Újabb növényi tej debütál: jön a vegán avokádótej

Egy amerikai cég már korábban bemutatta az avokádóból és zabtejből készült termékét, de azóta kifejlesztették a teljesen növényi eredetű változatot is - a vegán avokádótej napokon belül debütál a piacon.

Az amerikai székhelyű Avocadomilk számára 2020 már számos elismerést hozott: a magtejből és avokádóból készített termékük azonnal a vásárlók kedvencévé vált, illetve a szakemberek között is osztatlan sikert aratott és több díjat is bezsebelt. Az italt zabból, valamint fagyasztott, szárított avokádóból állítják elő és az innovatív technológiának köszönhetően a gyümölcs közben nem veszít a tápértékéből. Korábban az avokádótej nem kaphatta meg a vegán jelzőt – csak vegetáriánusok és laktózérzékenyek fogyaszthatták – ugyanis mézet tartalmazott. A vállalat viszont új recepttel állt elő, amelyből eltávolította az egyetlen állati eredetű összetevőt és hamarosan az üzletek polcain is debütál az újdonság. „Nagyon könnyen meghoztuk a döntést. A vásárlók visszajelzései alapján tudtuk, hogy nagyon vágynak a vegán változatra.” – mondta Terry Daly, az Avocadomilk vezérigazgatója a VegNews-nak. „Mi csak annyit tettünk, hogy hallgattunk rájuk. Nagyon örülünk az új terméknek, mert ízesebb, egészségesebb és egyszerűen gyönyörű.”

Nem ártalmas a környezetre?

Az avokádó az egyik legnépszerűbb szuperétellé vált. A megnövekedett keresletből a termesztők igen, a környezet viszont kifejezetten nem profitál. A gyümölcs termesztése közel sem környezetbarát, ugyanis a növény rendkívül vízigényes, ráadásul több erdőt is kiirtottak, hogy az ültetvényeknek helyet teremtsenek. Az Avokadomilk számára viszont fontos a társadalmi felelősségvállalás és csak olyan gyümölcsöket vásárolnak, amelyek szépséghibásak és nem alkalmasak arra, hogy a szupermarketekben árulják őket. Ezeket az avokádókat a termelők általában a normál ár alatt tudják eladni, viszont a cég úgy döntött, hogy ugyanannyiért vásárolja fel, mint az egészséges gyümölcsöket és ezzel támogatják az őstermelőket.

Csak olyan gazdaságokat választanak, ahol esővízzel öntözik a növényeket. Emellett minden palack rPET, vagyis 100% -ban újrahasznosított műanyagból készül és folyamatosan újrahasznosítható. A címkék nyomtatásához 100% növényi tintát használnak. A cég a weboldalán azt is közzétette, hogy a termékek előállításával és a szállítással jelenleg havi 1,7 tonna szén-dioxidot termelnek. Ezt úgy próbálják ellensúlyozni, hogy az év végéig 104 avokádófát ültetnek el. Ezt a jövőben is tervezik folytatni amellett, hogy szeretnék tovább csökkenteni az ökolábnyomukat.

Irány a nemzetközi piac

A cég a sima avokádótej mellett ízesített, kakaós változatot is kínál és mindkét termék gyorsan belopta magát a vásárlók szívébe. Az augusztusban debütáló vegán változat valószínűleg még ennél is nagyobb népszerűségre számíthat. Az Avocadomilk termékei jelenleg csak a tengerentúlon kaphatók, de hamarosan Ausztráliában és Új-Zélandon is elérhetővé válnak. A gyártó pedig már azt tervezi, hogy a közeljövőben az európai és az ázsiai piacot is meghódítja.

Nyitókép: Avocadomilk

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: