Az elveszett munkakedv nyomában: így szerezd vissza a motivációd az ünnepek után

A szabadság utáni melankólia sokakat érint. A lelassult, ugyanakkor élményekkel teli, ünnepi időszak elmúlása veszteségélménnyel is járhat, de szerencsére van néhány praktika, amelyek megkönnyíthetik a visszarázódást a hétköznapokba.

Ha január közepén még mindig nem akadtál az időközben valahol elveszett munkakedv nyomára, nem vagy egyedül. Sokaknak nem megy még a visszarázódás a dolgos hétköznapokba, aminek számos oka lehet. Például, ha a december élményeit még nem sikerült kipihenni, vagy annyira összemosódott a munka és a pihenés, hogy az igazi feltöltődés elmaradt. Vagy egyszerűen üresnek érezzük az életünket a családi programok, lakomák, baráti társasjátékozások után, és ez kihathat a lelkiállapotunkra is. Az pedig a munkakedv szempontjából nagyon nem mindegy, hogy milyen. A következő tippek segíthetnek, hogy az idei évkezdés kicsit gördülékenyebben menjen.

Csak fokozatosan

Úgy érzed, hogy fejben még a két ünnep között ragadtál, az édes semmittevés és kiadós lakomák társaságában? Nem vagy egyedül! Valószínűleg, ha körbenézel, a munkatársaid arcán is ugyanezt a vágyakozó, nosztalgikus tekintetet veheted észre. Az egyik legegyszerűbb és leghatásosabb technika, amit bevethetsz az ünnepek után az, ha nem ugrasz egyből fejest a teendőkbe. Fogd fel úgy a januárt, mint egy ráhangolódó időszakot. Igen, tudjuk, hogy a főnök már az első nap eláraszt az éves, grandiózus tervekkel és újításokkal, de te adj időt magadnak. A nagyon nehéz feladatokat, ha lehet told el későbbre és az első hetekben még igyekezz több pihenést beszúrni a napirendedbe. Ahogy haladsz majd a január vége felé, úgy csökkentheted a lazulós délutánok számát, de addigis a munka utáni órákat használd ki  tényleges pihenésre.

A kezdethez szükség van lezárásra

A jó dolgokat nem szeretjük lezárni. Rosszul esik magunk mögött hagyni a családi programokat, a közösen elfogyasztott, finom ünnepi fogásokat, meg a kanapén heverős közös perceket. És még fájdalmasabb lehet arra gondolni, hogy legközelebb egy év múlva lustálkodhatunk újra a karácsonyfa fényében. Ha nem teszünk pontot az ünnepek után, akkor benne ragadunk egy olyan lelkiállapotban, ami nem lendít előre minket a startvonalra. A legjobb, ha fogjuk ezeket a szép emlékeket és egy kis ládába zárjuk őket, majd eltesszük a megfelelő polcra. Akár szó szerint is.

Szedjük össze a képeket, emlékeket és készítsünk egy albumot az élményeinkből. Ez méltó lezárása lehet az év egy igazán különleges időszakának.

Az ünnepek elmúltak, de a szórakozásnak nincs vége

Azt hiszem, sokunkat nem is az bánt, hogy újra dolgozni kell, hanem az, hogy beköszönt a január a maga semmilyenségével. Ez nagyon erős kontraszt a december pezsgő, csillogó élményekkel teli napjai után. Az év utolsó hónapjában minden napra jutott egy program, társasozás, rokonlátogatás… családi kiruccanás és szilveszteri buli követte egymást. Ehhez képest, januárban nem igazán történik semmi. Nincs ünnep, szomorú az idő és mindenki otthon gubbaszt. Pedig a szórakozás nem csak a december kiváltsága. Igyekezz megfűszerezni az év elejét is olyan programokkal, amikre érdemes várni. Egy wellness hétvége? Egy barátnős kávézás? Randevú a jégen? Legyen a január is legalább annyira izgalmas, ha nem izgalmasabb, mint a december!

Új célok, amik izgatottá tesznek

Egy módja van annak, hogy az ünnepek után várjuk a visszatérést a munkába: ha valami olyan vár ránk, ami miatt izgatottak lehetünk. Ez persze mindenkinek mást jelent. Van, aki örül, hogy újra találkozhat a kollegáival és elmehetnek együtt egy csapatépítő programra. Az is lehet, hogy téged az villanyoz fel, ha átrendezheted az irodád/ munkasarkod, vagy éppen új, elérhető célokat fogalmazol meg magadnak: pl. ha tehetem reggel sétálok egyet munka előtt, vagy idén jobb időbeosztási praktikákat vezetek be. Bármi lehet, amit alig vársz, hogy végre elkezdj.

Álmokkal a valóság ellen

Ha annyira elveszett a munkakedved, hogy semmi sem segít, akkor még mindig előkaphatod az aduász kártyát. Lehangoltnak érzed magad, mert beláthatatlan távolságban van a következő pihenős időszak? Fel a fejjel és tervezd meg a legközelebbi utazásod. Lefoglalhatod előre a nyaralást, de akár egy közelebbi időpontot is kitűzhetsz a pihenésre. Itt egy újabb dolog, amit érdemes dédelgetni, szervezni és várni.

Nyitókép:  COROIMAGE/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: