Mindennapi hummuszunkat add meg nekünk ma: a csicseriborsóból készült mártogatós olyannyira népszerű lett a nagyvilágban, hogy több mint tíz éve májusban tartják a nemzetközi hummusz napot. Készítsd el ma vacsorára, itt egy egyszerű, szuper recept!
Ben Lang tech guru nagyon szeretheti a hummuszt, hiszen 2012-ben úgy döntött kezdeményezi, hogy ez az ínycsiklandozó finomság világnapot kapjon. Arról azonban, hogy vajon ki találta fel magát a krémet, parázs vita zajlik a közel-keleten, mert több ország is magának tulajdonítja a világszerte népszerű finomság eredetét. Az azonban vitathatatlan, hogy a közel-keleti régióból származik és teljes becsületes neve hummusz bí tahína, vagyis csicseriborsó tahínával, vagyis szezámmagszósszal. Ma pedig a világnapját ünnepelve mindössze annyit kell tennünk, hogy minél többet fogyasztunk belőle. A hummusz azonban sokkal több néhány finom falatnál, mivel úgy jó, ha sokan mártogatnak belőle, összehozza a társaságot, vidámságot és szeretetet is hoz az életünkbe.
Csicseri-csemege
A hummusz azon kívül, hogy érdekes ízvilágával meghódította ízlelőbimbóinkat nagyon egészséges is. Rendkívül gazdag Omega-3 zsírsavakban, kálciumban, magnéziumban de vasban és cinkben is. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok a világ egyik legegészségesebb ételévé teszik. A benne lévő szezámmag bizonyítottan csökkenti a vérben a CRP-markereket, vagyis a gyulladások szintjét. Ráadásul kiváló rostforrás is és elősegíti a jó bélbaktériumok szaporodását. Mivel alacsony a glikémiás indexe, a vércukorszintet sem engedi kibillenni. A benne lévő fehérjék elősegítik a fogyást és mivel igen kevés allergén anyagot tartalmaz, gyakorlatilag bárki, aki nem allergiás a szezámmagra, gond nélkül csemegézhet belőle.
Ünnepeld a nemzetközi hummusz napot a tökéletes hummusz receptjével:
Alap hummusz
Hozzávalók:
- 50 dkg csicseriborsó(konzerv)
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ citrom
- 2 ek. olivaolaj
- 3 ek tahini
- csipetnyi só-bors
A megtisztított és felaprított fokhagymát az olívaolajjal és lecsöpögtetett csicseriborsóval turmixold krémesre. Ezután folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a citrom levét, a tahinit is, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután következik az a rész, amit a legnehezebb kibírni: két órára hűtőbe rakjuk állni. Ha ezeken a lelki megpróbáltatásokon túl vagyunk, és hagytunk a vendégeknek is a mártogatósból, helyezzük tányérra és kanállal alakítsunk ki egy kis bemélyedést a közepén. Ide számtalan finomságot szórhatunk. Van aki simán olívaolajat önt a közepébe aztán pirospaprikával és petrezselyemmel díszíti, de van aki sajtkrémekkel, olívabogyó pürével, wasabival vagy sült darálthússal dobja fel az ízélményt. Ízesítésének tényleg csak a képzelet szab határt: van aki csokival készíti.
Ha esetleg allergiás lennél a szezámmagra, akkor ez az alternatíva lehet számodra a megoldás:
Allergén mentes hummusz
Hozzávalók:
- 50 dkg csicseriborsókonzerv lecsepegtetve -de a levét tartsd meg
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ citrom
- 2 ek. tamari (gluténmentes szójaszósz)
- 3 ek csicseriborsólé
- csipetnyi só-bors
- kömény
- római kömény
A megtisztított és felaprított fokhagymát az olívaolajjal és lecsöpögtetett csicseriborsóval turmixold krémesre. Ezután folyamatos keverés mellett adagold hozzá a citrom levét és a tamarit. Figyelj rá, hogy a szójaszósztól sósabb alapot kapsz, ezért kevesebb sóra lesz szükséged az ízesítéshez. Tedd a krémet a hűtőbe legalább két órára hűlni, majd megbolondíthatod a közepére szórt apróra vágott kaliforniai paprikával, brokkolival, vagy spárgával. Egészségedre, és Boldog Hummusz Napot!
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Ha tudatosabban étkezel, azzal a környezetet is óvod – Íme, 3 egyszerű recept!
- Élvezd ki a chips világnapját! Itt egy szuper recept vacsorára!
- Turbózd fel az egészségedet és fogyj könnyedén a kimchivel