„Fleabagging”: amikor folyton ugyanazzal a pasitípussal randizol, abban reménykedve, hogy ezúttal jobb lesz

A sikertelen randik után minden alkalommal rájössz, hogy rendre ugyanazt a típust vonzod? A szinglik közül sokan kerülnek ebbe a csapdába, sőt, mára a dolognak - természetesen - neve is van, a „fleabagging”.

Egy biztos, az utóbbi években egyáltalán nincs könnyű dolga azoknak, akik még keresik az igazit, ugyanis a randitrendekkel lassan nehezebb tartani a tempót, mint a divattal. A „ghosting” csak a kezdet volt: a szótárunk azóta számos fogalommal bővült, mint például a curving, a cause-playing vagy a white clawing. Most pedig ideje egy újabb szót felírni a listára, ez pedig nem más, mint a „fleabagging”. A kifejezés a brit Fleabag című tragikomikus sorozatból jött, amelyben a Phoebe Waller-Bridge által alakított főszereplő hihetetlenül balszerencsés volt a szerelemben: folyamatosan olyan pasikkal randizott, akikkel nem kellett volna.

Tehát a „fleabagging” az ismerkedés világában nem jelent mást, mint hogy újra és újra ugyanazzal az embertípussal találkozgatsz. Azaz sosem tanulsz a múltbeli hibáidból, és reménykedsz abban, hogy legközelebb jobban sülnek el a dolgok – pedig csak csalódásokkal szembesülsz. Ha ismerősnek hangzik a helyzet, akkor vedd fontolóra: a randipartnereid beleillenek egy sémába és a kapcsolataid általában ugyanúgy érnek véget?

De van egy jó hírünk: megtörheted a „fleabagging” átkot, csak kövesd az alábbi lépéseket!

1. Légy őszinte önmagadhoz!

Fogadd el a csúnya igazságot: míg nem ismered el a problémát, addig esélyed sincs arra, hogy megoldást találj rá! Gondolj vissza a legutóbbi partnereidre: kivétel nélkül érzelmileg elérhetetlenek vagy esetleg éretlenek voltak? Azt is fontos megvizsgálnod, hogy miért vetettél véget az ismerkedésnek, és keresd meg a közös pontokat, az ismétlődő mintát a kapcsolataidban. Itt az ideje, hogy megtörd a sémát, azonban addig is, amíg ez sikerül, ne ostorozd magad a hibáidért: a fejlődésre fókuszálj, ne a bűntudatra!

2. Válts nézőpontot!

Vannak olyan berögződések, amelyeket egyszerűen megtörhetünk: például azt, hogy ébredés után nem nyúlunk azonnal a telefonunk után – ám az évek óta tartó rossz szokások legyőzéséhez ennél jóval több idő kell, sőt, időnként egy külső szem is jól jöhet. Beszélgess a barátaiddal vagy a családoddal a „fleabagging”-ről, de egy terapeuta segítségét is kérheted, akivel közösen felderíthetitek, mi az oka annak, hogy mindig ugyanabba a csapdába esel bele. Keresd meg a problémád gyökerét, mert ezzel hatalmas lépést tehetsz a megoldás felé!

3. Tanuld meg szeretni magad!

Mi az? Könnyű mondani, nehéz elérni mégis nagyon fontos megtenni? Az önbizalmad felturbózása! Ha elkezdesz dolgozni azon, hogy elfogadd és szeresd magad, azzal távol tarthatod magadtól a mérgező embereket és a sehová sem vezető kapcsolatokat. Nem tudod hogyan fogj hozzá? Kezdd azzal, hogy több énidőt iktatsz be a napjaidba: találj egy hobbit, amit igazán élvezel és szervezz programokat a szeretteiddel – azokkal, akik feltöltenek és magabiztossággal ruháznak fel.

4. Írj kívánságlistát!

A mondás szerint a szív azt akarja, amit akar, azonban, ha a kapcsolataid rendre csúnya véget érnek, akkor nem árt megvizsgálnod, ki is van pontosan a felszínes vonások mögött. Lépj hátra egyet és gondold át, mit tartasz fontosnak ismerkedéskor, milyen tulajdonságokat keresel a partneredben – ezeket állíts szembe a korábbi párjaiddal. Írd le, mit szeretnél a szerelemben: ugye, hogy ha nagyon őszinte vagy magaddal, akkor ezek a dolgok egyáltalán nem voltak jellemzőek a múltbéli kapcsolataidra? Tartsd mindig szem előtt a románc-kívánságlistádat, így végre kimászhatsz a saját csapdádból, és nem fogod újra „fleabaggingelni” magadat.

Forrás: Hello Giggles
Nyitókép:Philip Lee Harvey/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: