„Újra megvan az erőm az alkotáshoz” – az E N I H O R N csodálatos kiegészítőinek tervezőjével, Horn Enikővel beszélgettünk

A táskáiról ismert designer több alkotóval összefogva új szakmai kihívásokat talált, amelyek megerősítették a nehéz időszakban.

Horn Enikő saját márkája, az E N I H O R N 9 éve van jelen a divat palettáján. Egyedi, formabontó és exkluzív táskái, kiegészítői egy budapesti bőrdíszműves műhelyben készülnek, az Izabella utcai showroom pedig bemutatóterem, üzlet és kiállítótér is egyben. Enikő számára nagyon fontos a minőség, a termékei kizárólag a legmagasabb igényeket képviselő, olasz bőrökből és textilekből készülnek. A nők legfontosabb kiegészítőjének számító táskák tervezésekor a kényelmet és a nőiességet helyezi előtérbe, de fontos hangsúlyt kap a természetesség és az időtállóság is. A fenntartható divatot is képviselő E N I H O R N márka nemcsak hazánkban, külföldön is népszerű, a gyönyörű darabokat Európa-szerte, sőt, a tengerentúlon is nagyon kedvelik.


Ma már elengedhetetlen az újratervezés

Ahogy az élet számos területén nagyon sokan, úgy Enikő is újratervezésre kényszerült az elmúlt években. „Tisztában vagyok azzal, hogy a jelenlegi helyzetben nem ránk, divattervezőkre van a legnagyobb szükség, de közben mégis azt látom, hogy kapaszkodók is vagyunk. Két véglet között mozogtak az emberek: volt, aki teljesen visszavonult, de sokan, talán pótcselekvésként, a vásárlásba menekültek. Ők optimistán álltak a dolgokhoz, és rendületlenül hitték, hogy egyszer minden rossznak vége lesz. A teljes zárás alatt például hihetetlen erőt adott, hogy Amerikából jöttek megrendelések. S bár olyan magas lett akkor a szállítás költsége, hogy nem érte meg elküldeni, de a vevők megvárták, amíg valamelyest helyreáll az élet, nem mondtak le a táskákról” – meséli Enikő, hogy mi nyújtott számára kapaszkodót a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetekben.

A Covid előtt nagyon sok hazánkban élő külföldi járt a Showroom-ba, gyakran találkozási pontjuk volt az üzlet. „Volt, hogy egy baráti társaság jött, heten-nyolcan, itt kezdték a közös programjukat. Egy órán keresztül csak beszélgettek, nézelődtek, én sokszor felmentem a galériára, hogy ne is zavarjam őket. Aztán vásároltak vagy megrendelték, amit már előre elképzeltek és közösen mentek tovább ebédelni”.

Az újratervezéskor ezt a hangulatot szerette volna kicsit visszahozni, de mivel a vírus őt sem kímélte, nem érezte magát maximálisan erősnek a kihívásokhoz. S mivel a járvány alatt online tartotta a kapcsolatot több kreatív alkotóval, megszületett az ötlet, hogy egymást erősítve és segítve kooperáljanak az újranyitáskor. Ennek eredményeképpen különleges összművészeti kollaborációk születtek, és folyamatosak a tárlatvezetéssel egybekötött kiállítások, kötetlen hangulatú beszélgetésekkel, ahol természetesen vásárlásra is van lehetőség.

Minden rosszban van valami jó

Nem tudtam, hogy mi sül ki belőle, hogy mennyire lesz rá fogadóképes a közönség, de az én lelkemnek mindenképpen jót tett. Nem véletlenül mondják, hogy minden rosszban van valami jó: az elmúlt viszontagságokkal teli években rengeteg jó embert ismertem meg. Menet közben kiderült, hogy a barátságon túl, szakmailag is tudjuk erősíteni egymást”. Ezeknek az összefogásoknak köszönhetően bővült mindegyikük portfóliója, Enikő szalonjában bútorokat, ékszereket és fenntartható ruhákat is bemutat már. Legutóbb Sebestyén Sára fotográfussal és Konsánszky Dóra divattervezővel volt közös programjuk. S bár azt hihetnénk, hogy ezek az események kifejezetten a nőknek szólnak, Enikő meséli, hogy sok férfi is jelen van ilyenkor. Sőt, van, aki nem kísérőként a párjával érkezik, hanem egyedül vagy barátokkal látogat el az üzletbe.

Nem volt könnyű az elmúlt pár év, de remélem, túl vagyok a nehezén, és végre képes leszek csak az alkotásra koncentrálni. Bízom abban, hogy a sok kihívás megerősített, és örülök, hogy a vendégeknek is tetszik, amit a többiekkel megvalósítottunk. Én mindig önállóan alkottam, de most kifejezetten jót tesz a közös munka. Teljesen más irányba visznek el, más gondolatokat forgat meg a fejemben ez az új helyzet. Összeadódnak az energiáink és a lendületünk is nagyobb így.

A jövőre nézve ma már szerencsére optimista, de nem titkolja, hogy voltak komoly mélypontjai. „A korábbi évekből is vannak restanciáim, de már nagyjából helyére kerültek a dolgok, megvan az erőm az alkotáshoz. A kedvem egy pillanatra sem ment el, de bevallom, volt olyan pillanat, amikor fizikailag képtelen voltam tervezni, rajzolni.” Az új kollekció már készül, kombinált darabokkal és övtáskákkal is kiegészül a kínálat. A programok sikerén felbuzdulva pedig már szerveződik a decemberi esemény is.

Nyitókép: Horn Enikő (Horn Enikő Facebook)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: