Új kategóriával bővül az Oscar!

2026-ban a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia újabb kategóriában hirdet majd győztest a Dolby Theatre-ben.

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 1929-ben osztotta ki először filmes szakma legrangosabb elismerését, az Oscar-díjakat. Ekkor tizenhárom kategóriában hirdettek győztest, de az évek előrehaladtával ezek szaporodtak, illetve átalakultak. Előbbire legutóbb több mint húsz évvel ezelőtt, 2001-ben volt példa, viszont az Akadémia most ismét engedett egy régóta rájuk nehezedő nyomásnak.

Az új kategória

A casting directorok, azaz a szereposztásért felelős filmes szakemberek már évek óta szorgalmazzák, hogy munkájukat az Akadémia is ismerje el, hiszen egy film sikerét sok esetben leginkább az határozza meg, hogy a szerepeket mely színészek kapják meg. Az Oscart odaítélő bizottság mindeddig ellenállt a kérésnek, hiszen szerintünk a ceremónia így is egyre hosszabb, viszont nemrég bejelentették, hogy az Emmy és a BAFTA bizottságai után végre ők is bevezetik a kategóriát. A filmeket ilyen szempontból először 2025-ben fogják szemlézni, ez azt jelenti, hogy szobrot csak a 2026-ban rendezett díjátadón vehet majd át a „legjobb szereposztásért felelős filmes szakember” kategória nyertese. Az Akadémia egyébként még napjainkban is nagyon konzervatív a díjak, illetve az átadó lebonyulításával kapcsolatban. Legutóbb 2001-ben volt hasonló közleményük, akkor a „legjobb animációs filmmel” bővítették listájukat, ezt 2002-ben a Shrek készítőinek adták át elsőként.

Hamarosan a legjobb szereplőválogatók is díjat vihetnek majd haza (Fotó: Al Seib/A.M.P.A.S. via Getty Images)

Élőben a legnagyobbakkal

Ugyan a kategóriában esélyes filmes szakembereknek még bő két évet kell arra várniuk, hogy ténylegesen díjat vehessenek át a Dolby Theatre-ben viszont az már most biztos, hogy ezt élő egyenes adásban teszik majd meg. 2018-ban ugyanis óriási felháborodás fogadta az Akadémia azon döntését, miszerint nyolc kategóriában a díjátadó közvetítése előtt hirdettek győztest. Akkor többek közt a „legjobb vágás” és a „legjobb haj és smink” nyertesei vettek át szobrot a ceremónián kívül. Az ezt követő közfelháborodás viszont hamar utólérte a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiát, így a következő évben már a főkategóriákkal helyezték ezeket egy lapra és azóta minden Oscart élőben adnak át, nem lesz ez alól tehát kivétel az új kategória sem. 

Nyitókép: Matt Petit – Handout/A.M.P.A.S. via Getty Images
Forrás: The New York Times

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: