Ünnepeld a kávé világnapját ezekkel a villámgyors desszertekkel

A világ egyik legnépszerűbb itala, a kávé nélkül szinte elképzelhetetlenek a reggelek. Azonban a forró fekete remekül passzol a különböző süteményekbe is, legyen szó brownie-ról, sajtorttáról vagy a klasszikus olasz desszertről, az affogatoról.

Az első kávészállítmányok az 1600-as évek elején érkeztek Európába, méghozzá Velencébe. Nem is csoda, hogy az olaszok azóta is rajonganak ezért a forró italért. A holland kereskedők révén hamarosan meghódította az egész kontinenst a kávé, megalapozva ezzel a társasági élet új színtereinek, a kávéházaknak a kialakulását. A meghitt családi együttléteknek éppúgy része a kávézás, mint a nagy baráti beszélgetéseknek. Nem véletlen, hogy a kávénak saját világnapja van! Szeptember 29-én nemcsak a kávét, hanem a kávézás kultúráját is ünnepeljük. És mi más emelhetné ennek a kivételes napnak a fényét, mint néhány ínycsiklandó desszert a nagyvilágból, eszpresszóval fűszerezve?

Kávés brownie Amerikából, amit egyszerűen muszáj elkészíteni

Ehhez az édességhez mindössze 6 hozzávalóra lesz szükséged, amik már valószínűleg a konyhádban várnak arra, hogy egy isteni desszert készüljön belőlük. Ezt a változatot egyáltalán nem kell cifrázni, elég hozzá az alábbi alaprecept.

Hozzávalók

  • 1 bögre szobahőmérsékletű, sós vaj
  • 2 bögre cukor
  • 1/3 bögre finomra őrölt instant kávé
  • 4 tojás
  • 1,5 bögre liszt
  • 1 bögre cukrozatlan kakaópor

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Keverd habosra a vajat a cukorral. Add hozzá a kávéport, és keverd addig, amíg szép homogén nem lesz. Ezután mehet bele a tojás is, végül a liszt és a kakaópor. Aki szeretne még egy löketet adni az édességnek, az tehet bele még egy csipet sót, vagy egy marék csokoládé forgácsot. Ezt követően mehet a massza egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 35-40 percre a sütőbe.

Affogato Olaszországból, ha szükséged lenne egy last minute desszertre

Ez a klasszikus recept a krémes vanília fagylaltból és a forró eszpresszó házasságából született. Egyszerű összeállítás, aminek mindössze két összetevője van, az íze mégis gazdag és dekadens. Mindenki szereti, az élvezeteket pedig fokozhatjuk egy kis krémlikőrrel vagy különböző ízű – mogyorós vagy csokoládés – fagylalttal.

Elkészítés lépésről lépésre

  • Készíts két adag presszó kávét
  • Tegyél fagylaltot a kedvenc bögréidbe (és ezen a ponton öntsd rá a krémlikőrt, ha szeretnéd)
  • Mehet rá a forró eszpresszó is
  • Tálald azonnal

Lenyűgöző presszós-vaníliás sajttorta Görögországból, ha nincs kedved sütni

Túlzás lenne azt állítani, hogy a legjobb torta a sajttorta? A habkönnyű állag jól kombinálható bármilyen gyümölccsel és fűszerrel, nem igényel nagy főzőtudományt, mégis egy olyan finom desszert kerül az asztalra, aminek mindenki elkéri majd a receptjét.

Hozzávalók

  • 6 evőkanál szobahőmérsékletű sótlan vaj
  • 20 darab oreo keksz
  • 2 teáskanál zselatinpor (íztelen, színtelen)
  • 750 g krémsajt
  • 200 g jó minőségű görög joghurt
  • 100 g cukor
  • 3 evőkanál finomra őrölt instant kávépor
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • ½ citrom leve
  • ½ teáskanál só
  • kakaópor és csokoládéforgács a díszítéshez

Elkészítés

Tedd a kekszet az aprítógépbe a vajjal együtt, és daráld le. Az aprított kekszet ezután nyomkodd egy tortaforma aljában, és tedd a hűtőbe, amíg a többi hozzávalót is előkészíted. Egy konyhai robotgépben dolgozd össze a krémsajtot, a joghurtot, a cukrot, a kávéport, a vaníliát, a sót és a citromlevet. Ezután oldd fel a zselatint az előírás szerint, majd ez is mehet a robotgépbe. A masszát öntsd a tortaformába, az oreós alapra, és hagyd a hűtőben egy teljes éjszakára. Tálalás előtt szórd meg a tetejét kakaóporral, vagy ízlés szerint csokoládéforgáccsal.

Források: purewow.com
Nyitókép: Annie Spratt/Unplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: