A világ egyik legnépszerűbb itala, a kávé nélkül szinte elképzelhetetlenek a reggelek. Azonban a forró fekete remekül passzol a különböző süteményekbe is, legyen szó brownie-ról, sajtorttáról vagy a klasszikus olasz desszertről, az affogatoról.
Az első kávészállítmányok az 1600-as évek elején érkeztek Európába, méghozzá Velencébe. Nem is csoda, hogy az olaszok azóta is rajonganak ezért a forró italért. A holland kereskedők révén hamarosan meghódította az egész kontinenst a kávé, megalapozva ezzel a társasági élet új színtereinek, a kávéházaknak a kialakulását. A meghitt családi együttléteknek éppúgy része a kávézás, mint a nagy baráti beszélgetéseknek. Nem véletlen, hogy a kávénak saját világnapja van! Szeptember 29-én nemcsak a kávét, hanem a kávézás kultúráját is ünnepeljük. És mi más emelhetné ennek a kivételes napnak a fényét, mint néhány ínycsiklandó desszert a nagyvilágból, eszpresszóval fűszerezve?
Kávés brownie Amerikából, amit egyszerűen muszáj elkészíteni
Ehhez az édességhez mindössze 6 hozzávalóra lesz szükséged, amik már valószínűleg a konyhádban várnak arra, hogy egy isteni desszert készüljön belőlük. Ezt a változatot egyáltalán nem kell cifrázni, elég hozzá az alábbi alaprecept.
Hozzávalók
- 1 bögre szobahőmérsékletű, sós vaj
- 2 bögre cukor
- 1/3 bögre finomra őrölt instant kávé
- 4 tojás
- 1,5 bögre liszt
- 1 bögre cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Keverd habosra a vajat a cukorral. Add hozzá a kávéport, és keverd addig, amíg szép homogén nem lesz. Ezután mehet bele a tojás is, végül a liszt és a kakaópor. Aki szeretne még egy löketet adni az édességnek, az tehet bele még egy csipet sót, vagy egy marék csokoládé forgácsot. Ezt követően mehet a massza egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 35-40 percre a sütőbe.
Affogato Olaszországból, ha szükséged lenne egy last minute desszertre
Ez a klasszikus recept a krémes vanília fagylaltból és a forró eszpresszó házasságából született. Egyszerű összeállítás, aminek mindössze két összetevője van, az íze mégis gazdag és dekadens. Mindenki szereti, az élvezeteket pedig fokozhatjuk egy kis krémlikőrrel vagy különböző ízű – mogyorós vagy csokoládés – fagylalttal.
Elkészítés lépésről lépésre
- Készíts két adag presszó kávét
- Tegyél fagylaltot a kedvenc bögréidbe (és ezen a ponton öntsd rá a krémlikőrt, ha szeretnéd)
- Mehet rá a forró eszpresszó is
- Tálald azonnal
Lenyűgöző presszós-vaníliás sajttorta Görögországból, ha nincs kedved sütni
Túlzás lenne azt állítani, hogy a legjobb torta a sajttorta? A habkönnyű állag jól kombinálható bármilyen gyümölccsel és fűszerrel, nem igényel nagy főzőtudományt, mégis egy olyan finom desszert kerül az asztalra, aminek mindenki elkéri majd a receptjét.
Hozzávalók
- 6 evőkanál szobahőmérsékletű sótlan vaj
- 20 darab oreo keksz
- 2 teáskanál zselatinpor (íztelen, színtelen)
- 750 g krémsajt
- 200 g jó minőségű görög joghurt
- 100 g cukor
- 3 evőkanál finomra őrölt instant kávépor
- 1 evőkanál vanília aroma
- ½ citrom leve
- ½ teáskanál só
- kakaópor és csokoládéforgács a díszítéshez
Elkészítés
Tedd a kekszet az aprítógépbe a vajjal együtt, és daráld le. Az aprított kekszet ezután nyomkodd egy tortaforma aljában, és tedd a hűtőbe, amíg a többi hozzávalót is előkészíted. Egy konyhai robotgépben dolgozd össze a krémsajtot, a joghurtot, a cukrot, a kávéport, a vaníliát, a sót és a citromlevet. Ezután oldd fel a zselatint az előírás szerint, majd ez is mehet a robotgépbe. A masszát öntsd a tortaformába, az oreós alapra, és hagyd a hűtőben egy teljes éjszakára. Tálalás előtt szórd meg a tetejét kakaóporral, vagy ízlés szerint csokoládéforgáccsal.
Források: purewow.com
Nyitókép: Annie Spratt/Unplash
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- A nyár kedvence a levendulás jegeskávé, amit otthon is elkészíthetsz
- Megtudhatod, hol a legdrágább és hol a legolcsóbb a kávé a világon
- Ez a kávé illik hozzád a horoszkópod szerint