Ha a magaslatok meghódítása jelenti számodra az igazi kihívást, akkor a Galyatetőre vezető túrát neked találták ki. A 964 méteres Galya-tető ugyanis a dobogó harmadik helyén áll Magyarország legmagasabb hegycsúcsai között a Kékes és a Hidas-bérc után. A Galya-kilátó panorámája pedig előre kárpótol majd az izomlázért, hiszen innen teljes egészében beláthatod az ország északi részét.

Az Óriások asztala

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fehér Tamás (@ta.m.as) által megosztott bejegyzés

A Bükk-fennsík egyik legkülönlegesebb pontja minden kétséget kizáróan az Óriások asztala, melynek varázsát az éles csúcsok hiánya adja. Bánkútról indulva hangulatos körtúrát tehetsz csodás tisztásokra, és végtelen kaszálórétekre, illetve a Három-kő és a Tar-kő csúcsára is. Sőt, egy erdőrezervátumba is bepillanthatsz. Ne felejtsd el megmászni a Bálvány-kilátót, mert innen tökéletes panoráma nyílik a Felvidékre.

A szurdok szépsége

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Selmeczi Szonja (@merenwen_szonja) által megosztott bejegyzés

A Bükk másik bakancslistás útvonala Mályinkáról a Kis-fennsíkig vezet, méghozzá a Csondró-völgy szurdokán át. A közel 17 kilométeres kiránduláson útba ejtheted a Örvény-, és a Látó-kövek kilátópontjait és a Vár-forrást is, amelynek vizével nyugodtan enyhítheted a szomjadat. A programot a Begyeleg-toronynál érdemes lezárni, ahonnan még egyszer utoljára megcsodálhatod a környék panorámáját.

Nyitókép: Peter Zelei Images/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: