10 hasznos tanács, ha új munkahelyen kezdesz dolgozni

Egy új munkahelyen szeretnénk rögtön odatenni magunkat, és már az elején jó benyomást tenni, de ha túltoljuk, hibázni is nagyobb eséllyel fogunk. Ez viszont elkerülhető, ha az alábbiakra odafigyelünk.

Akár kerested, akár megtalált, egy dolgot valószínűnek tartunk: egy új munkahely felvillanyoz, hiszen szuper lehetőségeket, új kapcsolatokat és izgalmas változásokat is jelent. Talán még költözést vagy némi előrelépést is a karrieredben. De persze, mivel izgulsz (mint mindenki, ez teljesen természetes), könnyen túltolhatod az igyekezetet, aminek az esetek döntő többségében nem a jó benyomás keltése a vége. Ezért inkább azt javasoljuk, fusd át ezt a listát az első munkanapod előtt, hogy minden simán menjen, és mielőbb elkezdhess beilleszkedni.

Az első lépések

1. Érkezz időben: közhelynek tűnhet, de tényleg ne késs, különösen az első időszakban ne. És ez nemcsak azért fontos, hogy a vezetőd és a kollégáid jó véleménnyel legyenek rólad, hanem azért is, mert magadat is frusztrálnád vele. Az pedig kinek hiányzik, ugye? Szóval – ahogy a Ramsey Solutions is javasolja – eleinte inkább szervezd úgy a napod, hogy 30-40 perccel előbb odaérj a munkahelyedre. Ha dugóba kerülsz, vagy más akadályozó tényező adódna, még így is bőven megérkezel. De ha minden rendben, legalább lesz időd venni magadnak egy kávét munka előtt.

2. Figyelj a dress code-ra: nemcsak a céges szabályok tisztelete, a jó modor vagy az illem, de a beilleszkedés miatt is fontos, hogy tájékozódj, hogyan öltöznek az új munkahelyeden, és te is kövesd az alapelveket. Ha erről nem kaptál infót, első nap legyél kicsit elegánsabb, mint ahogyan a pozícióhoz öltöznél, de azért ne told túl. Ne feledd: öltözködésben „inkább fölé kell lőni”, mint alá.

3. Mutatkozz be mindenkinek: bár a vezetőd is biztosan be fog mutatni, menj oda a kollégákhoz, és személyesen is rázz velük kezet. Lehet, hogy te nem fogsz emlékezni a nevekre, de ők emlékezni fognak rád és erre a kedves gesztusra. Online munkavégzés esetén persze, elég lehet egy rövid, de barátságos bemutatkozás a csapatnak az első videós meetingen.

Új munkahely? Kérdezz és jegyzetelj!

4. Kérdezz, ne beszélj: Szakemberek szerint eleinte inkább tartsd nyitva szemed-füled, minthogy a saját véleményedet kezdenéd hangoztatni. Hallgass, tanulj és figyelj, hogy a legrövidebb idő alatt a lehető legtöbbet tudd meg a cégről és a csapatról.

5. Jegyzetelj: Írd egy füzetbe, amit tanultál és a kérdéseidet is. Ez nemcsak a tanulást segíti, hanem azt a pozitív üzenetet is közvetíti a kollégák és a vezetőd felé, hogy „itt vagyok, tanulni szeretnék”. Ha a telefonodba pötyögsz, az nem mindenkinek üzeni feltétlen ugyanezt.

6. Hagyd a részleteket: ne beszélj túl részletesen az előző munkahelyedről, sem a volt főnöködről. Ezek tényleg nem vetnek rád jó fényt. Ha még nem tetted, hagyd végre magad mögött a sérelmeidet (ha vannak), és koncentrálj a jövőre: ez az új munkahely által már el is kezdődött!

7. Legyenek rövid, de informatív válaszaid: és ha valaki mégis rákérdez, miért váltottál? Bőven megteszi egy „új kihívásokat kerestem”, „ott már nem tudtam annyit fejlődni, amennyit szeretnék”, „többet szeretném használni a nyelvismeretemet”, vagy „megtalált ez a lehetőség, és úgy érzem, annyira passzol hozzám, hogy nem mondhattam nemet”. Hidd el, ezt az elején ennél jobban senki sem fogja firtatni (de várd csak ki az első rozéfröccsös csapatépítőt!).

Új munkahely: így könnyebb lesz a beilleszkedés

8. Témák, amelyekre ne kérdezz rá, és amelyekre igen: valószínűleg nem az első héten kell a vezetőd elé állnod például azzal, hogy mikor mehetsz szabadságra (kivéve, ha az állásinterjún már jelezted, mikor van előre lefoglalt utazásod). Vannak viszont témák, amelyeket érintenetek kell, mint mondjuk az, hogy kit fogsz helyettesíteni, téged ki helyettesít, és pontosan mi lesz a feladatod.

9. Beszélj a vezetőddel: itt nem arra célzunk, hogy járj minden aprósággal a nyakára. De mondjuk ne félj tudatni vele, hogy számíthat rád, nyitott vagy a visszajelzéseire, ugyanakkor a kérdéseidet is tedd fel neki bátran.

10. Balanszírozz okosan: fókuszálj a beilleszkedésre, de találd meg az egyensúlyt. Persze, vegyél részt lelkesen a beilleszkedésedet segítő onboarding folyamatokban, de ne támadd le egyszerre száz kérdéssel a kollégákat, és ne pörögj rá teljesen az új munkádra. Jelszavad legyen a fokozatosság. Adj időt magadnak, hogy megtaláld a helyed a pozíciódban és a kollégák közt is.

Fotó: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: