Újra felvettem a nyúlcipőt: ne halogass tovább, fuss te is!

Így fogj hozzá!

Pontosan tudom - mint, ahogy mindannyian tisztában vagyunk vele -, hogy a rendszeres sport elengedhetetlen az egészséges élethez. Egy dolog tudni valamit, ám egészen más aszerint cselekedni. Mi most elárjuljuk, hogyan veheted rá magad az edzésre!

Szeretném leszögezni, hogy utálok futni, sőt soha nem voltam az a kifejezetten sportos alkat. Mégis, amikor egy évvel ezelőtt vészesen közeledett a harmincadik szülinapom, összeszedtem minden erőmet, kitartásomat, lementem a közeli parkba, és elkezdtem róni a köröket. Sokakkal ellentétben én azonban nem a megtett kilométerek számában mértem a sikert. Minden egyes nap, amikor képes voltam felhúzni a futócipőmet, már boldog voltam, hogy azután 5, 10, 20 vagy éppen 30 percet tudtam mozogni, már nem érdekelt. Tudom, hogy neked sem ez a legfontosabb, hogy hányszor futottam azóta körbe a várost, hanem hogy te hogyan is állj neki. Éppen ezért most megosztom veled a saját praktikáimat:

1. Egy jó app csodákra képes

A Running nevű applikáció, az első számú oka annak, hogy kitartottam a futás mellett, illetve abban is nagy segítségemre volt, hogy egyáltalán megtettem az első kört. Az app az intervall edzés módszerét követi, azaz az egységnyi idejű sétát kocogás, majd újabb adag séta követi. A haladóbb változatban már belép a sprint is. A program óriási előnye, hogy nem hosszú perceket vagy kilométereket kell megtenned, hanem belátható ideig (1-2 perc) kell tartanod egy bizonyos tempót. Emellett egy kellemes női hang biztat, hogy ne add fel! A program különféle jelvényekkel ajándékoz meg például minden megtett 5 kilométer után.

2. Kimos, tereget, felvesz, kimos, tereget…

Vízálló, fényvisszaverős, trendi: ilyen a jó futófelszerelés? Nem feltétlenül. A felszerelés legfontosabb eleme a cipő, éppen ezért érdemes beruháznod egy strapabíró, a te lábadhoz illeszkedő darabba. A vásárlás során mindenképpen kérd az eladó segítségét, hiszen ők – jó esetben – pontosan tudják, hogy mire is van szükséged. A cipő mellé válassz egy kényelmes nadrágot és trikót bármelyik sportfelszerelést áruló üzletben és már indulhatsz is futni! Ezután már csak arról kell gondoskodnod, hogy a ruhád mindig készen, illatosan várja, hogy újra belebújj, éppen ezért legyen csak mindig szem előtt, kitartásod ékes jeleként.

3. Ne gondolkozz, csak indulj el!

Az első időszakban furcsa taktikát alkalmaztam. Megfigyeltem, hogy amikor elgondolkoztam egy kicsit a világ dolgain, vagy a tennivalóimon automatikusan a futócuccom után nyúltam, felöltöztem, és mire észbe kaptam volna, már nyargaltam a pálya felé. Ezzel szemben azokon a napokon, amikor egész nap a munkahelyemen azon pörögtem, hogy este le kell menjek futni, mindig elmaradt az edzés. Vagyis nálam bevált a trükk, hogy ha nem gondolok rá, és egyszerűen csak csinálom, akkor nincs időm lebeszélni magam az edzésről!

Nyitókép: vgajic/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: