Ünnepel a Marc Jacobs! 40 éves a divatház

Marc Jacobs nevéről sokaknak a Louis Vuitton ugrik be elsőként, azonban a designer már jóval a francia divatháznál való alkotása előtt megalapította saját nevével fémjelzett brandjét.

A Marc Jacobs már-már igazi törénelemre tekint vissza, hiszen azt 1984-ben alapította meg a máig igencsak aktív tervező. Saját márkájával valami igazán újat hozott a divat világába, megvolt benne az a pimaszság és mereszség, mely akkoriban még a legnagyobb divatházakból is hiányzott. Ennek tudatában nem is meglepő, hogy Marc Jacobs még a legendás Louis Vuittont is új szintre emelte. A designer azonban sosem feledkezett meg a nevével fémjelzett brandről, így az idén már negyvenedik születésnapját ünnepelheti. Cikkünkben most a négyes szám bővöletében tisztelgünk a Marc Jacobs előtt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marc Jacobs (@marcjacobs) által megosztott bejegyzés

4 mérföldkő

Listánkat a márka legikonikonikusabb kreációjával kell kezdenünk, ez pedig nem más, mint a Tote Bag. Jacobs 2019-ben dobta piacra ezt a mára igazi klasszikussá vált táskát, mely praktikussága miatt vált bestsellerré. A kezdetben igencsak kétkedve fogadott darabbal még 2024-ben sem lehet mellélőni. A legjobb pedig, hogy a designer táskák áraihoz viszonyítva ezt igencsak barátságos árcédulával látták el, hiszen a közepes modell egy-egy variációja már 195 dollárért cserébe is a gardróbunkba kerülhet.

(Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images)

Persze nemcsak egy emlékezetes táskával írta be nevét örökre a divat történelmébe, hanem egy igencsak feledhetetlen cipő is lekerült a tervezőasztaláról. A Lili fantázianévre keresztelt, extra magas sarkakkal és szintén igencsak méretes platformmal ellátott csatos lábbelije kicsit ugyan emlékeztet minket Vivienne Westwood azon kreációjára, melyben még Naomi Campbell is megbotlott a kifutón, azonban ebben biztos könnyebb a séta, hiszen számtalan sztáron köszönt már vissza az évek során.

(Fotó: Daniel Zuchnik/Getty Images)

Jacobs, mint minden magára valamit is adó designer, 2007-ben a parfümiparban is letette névjegyét, ekkor jelent meg ugyanis legnépszerűbb illata. Ugyan már 2001-ben, a Coty-val közösen elkezdett parfümöket tervezni, viszont a Daisy-től akkor még igencsak távol voltunk. Jacobs neve viszont egy idő után már garanciát jelentett a sikerre, így ruhai és kiegészítői mellett az illataiért is rajongani kezdtek. A Daisy pedig nemcsak az ő kínálatában, hanem a világ női között is máig osztatlan sikert arat.

Marc Jacobs Daisy douglas.hu 19.343-tól

Marc Jacobs közvetve is letette névjegyét a divat világában, hiszen 2014-ben az ő show-ján debütált modellként Kendall Jenner. Az addig csak a reality-ből ismert lány pedig rögtön meghódította a kifutókat. Kendall Jacobsnak köszönhetően azóta is rendszeres sétál végig a legnagyobb divatházak bemutatóin. Többek közt az Elie Saab, a Chanel, a Versace és a Ralph Lauren is rajonganak érte.

4 sztár, aki rajong érte

Lady Gaga karrierje kezdete óta rendszeresen választ a tervező darabjai közül. Az énekesnő korábbi extrém stílusához és a mára már jóval kifinomultabb szettjeihez is tökéletesen passzolnak a Marc Jacobs darabok. Gaga 2012-ben, a Vogue legendás September Issues kiadásának címlapján is egy Jacobs által tervezett esélyiben pózolt, a V Magazin egy 2010-es számának coverjén a tervezővel együtt szerepelt, de 2016-ban még a kifutón is bizonyította a márka iránt érzett rajongását. Ha valaki, akkor ő biztos mindig talál kedvencet a brand legfrissebb kollekcióiban.

(Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images for Marc Jacobs)

Audrey Hepburn és Hubert de Givenchy legendás barátságáról már többször szó esett cikkeinkben, azonban Kate Moss és Marc Jacobs talán még az ő kapcsolatukon is túl tudnak tenni. A modell és a designer ugyanis évtizedekre visszanyúló barátságot ápol. Moss megszámlálhatatlan alkalommal szerepelt már a Marc Jacobs kampányaiban, rendszeresen vonult a bemutatóin és a legfontosabb eseményeken is csak az ő ruháit viseli. Ha a márka stílusát egy névvel kellene meghatároznunk, akkor mindenképp Kate Mosst mondanánk.

(Fotó: Dave M. Benett/Getty Images)

Lady Gagához hasonlóan Miley Cyrus is sokkal gyakrabban választ ruhát Marc Jacobstól, mint mások. A nemrégiben első Grammy-jeit is átvevő énekesnő a Metropolitan Museum lépcsőin mellett álló fotósok hada előtt ugyanolyan szívesen viseli a brand darabjait, mint egy átlag hétköznapon. Miley ennek az elhivatottságnak köszönhetően 2020-ban modellként is szerepelt a divatház show-ján, de jóval azelőtt, 2014-ben már a márka arcaként is debütált.

(Fotó: Steve Eichner/WWD/Penske Media via Getty Images)

Emily Ratajkowski nem arról híres, hogy nagyon szeretne felöltözni, viszont ha mégis megteszi, akkor sokszor Marc Jacobs darabjaiban parádézik. A modellnek természetesen nem marad adósa a tervező, hiszen bemutatóin és kampányaiban is rendre feltűnik. Ratajkowski már több MET-gálán és utcai szettjei részeként is viselte a divatház darabjait.

(Fotó: Nicholas Hunt/Getty Images for Marc Jacobs)

4 ikonikus Marc Jacobs look

A sztárok Marc Jacobs iránt érzett rajongása tehát megkérdőjelezhetetlen, így az sem lep meg senkit, hogy a legfontosabb alkalmakra választanak ruhát a tervezőtől. Így tett 2023-ban Paris Hilton is, aki élete első MET-gálájára öltött Marc Jacob estélyit. Az örökösnőnek akkor egy teljesen fekete lookot álmodtak meg, a számára tervezett kreáció bőrből készült és igazán hozzáillővé az ezernyi kristállyal kirakott felsőrész, illetve cipő varázsolták. Paris, valószínű, nagyon megvolt elégedve a darabbal, hiszen az est folyamán büszkén pózolt annak tervezőjével.

(Fotó: Cindy Ord/MG23/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

Szintén egy MET-gála adott alkalmat arra Victoria Beckhamnek, hogy a divatház egyik kreációjában nyűgözzön le mindenkit. A mára ugyancsak sikeres divattervezővé vált egykori Posh Spice 2009-ben szavazott bizalmat Jacobsnak, aki a megszokottól eltérően egy miniruhát tervezett számára. Victoria egy bézs alapon fekete pöttyökkel díszített, pánt nélküli darabot viselt, mely a hátát is teljesen láttatni engedte, az elegancia miatt pedig egy miniuszály került rá.

(Fotók: Larry Busacca/Getty Images North America és Dimitrios Kambouris/FilmMagic)

Egy sokkal visszafogottabb outfittel folytatjuk listánkat, ezt pedig nem más prezentálta, mint Lady Gaga. Az énekesnő tényleg igazi Marc Jacobs fan, így volt miből választanunk. Listánkon ezúttal a 2018-as Elle Woman is Hollywood elnevezésű rendezvényen viselt oversize kosztümje kapott helyet. Gaga tőle szokatlan módon akkor tényleg igencsak konszolidáltra vette a figurát, de ebben a túlméretezett zakóban és laza fazonú nadrágban is csak úgy ragyogott. Talán éppen egyszerűsége miatt ragadt meg bennünk ennyire ez a szett.

(Fotó: Chelsea Lauren/WWD/Penske Media via Getty Images)

Természetes a tervező olyan ikonikus sorozatokból sem maradhatott ki, mint a Gossip Girl. A Marc Jacobs darabjai többször feltűntek Blair és Serena lookjaiban. Ezek közül pedig az egyik legemlékezetesebb kétség kívül a Blake Lively karaktere által viselt asszimetrikus, arany árnyaltú miniruha volt. Serena-hoz tökéletesen passzolt ez a korábban Kate Moss által pezsgőszínben viselt kreáció.

(Fotó: Pinterest)

Nyitókép: Mike Coppola/Getty Image

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: