Ugye tudod, hogy nem a kenyértől hízol el?

Jó, nem lehet mértéktelenül, büntetlenül enni, de nem ér kizárólag a kenyérre fogni a pluszkilókat.

Egy jó pár éve külföldön élő ismerősöm mesélte, hogy hazánkat úgy jellemzik a környezetében, hogy az ország, ahol minden fogáshoz esznek kenyeret. És ez szinte tényleg így van, emlékszem, hogy gyerekként soha nem értettem, hogy a hétvégi rántott hús, hasábburgonya/burgonyapüré, uborka kombóhoz miért van még kenyér is tálalva? Azt meg végképp nem tudtam hova tenni, hogy mindig el is fogyott.

Mindennapi kenyerünket, add meg nekünk ma

Talán nincs is még egy olyan élelmiszer, ami az egész életünket vagy a közbeszédünket annyira áthatná és jellemezné, mint a kenyér. Megette a kenyere javát, kenyérkereső a családban, lustának a kenyér is kár, kenyértörésre készül, kölcsönkenyér visszajár, ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel – és még hosszasan folytathatnánk a sort.

A kenyér az életünk, és szinte minden étkezésünk elmaradhatatlan része. Húshoz, főzelékhez, sokan még tésztához is fogyasztanak kenyeret. Ha pedig a főfogáshoz nem is, akkor egészen gyakran ipari mennyiségben a nap többi étkezéséhez. Ennek tükrében talán érthető is, hogy miért küszködik a magyar lakosság 65%-a túlsúllyal, és miért óriási biznisz a fogyás, és minden, ami hozzá szorosan kapcsolható. Ha rákeresünk az interneten, hogy melyik az a termék, bogyó vagy italpor, ami a leggyorsabb és leglátványosabb fogyást ígéri, akkor egészen biztos, hogy egy hosszú hétvége sem elég a találatok végigböngészéséhez. És persze ember legyen a talpán, aki az ipari kínálatból megtalálja a számára leginkább tarthatót.

Egy egész életet azonban nem lehet leélni diétával és megvonásokkal, sokkal célszerűbb lenne azt a helyes táplálkozást megtalálni, ami nem folyamatos önsanyargatásból, vagy pár napra/hétre/hónapra lebontott egyhangú étkezésekből áll. A tartós fogyáshoz ugyanis bőven elegek az egyszerű, hétköznapi, bárki számára elérhető és hozzáférhető ételek.

Az egyik legáltalánosabb fogyókúrás elképzelés, hogy a kenyér a főbűnös, az első számú ok, amitől elhízunk. Vagyis ha nem eszünk kenyeret, akkor automatikusan lefogyunk? Dehogy! A képlet nem ilyen egyszerű, viszont nem is bonyolult.

Amikor nem komolyan diétáztam, akkor nekem is voltak kisebb próbálkozásaim. Egyik ilyen a kenyér elhagyása volt, amitől csodákat vártam, de pofára esetem. Népszerű tévhit és sokan a kenyérben látják a mumust, ettől várják, hogy majd meghozza a sikereket, de a siker messzebb van, mint gondolnád” – mondja Teremy Alex, testsúlycsökkentő tanácsadó, aki a saját programja létrehozása előtt szintén túlsúlyos volt.

A kenyér elhagyásától tehát önmagában nem lehet fogyni, ugyanis az csak részteljesítmény. Csupán egy „ártatlan” étel a 20-30 magas kalóriatartalommal rendelkezők közül, amit nem árt, ha kisebb mennyiségben fogyasztasz, vagy teljesen elhagysz a diéta alatt, de önmagában ettől a változástól még nem leszel nádszál karcsú. Hogy miért nem? Mert amennyivel kevesebbet eszel a kenyérből, annál többet fogsz másból… „Amíg nem vagy tisztában a fő szabályokkal, addig nem fogsz tudni fogyni sem. A kenyér kalóriaértékét ugyan levonhatod a napi számításból, de nem biztos, hogy tisztában vagy azzal, hogy amit helyette eszel, annak mekkora kalóriaértéke van. Így tehát önmagában a kenyér elhagyása olyan, mintha becsukott szemmel sétálnál hazafelé az út szélén, nem tudhatod, hogy haza érsz-e vagy sem.

Teremy Alex

Kenyér vagy nem kenyér?

Tehát teljes mértékben nincs értelme elhagyni a kenyeret, viszont mindenképpen csökkenteni kell a mennyiségét. Egy szelet kenyér az ideális, ha számít, hogy mennyit mutat a mérleg. Persze ahogy sok másnál is, itt is fontos a méret, de ha öt centis szeletet vágsz, akkor akár az egész kenyeret is megeheted. Viszont ha tényleg komolyan veszed magad, akkor a 70 grammot nem haladja meg a napi adagod.

Természetesen az sem mindegy, hogy ezt a 70 grammot melyik fajta kenyérből és mikor fogyasztod el! Lehetőleg reggelire, és teljes kiőrlésű rozskenyér legyen, mert kalória szempontjából ez a legjobb. „Tapasztalataim szerint az elején tényleg nehéz, hogy reggeli után már egyáltalán ne együnk kenyeret, de 2-3 hét alatt olyan szinten meg lehet szokni, hogy nem is fog hiányozni.” És persze a többi magas kalóriatartalmú „étel” (sütik, kekszek, cukros italok) is tiltólistára kerül, és a helyét átveszi a felismerés, hogy „csodakapszulák” nélkül is működhet a fogyás.

Nyitókép: Pekic/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: