Új szuperital a láthatáron: az egészséges kaktuszvíz a legújabb wellnesstrend

Csökkenti a stresszt és a vércukorszintet, gyógyír a másnaposságra és értékes vitaminokat tartalmaz – ne lepődj meg, ha a bioboltok kínálatában hamarosan a kókusz- mellett a kaktuszvíz is feltűnik.

Vanessa Hudgens és Oliver Trevena idén alapította meg a Caliwater nevű céget, közös vállalkozásuk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kaktuszvíz berobbanjon a köztudatba. Habár sokan még nem hallottak erről a különleges italról, másoknak nem idegen a kaktuszvíz gondolata. A Grand View Research felmérése szerint a különleges ital 2019-ben 16,7 millió dollárt hozott a piacra és a becslések szerint ez az összeg 2027-re több mint 20 százalékára nőhet. Vagyis ideje egy kicsit közelebbről megismerni ezt a szuperitalt, valamint a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait.

Mi az a kaktuszvíz?

Nem kell túlmisztifikálni, hiszen az elnevezés magáért beszél: víz, amit egy kaktuszból nyernek ki. Miért érdemes fogyasztani? Mert olyan létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a C-vitamin, a kalcium, a kálium és a magnézium. Vagyis az egészséges életmód alappillére lehet. 

A szuperital pozitív hatásai

A kaktuszvizet a fügekaktusz (más néven medvetalp-kaktusz) ehető gyümölcséből nyerik ki, ennek köszönhető, hogy az ital nem áttetsző vagy zöldes, hanem rózsaszínes árnyalatú. A különleges színt a növény betalain pigment tartalmának köszönheti – amely a céklában is megtalálható –, és ebből a tulajdonságból nemcsak esztétikai előnye származik. Ugyanis ezek a pigmentek gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Emellett a fügekaktusz nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat is. Az viszont biztos, hogy a kaktuszvíz hatalmas segítséget nyújthat a stressz csökkentésében. Ezt 2012-ben a Journal of Medicinal Food című folyóiratban közzétett tanulmány is megerősítette. Ugyanebben az évben egy másik kutatás szintén megvizsgálta a fügekaktusz jótékony hatását – ez azt bizonyította, hogy a gyümölcs fogyasztása csökkenti a vércukorszintet.

A kaktuszvíz akkor is segítségünkre lehet, ha egy alkoholmámoros este után nyúzottan ébredünk. 2013-ban egy tanulmány alátámasztotta, hogy a fügekaktusz csökkenti az alkoholfogyasztás okozta oxidatív stresszt. Ezen kívül segíthet abban, hogy a cukros üdítőket egészségesebb alternatívára cseréljük. Hiszen finom íze miatt azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem rajonganak a vízért.

A kaktuszvízzel sem érdemes túlzásba esni

Mint sok más étel-ital esetében, itt is igaz az állítás: mértékkel kell fogyasztani. Ha a hazai piacra is betörne, ne halmozz fel azonnal hatalmas mennyiséget belőle. Előtte figyeld meg, hogyan reagál rá a szervezeted. Az amerikai Lung Health Institute szerint a kaktuszvíz fogyasztásának fejfájás, illetve gyomor- és bélrendszeri problémák (hányinger, hasmenés, hányás és gyomorfájdalom) is lehetnek a mellékhatásai. „Lehet, hogy a szervezet nem tudja azonnal feldolgozni a nagy mennyiségű természetes ásványi anyagok és elektrolitok bevitelét” – mondta Scotty Schellner táplálkozási szakértő és tanácsadó a Bustle-nek. Vagyis a kaktuszvíz enyhe hashajtó hatással bírhat. Ezért a szakemberek azt ajánlják, lépésről-lépésre szoktassuk hozzá a szervezetünket. Például 1-1,5 dl kaktuszvizet keverjünk össze 3 dl normál vízzel, majd idővel növeljük a kaktuszvíz arányát.

A másik indok, amiért nem érdemes nagy mennyiségben sokkolni vele a szervezetünket, hogy hipoglikémiát okozhat, ha túlságosan leesik a vércukorszint. Valamint, akárcsak a grapefruitlé esetében arra is figyelnünk kell, hogy befolyásolhatja bizonyos – főleg a vese, a máj és a hasnyálmirigy – gyógyszerek hatását.

Forrás: Bustle
Nyitókép: Frankie Lopez/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: