Új csillag a Victoria’s Secret egén: Valentina Sampaio, az első transznemű modell, aki csatlakozott a márkához

Haladnak a korral vagy csak egy ügyes marketingfogás az egész?

A Victoria's Secret néhány napon belül két nagy bejelentéssel is meglepte a világot - bemutatták az első transznemű modelljüket és megerősítették Ed Razek, a márka marketingvezetőjének távozását.

Sokak szemében a Victoria’s Secret bemutató a divatipar csúcsát, az év legnagyobb eseményét jelenti. Minden év decemberében a legismertebb topmodellek mainstream előadókkal karöltve parádéznak egy-egy falatnyi alsóneműben, amit az egész világ figyelemmel követhet. Pontosabban csak követhetett, hiszen tavaly megerősítették, hogy a VS fehérnemű showját nem közvetíti többé a televízió. A bejelentés várható volt, hiszen a fehérnemű márka évek óta a támadások kereszttüzében állt és a kisebb-nagyobb bakik miatt a show színvonala is visszaesett. Lehet, hogy velem van a gond, de én szívesebben nézném meg a Házibuli Attilával egyik részét, mint ezt a giccsparádét.

Tinédzserként természetesen még nem így gondoltam – a legjobb barátnőmmel alig vártuk, hogy végre december legyen és megnézhessük a legújabb bemutatót.  Aztán hatalmas sóhajok közepette, csillogó szemmel figyeltük a legismertebb, tökéletes génekkel megáldott modelleket és feszes testüket. Akkor ez volt a trend és a Victoria’s Secret bemutató valóban az év egyik legnagyobb divateseményének számított, de az idők változnak.

Azonban a Victoria’s Secret, mintha ezt nem venné észre. The world’s best bras. The sexiest panties & lingerie. The most beautiful Supermodels. – olvasható a Victoria’s Secret weboldalán. Sanszos, hogy ez a néhány plasztikus mondat a 90-es évek óta jellemzi a márkát. A csődbe ment üzletek, a visszaeső bevételek és a jól ismert Photoshop botrányok sem döbbentették rá a vezetőséget arra, hogy már a 2010-es évek végén járunk. A brand ideológiája az évek alatt semmit sem változott, a body positive mozgalom kellős közepén még mindig a tökéletes modellek, még tökéletesebbre retusált képeivel próbálják fiatal lányok és nők tízezreit megvenni.

Tavaly a Victoria’s Secret az eddigieknél is alacsonyabb nézettségi rekordot döntött, azonban a fehérnemű márka ezután még tovább rontotta saját helyzetét. Ed Razek, a brand marketingvezetője ugyanis kijelentette, hogy nem tudja elképzelni, hogy plus-size vagy transznemű modellek szerepeljenek az éves giccsparádén. Nem is kellett több, hatalmas felháborodás tört ki. Még Halsey, a tavalyi év egyik sztárfellépője is a VS ellen fordult. A botrány áldozati báránya végül a CEO, Jan Singer lett, akinek az állásába került ez a transzfób komment.

A héten azonban két új hír is érkezett a VS háza tájáról – néhány bejelentették, hogy Valentina Sampaio lesz az első transznemű modell, aki a márkával dolgozhat. A brazil modellt a VS Pink egyik katalógusfotózására kérték fel. Ezt követően, tegnap megerősítették Ed Razek távozását is.

Ez a két intézkedés szerintem nem más, mint egy okos marketingfogás, amivel kísérletet tesznek a brand megmentésére. De ne legyen igazam. Lehet, hogy tévedek és a Victoria’s Secret vezetősége tényleg átgondolta a helyzetet és visszatér a realitás talajára. Lehet, hogy tényleg nyitottak a testpozitív mozgalomra és mostantól egy teljesen más arcát ismerhetjük meg a márkának. Így vagy úgy, az biztos, hogy ezzel egy új fejezet kezdődik a Victoria’s Secret életében.

Nyitókép: Pascal Le Segretain/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: