Percenként 3 millió szájmaszkot dobunk el – ebből a környezetbarát verzióból virág lesz, ha elülteted

Havonta körülbelül 129 milliárd eldobható maszkot használunk el, amelyek a becslések szerint 400-450 évig szennyezik a környezetet. A Marie Bee Bloom biológiailag lebomló maszkja viszont új megoldást kínál erre a súlyos problémára.

Mielőtt a koronavírus-járvány fenekestől felfordította volna az életünket, a fenntarthatóság és a környezettudatosság eddig sosem látott népszerűségnek örvendett. A pandémia kitörése után viszont újra a mindennapjaink részévé váltak az egyszer használatos műanyag termékek és a maszkok, a gumikesztyűk, a műanyag flakonokban kapható fertőtlenítőszerek továbbra is elképesztő mennyiségben fogynak. A Dél-dániai Egyetem becslései szerint világszerte percenként 3 millió maszkot dobunk el, ami egy hónapban összesen 129 milliárd darabot jelent. Már 2020 nyarán figyelmeztettek minket, hogy ez hatalmas kárt okoz a Föld ökoszisztémájában. Júliusban sokkoló képek járták be a világot, amelyek bemutatták, milyen sok egészségügyi terméket halásznak ki az óceánokból. Hong Kong partjainál pedig egy a víz felszínén lebegő, főként szájmaszkokból álló hulladékkupacot is felfedeztek. És ekkor még senki sem gondolta, hogy hónapokkal később is erről kell majd beszélnünk.

Védőmaszkból mutatós virág

Marianne de Groot holland designer nemrég egy innovatív ötlettel robbant be a köztudatba: piacra dobott egy környezetbarát és megfizethető alternatívát, az ültethető védőmaszkot. A Marie Bee Bloom névre hallgató termék rizspapírból készül (amit néha más természetes szálakkal kevernek) és biológiailag teljesen lebomlik. Ráadásul, nemcsak a környezetet óvod meg a mikroműanyagoktól, hanem még egy lakásdekorációval is gazdagabb leszel. Ugyanis a rizspapírok között magok rejlenek, így ha a maszkot elültetheted és rendszeresen öntözöd, hamarosan egy virág bújik elő a földből.

Fotó: @mariebeebloom/Instagram

A Marie Bee Bloom többi része is 100 százalékban környezetbarát alapanyagból készült: a fülpántok alapja egy gyapjúfonal, amelyek mérete nem egy műanyag zsinórvéggel, hanem egy virág alakú, erős kartonpapírral szabályozható. A fonalakat pedig növényi alapú ragasztó, egészen pontosan burgonyakeményítő segítségével illesztették a maszkhoz. A tervező szerint a termék a külseje miatt inkább egy kézműves iskolai projektnek tűnik, de ez nem véletlen. Nem látta értelmét annak, hogy felesleges díszítőelemekkel halmozza el, hiszen ez nem egy tartós termék. A Marie Bee Bloom 5, 10 és 15 darabos kiszerelésben kapható, egy darab 3 euróba (kb. 1100 forintba kerül). De Groot maszkjai jelenleg csak Hollandiában, Németországban és Belgiumban érhetők el. De a brand hivatalos Instagram-oldalán néhány napja megosztották, hogy a nagy érdeklődés miatt hamarosan még több országba vállalják a szállítást.

Forrás: Fast Company
Nyitókép: borchee/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: