Így definiáljuk újra 2021-ben az utazás fogalmát

A koronavírus-járvány következményeképpen hatalmas átalakulás előtt áll a turizmus, melynek változásait leginkább a távmunka intézményének elterjedése, a közösségi távolságtartás és a környezetvédelem indította el.

Szinte alig akad olyan iparág, amire ne lett volna hatással a 2020-ban világszerte kirobbanó koronavírus-járvány, azonban néhány területre különösen hatalmas csapást mért: ilyen például a turizmus is. A pandémia révén széles körben elterjedt home office beosztás (és esetenként a távoktatás is) teljesen felborította a hagyományos üdülőszezont, ráadásul elmosta a munka és az utazás közötti határt. Az idei évben elrendelt határzárak és a hazatérés utáni kötelező karantén befolyással volt a desztinációk kiválasztására is és talán még sosem tartottuk olyan fontosnak a biztonságot és a tisztaságot, mint 2020-ban. Az utazók zsúfolt hotelek helyett inkább olyan szállást keresnek, ahol el tudják kerülni a tömeget és ma a szakmai okok mellett leginkább azért kelünk útra, hogy több hónapnyi kihagyás után újra találkozhassunk a rokonainkkal és a barátainkkal. Ez a trend várhatóan 2021-ben is folytatódik: a jóslatok szerint az utazás jövőre sem az idegenforgalomról fog szólni, sokkal inkább a munkáról, a megélhetésről és a biztonságos találkozásokról a szeretteinkkel. Ennek az újdonsült valóságnak talán az Airbnb a legnagyobb nyertese, hiszen a szálláshelyek kiadására létrehozott internetes oldal tökéletesen ki tudja szolgálni az igényeket legyen szó akár egy szakmai útról, ahol szükségünk lenne egy nyugodt „otthoni irodára” is, vagy egy baráti találkozóról. Sőt, a kiadható ingatlannal rendelkező személyek még egy kis extra bevételhez is juthatnak a platform segítségével, ami a koronavírus miatt okozta gazdasági válságban egyáltalán nem utolsó szempont. Az Airbnb a különböző turizmussal kapcsolatos felmérések eredményeire támaszkodva már fel is tárta, mik lesznek az utazás legjelentősebb trendjei 2021-ben:

1. Utazás helyett költözés

Az Airbnb kutatásának résztvevői közül minden ötödik ember ideiglenesen vagy véglegesen megváltoztatta a székhelyét a járvány miatt.  A lokáció-váltás mellett nem túl meglepő módon főként a Z generáció tagjai döntöttek, míg az idősebb válaszadók kevésbé tartották jó ötletnek a távmunka-, és oktatás közben történő utazást a gyerekekkel. A megkérdezettek egyébként összesen 83 %-a támogatta az otthoni munkavégzés miatti áttelepülést és körülbelül az egynegyedük gondolta azt, hogy bárhol tudnának élni és onnan dolgozni is. Ezek az adatok már csak azért is érdekesek, mert éppen az Airbnb malmára hajtják a vizet: a platform segítségével a végleges költözés előtt, kötöttségek nélkül szétnézhetnek abban a lokációban, amivel a karrierjük miatt szemeznek. Idén júliustól szeptemberig 128 százalékkal megnőtt azoknak a vendégértékeléseknek a száma, melyek megemlítik az „áthelyezést”, a „távmunkát” és az „új szomszédság kipróbálását” (az előző év azonos időszakához képest mérve). Mindenképpen érdemes azt is megemlíteni, hogy a globális pandémia alatt áttelepült emberek 24 százaléka külvárosba, 21 százaléka pedig vidékre költözött – mindkettő szám jóval magasabb azokénál, akik városi székhelyre váltottak.

2. Jöhet a környezetbarát közösségi távolságtartás belföldön!

Mivel a bizonytalan élethelyzet sajnos várhatóan 2021-ben is fennáll majd, így megnőtt a kereslet a belföldi kirándulások iránt, melyeket akár autóval is megközelíthetnek az utazók (az Airbnb által vizsgált válaszokban 62 százalékban a közeli célpontokat részesítették előnyben.) Ám ez nem jelenti azt, hogy a kalandorok ne vágynának különleges, új élményekre – sőt, mindent megtesznek azért, hogy szélesítsék a látókörüket. Az Airbnb kutatásának részvevői például előnyben részesítik a környezetbarát (energiatakarékos és zero waste) szállásokat. És mivel 2020-ban a közösségi távolságtartás (azaz a social distancing) napi szinten beépült a szókincsünkbe, az apartmanfoglalást szépen lassan felváltotta a házbérlés, ahol az utazók nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Ebből a fogalomból kiindulva 2020-ban felértékelődött az emberi kapcsolatok szerepe az életünkben, tehát valószínűleg nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, a megkérdezettek 85 %-a igent mondana az átmeneti lakhelyváltásra 2021-ben, ha ezzel a családja közelében lehet – a rokon vagy baráti látogatás céljából foglalt Airbnb lakások száma pedig már most kiugróan megemelkedett.

3. Az utazásban a remény?

Bár az utazás fogalma alaposan megváltozott és jövőre sem fog visszatérni a régi, „megszokott” kerékvágásba, az Airbnb által végzett kutatás résztvevőinek 36 %-a továbbra is arról álmodozik, hogy útra kel – akár egy, akár több napra. Sőt, továbbmegyünk: a fent említett csoportnak közel a fele távmunkában dolgozik, ami érthető is, hiszen minél tovább maradunk otthon, annál jobban vágyunk a kimozdulásra és az új ingerekre. Az Airbnb azt mondja, a wanderlustban (folyamatos, erős késztetés és vágyakozás a világjárásra – a szerk.) szenvedőket reménnyel és bizakodással tölti el a következő utazásuk megtervezése.

Forrás: The Airbnb Newsroom
Nyitókép: Charday Penn/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: