Újra menő vagy ki sem ment a divatból a trapéznadrág?

A hippi korszak egyik legkedveltebb fazonját ma sem ciki felvenni.

Azt minden nő tudja, hogy a divat tulajdonképpen egy igazi körforgás, minden csak egy időre tűnik el, majd esetleg kicsit átalakul, de visszatér. Emiatt igazi kihívás egy női gardrób szelektálása, mert attól, hogy valami éppen aktuálisan nem számít trendinek, még rövid időn belül ismét lehet az. Én például két kezemen sem tudom megszámolni, hány olyan ruhadarabom volt, amit vagy elajándékoztam, vagy kidobtam, és rövid időn belül annyira megbántam, hogy arra is volt példa, hogy elsírtam magam. Nagyon vicces látvány lehettem, ültem egy tonnányi ruhakupac közepén, és sirattam egy valakinek odaadott darabot. Emiatt sem véletlen, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok a vintage vagy secon hand üzletek, ahol átalakítást is vállalnak. Anyukám nászúton viselt egyik ruhája például egy gombcsere után nálam új korszakát éli, s volt még pár kitűnő darabja, például a trapézfarmerja.

Új szelek a divatban

A 70-es évek igazi fordulópontot jelentett a divat történetében. Új stílusok és irányvonalak jelentek meg, amelyek jócskán eltértek az előző évtized kifejezetten nőies darabjaitól. A nyugati világ fontos átalakulásokon és történelmi eseményeken ment keresztül, ezek a változások a stíluson is megmutatkoztak. Ez a korszak a diáktüntetések, a lázadások, Woodstock időszaka, amelynek hatásai a társadalom több területén is megmutatkoztak. A fiatalok egyfajta saját irányvonalat találtak ki maguknak, és létrejönnek a különböző szélsőségek is, mint például a punk vagy a hippi mozgalom.

Korábban nem volt jellemző a stílusok keveredése, a mix és match fogalma is ekkor kezd érvényesülni. Tulajdonképpen eltűnnek és átalakulnak az addig érvényesnek gondolt szabályok, a fiatalok stílusára óriási hatást gyakorol a zene. Ebben az időszakban a topon lévő zenekarok, a Beatles, a Rolling Stones mutatják elsősorban a példát, nem a divatszakemberek. Menő lett az unisex viselet, mindenki farmert, teniszcipőt és kötött pulóvert visel. Az irányváltást a legjobban érzékelteti, hogy már nem Audrey Hepburn az ikon, hanem a nőiesnek csak a legnagyobb jóindulattal nevezhető Twiggy lett a követendő példa.

Trapéznadrág, az örök darab

A trapéznadrág is ebben az időben indult el hódító útjára, és az egyenes, szűk fazonok kissé háttérbe szorultak. Nemcsak a nők, a férfiak is hordták, s bár nem feltétlenül volt előnyös mindenki alkatára, egy óriási, színes pulóverrel vagy bő zakóval hamar orvosolták ezt a problémát. A trapéznadrág érdekes köröket fut a divat történetében, néha kicsit cikinek ítélik, de teljesen soha nem hagyta magát kiszorítani a palettáról. Időről időre felbukkan, és mindig megerősödve várja az újonnan érkező, tinédzser lázadókat. Gyakori viselet a művészvilágban, az alternatív zenészek, festők, grafikusok előszeretettel hordják manapság is. A trapéznadrág tulajdonképpen azóta trendi, amióta először megjelent. Ikonikus alapdarab, ami nemcsak a second hand üzletekben, a nagyobb márkák polcain is megtalálható.

Rövid fazon

Rövid trapéznadrág, zara.com, 14595 Ft

A Zara ¾-es hosszúságú darabja laza fazonú, csizmával és sportcipővel is jól mutat. A magasított derékrésszel nem árt óvatosnak lenni, mert erősít. Csíkos felsővel, színes garbókkal és bőrdzsekivel is kombinálható. Télen is bátran viselhető, egy vastag harisnyát is könnyedén eltakar.

A klasszikus

Trapézfarmer bershka.com, 9995 Ft

A Berska modellje az igazi, klasszikus trapézfarmer: indigókék színű, szűkített derékrész és a boka vonalában a legszélesebb. Magassarkúval a legideálisabb, kapásból 15 centivel nagyobbnak tűnsz benne. Szűk felsőrésszel a legmutatósabb, de egy rövidebb fazonú szőrmekabáttal is vagány.

Friss, fiatalos, színes

Trapéznadrág, newyorker.hu, 6990 Ft

Ha igazán feltűnésre vágyunk, akkor telitalálat egy színes, merészebb darab. Ebben a narancssárga extravagáns fazonban biztos, hogy sehol nem maradsz észrevétlen. A papagáj hatás elkerülése érdekében visszafogottabb színű darabokkal párosítsuk.

Sikkes fehér

Fehér trapéznadrág, westyle.hu, 5590 Ft

A fehér színt ősszel és télen is nyugodtan lehet viselni, egyedül esős időben nem praktikus felvenni. A hossznál ügyeljünk, hogy akkora legyen, hogy ne takarítsuk vele fel az utcát. Általában kontrasztosan, azaz fekete felsővel és kiegészítővel szokás viselni, de a hangsúlyosabb színekkel is izgalmas lehet.

Bevállalósoknak: mintás

Feliratos trapéznadrág, newyorker.hu, 6990 Ft

A fekete-fehér nadrág a feliratok ellenére sem túl harsány darab. A szára is csak diszkréten bő, ideális azoknak, akik még csak barátkoznak a trapéz fazonnal. Egy fekete zakóval felvéve, sportosan elegáns megjelenést biztosít.

Nyitókép: Edward Berthelot/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: