Először nyert nő Az év víz alatti fotója pályázaton

Renee Capozzola egy lenyűgöző vízalatti felvételével 4500 pályázót utasított maga mögé és ezzel ő lett az első nő, aki megnyerte a nívós fotópályázat fődíját.

Az Egyesült Királyságban megrendezett Underwater Photographer of the Year, azaz Az év víz alatti fotója pályázat igen nagy múltra tekint vissza. Először 1965-ben rendezték meg, de ekkoriban csak brit természetfotósok nevezhettek a versenyre, majd idővel elismert, nemzetközi fotópályázattá vált. Az elmúlt 55 évben lélegzetelállító képeket díjaztak, de arra még sosem volt példa, hogy egy nőnek ítéljék oda a fődíjat, vagyis az Év Víz Alatti Fotósa címet. Idén azonban megtörtént a csoda, és a szakmai zsűri az amerikai Renee Capozzola felvételét találta a legjobbnak. Nem volt könnyű dolga, hiszen a versenyre 68 országból jelentkeztek, és több mint 4500 tehetséges fotós szállt harcba a fődíjért, illetve a 12 különböző kategória dobogós helyezéseiért.

Capozzola az elmúlt években az egész világot bejárta, képeivel szeretné felhívni az emberek figyelmét arra, milyen fontos megőriznünk az óceánok sokszínű élővilágát. Díjnyertes fotója a Sharks’ Skylight címet kapta, amelyen alulnézetből kapta lencsevégre a felette úszkáló cápákat, illetve a vízfelszín felett repülő madarakat. A képet Francia Polinéziában készítette, Moorea szigetének partjainál. „Ez az egyik kedvenc helyszínem a cápák fényképezésére, mert szigorú szabályokkal védelmezik a szigetet és ezért kiegyensúlyozott a természetes ökoszisztéma.”  Capozzola több napot töltött a szigeten, hogy naplementekor a víz alá merülhessen és sikerüljön megörökítenie a tökéletes pillanatot.

A zsűri szerint sosem volt még ilyen magas a színvonal a versenyen, ezért volt nehéz dolguk, amikor ki kellett választaniuk a kategóriák legjobbjait. Nézzünk meg néhányat közülük.

Amíg te alszol, Mark Kirkland

Fotó: UPY2021

Sárga cukorka, Pasquale Vassallo

Fotó: UPY2021

Vágás, Diana Fernie

Fotó: UPY2021

Hippocampus pontohi csikóhal, Galice Hoarau

Fotó: UPY2021

A nagy vándorlás, Mark Kirkland

Fotó: UPY2021

Légi felvétel a zsúfolt szigetről Guna Yalában, Karim Iliya

Fotó: UPY2021

Hattyúetetés a víz alól, Ian Wade

Fotó: UPY2021

Éjszakai tűzhal, Steven Kovacs

Fotó: UPY2021

Bekötés, SJ Alice Bennett

Fotó: UPY2021

Védőisten, Ryohei Ito

Fotó: UPY2021

Visszaszerezve, Grant Thomas

Fotó: UPY2021

Csíkos marlin gyors támadásban, Karim Iliya

Fotó: UPY2021

Kuhlia rupestris a felszín közelében, Jack Berthomier

Fotó: UPY2021

Bowlander, Tobias Friedrich

Fotó: UPY2021

Gótikus terem, Martin Broen

Fotó: UPY2021

Forrás: People
Nyitókép: Fotó: Renee Capozzola/UPY2021

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: