Ünnepi WooHoo-kihívás: te rájössz a titok nyitjára?

Egy klasszikus fejtörővel hívunk ki téged még karácsony előtt!

Át kell jutnia a ládának a folyón, de hogyan? Te rájössz a titok nyitjára? Hogyan juttathatja el az aranyásó a feleségének az aranyrögöt?

Amíg sül a ponty, szárad a cukormáz a mézeskalácson, és valahogy akad pár szabad pillanatod, akkor ülj le! Használd ki ezeket az üresjáratokat, sőt, teremtsd meg magadnak a szabadidőt az ünnepi készülődés alatt is.

Ebben a szabad 5 percben fejleszd például a logikus gondolkodásod egy fejtörővel. Ez a típusú teszt egyébként könnyű, ha egyszer megtalálod a kulcsát. Sok változata létezik más vagy több szereplővel, de a szabályok mindig hasonlóak. Ha gyakran végzel ilyen feladványokat, az fejleszti a problémamegoldó képességedet és a logikai-algoritmus gondolkodásodat.

A feladat a következő:

Az arányásó át akar juttatni a folyó túlpartjára az ott várakozó feleségének egy aranyrögöt. A folyón dolgozik egy révész, aki minden mozdíthatót ellop. Az aranyásónak van egy ládikája, egy lakatja és egy hozzá tartozó kulcsa. A feleségének is van egy lakatja egy hozzá tartozó kulccsal. (A lakatok és a két kulcs természetesen nem egyezik!) A láda az egyetlen, ami túl nehéz ahhoz, hogy a révész ellopja. Az aranyásónak át kell juttatnia az aranyrögöt anélkül, hogy ő vagy a felesége átkelne a folyón.

A szabályok:

  1. Az aranyásó nem kelhet át a folyón.
  2. A felesége sem kelhet át a folyón.
  3. A révész viszi a csónakot, aki viszont ellop mindent, ami mozdítható.
  4. A révész nem tudja megemelni a ládát.

Szánj időt a megoldásra, vezesd le papíron, képzeld oda magad a folyó partjára!

A megoldás:

Az aranyásó berakja a rögöt a ládába, ráteszi a lakatot, majd átküldi a feleségének. A révész nem tud ellopni semmit, mert a láda túl nehéz, és ami benne van, az le van lakatolva. A túlparton a felesége rárakja a saját lakatját is az aranyásó lakatja mellé, majd visszaküldi a ládát a révésszel. Az aranyásó leveszi a saját lakatját, és visszaküldi a ládát. Ezt megkapva a felesége leveszi a saját lakatját, és hozzájut az aranyröghöz.

Na, sikerült?

Ezen logika alapján az ehhez hasonló, folyón átkelős feladatokat is képes leszel megoldani némi gondolkodás után. Ez egyébként az egyszerűbbek közé tartozik, vannak olyanok, amelyeknek sokkal fifikásabb a szabályrendszere, és több szereplő van bennük.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: