Bakancslista januárra, hogy jól induljon az év

12 terület fejlesztéséhez mutatunk tippeket, amivel megalapozhatjuk jóllétünket, már az év első hónapjában.

Amilyen az első nap, olyan lesz az év is – mondják sokan. Ha nem is az első nap, de az év első hónapja meghatározhatja a hátralevő időszakot. A január rengeteg lehetőséget rejt magában az újrakezdésre, az irányváltásra és az új élményekre egyaránt. Érdemes ilyenkor lecserélni a tavalyi lencsét és új szemüvegen keresztül szemlélni a világot. Az alábbi 12 témakör mentén januárban leképezhetjük kicsiben az évet, és ezzel egyidőben bevezethetünk olyan szokásokat, tevékenységeket, amik elűzik az évkezdés nehézségeit és a hideg időszak komorságát is. Jöjjön hát egy olyan januári bakancslista, amit élvezet lesz követni – és talán nem csak ebben a hónapban.

Menj…

…ki a szabadba és élvezd a téli erdő látványát, hangjait, illatait. És igyekezz a hideg ellenére is minél több időt a friss levegőn tölteni.

Csinálj…

…egy teljes körű szelektálást az otthonodban. Minden, ami régi és már nem szolgál téged, a boldogságod vagy a kényelmed, annak mennie kell. Kezdj tiszta lapot az otthonod falain belül is.

Játssz…

…újra gyermeki örömmel. Felnőttként túl komolyan vesszük az életet, és sokszor elfelejtjük, mennyire fontos a játék és a szórakozás. Januárban keríts időt az önfeledt játékra. Kirakós? Társasjáték? Párnacsata a családdal? Jöhet bármi!

Fedezz fel…

…magadban egy új tulajdonságot. Annyira nehéz magunkra külső szemmel nézni, hogy többnyire csak akkor vesszük észre magunkon a változást, ha valaki megjegyzi azt nekünk. Januárban törekedj arra, hogy új helyzetekben ismerj magadra és lépj ki a komfortzónádból.

Utazz…

…el egy gyerekkori, szívednek kedves helyre. A nosztalgia megtölti a szívünket, és a múlt szép emlékei új löketet adnak az új élmények szerzéséhez.

Készíts…

…tervet az évre. A tervezés a tudatosság alapköve. Ha ki van jelölve az ösvény, amin haladni szeretnél, sokkal kisebb az eltévedés valószínűsége.

Nézd meg…

…mennyit fejlődtél az elmúlt években. Nézegess fotóalbumokat, tekerj bele régi videókba, levelekbe, chatbeszélgetésekbe és csodálkozz rá a régi önmagadra. Azt is vedd észre, hogy talán, amire régen vágyakoztál, az mára már ott van az orrod előtt. Légy hálás érte.

Tanulj…

…meg egy új relaxációs technikát. Sosem árt, ha a nehéz helyzetekre akad a tarsolyunkban néhány bevált praktika, amivel visszaállíthatjuk a lelki egyensúlyunkat.

Próbálj ki…

…újdonságokat. Új frizura, új útvonal hazafelé, vagy új éttermek kipróbálása is szóba jöhet. A lényeg a rutin megtörése.

Olvass…

…el egy olyan könyvet, amit soha nem vennél le a könyvesbolt polcairól. Ha mindig történelmi könyveket olvasol, akkor most nyúlj egy fantasyért. Vagy éppen fűszerezd meg az életed egy pikáns szerelmi történettel.

Adj…

…hálát azért, ha van tető a fejed felett. És azért is, ha friss élelmiszerhez és vízhez jutsz és nem fázol. Ezek alapvető dolgok, amiket természetesnek veszünk, de korántsem azok. A magyar negatív mentalitás és panaszkodás sajnos mindannyiunk hozománya, de ha észrevesszük az apró dolgokat, amik miatt jobb sorsunk van, mint sok más embernek, már egy lépést tettünk az elégedettebb élet felé.

Légy…

…kevésbé szigorú magaddal. Annyi mindenki felé tudunk empátiát mutatni, csak éppen saját magunk felé nem. Az önegyüttérzés nagy erény, az önostorozás viszont csak hátráltat minket. Ez a január szóljon arról is, hogy megbékélj önmagaddal, a testeddel és bánj úgy magaddal, ahogy másoktól is elvárnád.

Nyitókép: Westend61/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Legnépszerűbb cikkek: