Álomország tengerpartján: téged is vár a csodás Marbella

Andalúzia turisztikai központja, Marbella finom ételekkel, hangulatos bárokkal, és csodálatos környezettel és minden földi jóval kényezteti az idelátogatókat.

Ha Marbelláról, erről a leánderekben tobzódó dél-spanyolországi városkáról van szó, nehéz elfogulatlannak maradni. Való igaz, nem első alkalommal estem szerelembe vele, hiszen meg kellett ismerjem minden oldaláról, de kapcsolatunk messzeringó és azóta is töretlen.

Ezerarcú Marbella

Sok múlik azon, mikor látogatod meg andalúzia VIP–központját. Júliustól augusztus közepéig-végéig a környéket ellepik a turisták. Fergeteges partik, teltházas éttermek, tömött strandok és beach klubbok várnak mindenkit tárt karokkal. Angol csapatok tartanak legény- és leánybúcsúkat, olykor meghökkentő jelmezekben hömpölyögve az utcákon. A partokon motorcsónak vontatta fánkok és banánok húznak ki percenként a pálmafák és hegyek ölelte öblökből. Jet-skik siklanak keresztül-kasul a tengeren a luxusjachtok előtt, és a város fő felvonulóhelyét, Puerto Banús kikötőjét ellepik a Ferrarik, Lamborghinik és Maseratik. Az egész hely vibrál. Ilyenkor élik világukat a legfelkapottabb helyek, mint például az Ocean Club, vagy Nikki Beach, Playa Padre, Nosso Beach. A leghíresebb vagy ha úgy tetszik leghírhedtebb az Ocean Club. Hatalmas medencéje körül kényelmes napágyak, lounge-ok várnak, étterme messzeföldön híres, és szinte egész nap műsorok mennek. Táncosok, show-k, revük, konga, Dj. Leghíresebb a Champagne-party, amikor gyakorlatilag, mintha F1 győzelmet értél volna el (csak dobogó helyett a cabanádon ugrálsz) kifröcskölni hozzák a pezsgőt. Itt jön az a rész, ahol nem fogsz bírni magaddal, és jobb is, ha homályban marad.

Fotó: Nyíri Bernadett

Costa del Sol Costa del Golf

Ugyanakkor azok, akik szeptember és május között látogatnak el ide, teljesen más arcát látják ennek a gyönyörű andalúz városnak.

Az itt élő emberek hihetetlenül kedvesek és segítőkészek. Nyáron a nagy forgatagban kissé talán kevésbé, de alapvetően a mosolygás és együttműködés jellemzi őket. A gyerekeket kifejezetten imádják, és amerre a szem ellát, minden sarokra dobtak is egy játszóteret, hogy a kisebbek is maximálisan élvezhessék a manana feelinget.

Ebben az időszakban főleg golfosok látogatják a környéket, hiszen végtelen számú, na jó körülbelül 60 golfpálya várja őket gyönyörűen megtervezett tájképpel, hibátlan zöld gyeppel, tavakkal csobogókkal vízesésekkel tarkítva. Nem vagyok túl nagy golfos, de a klubházak teraszán, ahonnan kilátás nyílik a pályákra bármikor szívesen iszom egy kávét. Sőt az sem okoz nagy problémát, ha mondjuk meg kell enni mellé egy kis churrost is. Ezt a foglalatosságot pedig mindenkinek erősen ajánlom is, ha erre jár. Az egyik legszebb golfpálya a Los Naranjos (losz naranhosz) vagyis narancsfákról elnevezett pálya klubháza egészen véletlenül pont egy kis dombon lett elhelyezve, ahonnan a környező hegyek panorámája, a fenyő és pálmaligetekben zenélő kabócák és a golfpálya mesterien kialakított utolsó lyuka szinesztéziába olvad a boldogsággal. Ebben az időszakban Marbellán elegáns és nyugodt az élet.

Nyíri Bernadett
Fotó: Nyíri Bernadett

Halászfaluból idegenforgalmi központ

Bármikor is jársz azonban erre, érdemes ellátogatni az origóhoz, vagyis az eredetiben megmaradt ódon kis halászfalu központjához. Aprócska épületeivel, utcácskáiban megbújó éttermeivel narancsilgetes tereivel repít vissza az időben.  Ha eddig nem kristályosodott ki a kép, igyál meg egy sangriát, ropogtass el egy kis serrano sonkát grissinivel és egyből összeáll, hogyan tudott ez a csöpp kis falu nemzetközi turisztikai központtá válni. A legfinomabb spanyol borok, az emberek hozzáállása, az időjárás, a gasztronómia együttállását átérezve általában itt szokták barátaim elmorzsolni az első könnycseppeket afölött érzett sajnálkozásukban, hogy nem ide születtek.

Marbella mikroklimája

Egy biztos, Marbella népszerűségéhez nagyban hozzájárul speciális mikroklímája. Az év 365 napjából gyakrolatilag 20 nap esik csak az eső. Az itt élő szerencsések minden nap élvezhetik a napsütést kedvenc kávézójuk, vagy éttermük teraszán. Viszont nyáron, a nagy melegben mindig van egy kis bríz, kellemes szellő, ami nagyban megkönnyíti akár az Afrika felől érkező meleghullámokat is, és a romantikus estéken is kellemesen borzolja a kedélyeket

Fotó: Nyíri Bernadett

A tengerparti sétányokon mindenki sportol, biciklizik, sétál. Sajnos a part homokja ezen a részen szürkés, és a víz is gyakran hűvösebb eggyel, mint az ideális, de talán ennyi szépséghibája van összesen.

Csak egy film távolságra

Budapestről fapados járatokkal szinte egész évben elérhető desztináció Malaga. Ez Budapestről 3,5órás repülést jelent, az én időmértékegységem szerint ez kényelmesen pont egy nagyestés játékfilmnek és egy pohár bornak felel meg. Malagáról még 40 perces autóútra található Marbella. Annak ellenére, hogy a reptérről indítanak shuttle járatokat, nem árt autót bérelni. Mert hogy infrastruktúráját tekintve úgy lett kialakítva minden, hogy négy kerék nélkül kicsit meg lesztek lőve, ha mindent látni szeretnétek. Érdemes gyakran ránézni, mikor van elfogadható árú jegy, apartmant pedig foglalós oldalokon tudtok jó áron találni, mert amúgy horror.

Ha hoszabb időre érkeztek, körülbelül 50 perces kiruccanásra találjátok Rondát, ami nevével ellentétben kifejezetten helyes kis falucska. A másik irány Gibraltár felé vezet, ahová útlevelet ne felejtsetek magatokkal vinni, ha megnéznétek a hegyen található rablóbandába szerveződött majmokat. Innen továbbhaladva találjátok a gyakran szeles Tarifát a Kite-surfösök paradicsomát, még tovább pedig másik nagy kedvencemet: Zahara Los Atunes, de az már egy másik történet.

Nyitókép: Antonio Luis Martinez Cano / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: