Turbózd fel az egészségedet és fogyj könnyedén a kimchivel

A koreai gasztronómia lelke, a fermentált savanyított káposzta, számtalan egészségre gyakorolt hatása miatt elmaradhatatlan őszi finomság. 2013-ban még az Unesco is felvette a kulturális világörökségi listájára. Nem véletlenül!

A kimchi tele van értékes flavonoidokkal és antioxidánsokkal, a tejsavas erjesztés, vagyis a fermentálás miatt pedig igazi vitaminbomba a szervezetnek. Az emésztőrendszerre gyakorolt rendkívüli gyógyító hatása miatt, a fogyókúrás vagy méregtelenítési folyamatokat is hihetetlen módon elősegíti. Érdemes nagyobb adagot készíteni belőle, mert a család is biztos rápörög erre a különleges és egészséges étekre.

Ezernyi változat, de mind kimchi

A kínai kelből készült kimchi minden kimchik alapja, a legnépszerűbb, igazi klasszikus. Ha azonban úgy döntesz, hogy kimjang-olsz, vagyis kimchit készítesz, akkor egyből számos egyéb változatot is kipróbálhatsz, például jégcsapretekből, uborkából vagy medvehagymából. Sőt a csilimentes verzió, amelyhez fehér vagy fekete szezám dukál, szintén lenyűgöző. Vagy a vizes kimchi, amelynek frissítő, jégbehűtött levét adják a különböző fogások mellé. Ha pedig már van kész kimchid, akkor jöhet a trükközés, például a másnaposságra kiváló forró kimchileves.

Hozzávalók:

  • 2 besózott kínai kel
  • 100 g rizsliszt
  • koreai paprikapehely (gochugaru)
  • 100 ml halszósz vagy szójaszósz
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 jégcsapretek
  • 5 szál újhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 cm friss gyömbér
  • 1 finom körte vagy alma
  • 3 dkg cukor
  • 5 dl víz

Elkészítés:

Szedd le a kel külső leveleit, majd alaposan mosd át. Vágd négy negyedbe, és a torzsáit is vágd le róla. Ezután helyezd egy üveg jénaiba, és alaposan sózd be, lehetőleg nagyobb szemű, minőségi sóval. Ezután öntsd fel vízzel és fedd be az egészet. Akár valamilyen nehezéket is rátehetsz, hogy kevesebb levegő érje.

Eközben a rizslisztet a fél liter vízzel magas lángon forrald fel, majd néhány perc után beleszórhatod a vékonyan felszeletelet – julienre vágott retket. Szórd bele az összezúzott gyömbért és fokhagymát, majd egy kevés cukrot. A paprikapelyhet tényleg csak akkor, ha megbizonyosodtál róla, hogy a szósz már megfelelően kihűlt, különben keserűvé válhat. A letakart káposztát és a szószt hagyd 24 órát pihenni a hűtőben. Majd másnap a káposzták leöblítése és leszűrése után keverd össze a szósszal, és már teheted is a befőttesüvegbe. Szobahőmérsékleten még körülbelül négy napra van szüksége a kimchidnek, hogy összeérjen, és elérje azt a pontot, amikor mindenkinek összefut tőle a szájában a gyönyörűség. Egészségre fel!

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: