Útkeresés múlt és jelen között: 4 tanulság a Vágyak/Valóság sorozatból

A Vágyak/Valóság című Netflix sorozat villámgyorsan a nézettségi listák élére került. Nem hiába, hiszen a történet bármelyikünké lehetne: egy olyan életet mutat be, amiben a főhősnek hiába van meg mindene, valahogy ez mégsem elég.

A Vágyak/Valóság első évada 2021 nyarán aratott osztatlan sikert, majd idén márciusban a második évad is megérkezett, ami legalább annyi csavart – és meztelen testet – tárt a nézők szemei elé, mint az első. Bizonyára sok sorozatot láttunk már, amelyek a forró szexjeleneteken kívül nem sokat adtak a nézőknek. Első blikkre a Vágyak/Valóság is egy magas szexuális étvággyal megáldott nő vágyálmainak beteljesüléséről szól, de valójában jóval több ennél. Egy anya kétségbeesett útkeresése múlt, jelen és jövő között. Ez az utazás pedig sérelmeken, exeken, felismeréseken keresztül vezet és néhány fontos tanulságot állít a tévénézők elé.

1. A nő is vágyhat többre

Vágyak/ Valóság
A Vágyak/ Valóság egy túlfűtött jelenete. fotó: imdb

Adott egy fényűző élet: két gyönyörű gyerek, kertes ház, egy földreszállt angyal lelkű és félisten testű férj, a nő mégis boldogtalan. Innen indul a sorozat: Billie többre vágyik, holott megvan mindene. Persze a több, jelen esetben egy múltbeli rosszfiú képében jelenik meg. Csakhogy a második évad egyik első fontos mozzanata, hogy a várttal ellentétben Billie nem Brad oldalán találja meg a boldogságot azonnal. Annak ellenére kilép idillinek tűnő házasságából, hogy rájön, a rosszfiú, akihez vonzódott, valójában inkább egy szoptatáspárti apafigura. Ráadásul Brad úgy válik apává, hogy ehhez Billienek nem sok köze van.

Ez a csavar adja meg annak a lehetőségét, hogy felismerjük, itt nemcsak egy testvezérelt késztetés az, ami kifelé húzza ezt a nőt a házasságából. Ennél egy sokkal mélyebbről jövő érzés bújik meg a háttérben, miszerint jobb a kiszámíthatatlan ismeretlen, mint a kiszámítható, de semmilyen élet, ami kioltja a szikrát a szemünkből. Ahogy Billie mondaná: „A legnagyobb kockázatot azzal vállaljuk, ha a szabadságot választjuk”.

2. Nem a házassággal van baj, hanem azzal, hogy kit választunk

Vágyak/ Valóság netflix sorozat
Billie többször választás elé kerül. fotó: Netflix

Az első évad tipikus példája volt annak, hogy miért nem hisznek az emberek a monogámiában. Unalmas házasélet, kielégítetlen feleség testi és lelki szinten is. Minden szál arra mutat, hogy az igazi szabadság és önfeledtség csak a házasság ormótlan falain túl élhető meg. Ezzel szemben a második évad kimondja a nagy igazságot: „Az egyik legfontosabb döntés, amit valaha meghozol, hogy kivel töltöd az életed”. Ha rosszul választunk, azzal megpecsételjük az életünket. A sorozat egy-egy pontján mindenki rosszul választott.

Cooper néhány félresikerült éjszaka után rájön, hogy a kötött pulóveres lány a múltjából az igazi társ számára. Brad hamar észreveszi, hogy modell felesége nem csupán a kanapéja színét, hanem az életét is gyökerestől igyekszik megváltoztatni. Billie-t pedig utoléri a felismerés, hogy nem a házassággal van gondja, hanem azzal, hogy nem a megfelelő emberrel kötötte össze az életét.

3. Lesznek félszerelmek az úton

Azonban, amíg eljutunk oda, hogy a szálak szépen lassan kibogozódnak és helyére kerülnek a dolgok, addig a szereplőknek át kell verekedni magukat néhány szerelemnek hitt csalódáson is. Cooper fejest ugrik a Francescaval való kapcsolatba, miközben érzelmileg még egyáltalán nem áll erre készen. Ugyanígy Billie is hamar Majid karjai között találja magát. Ez az új férfi, aki ráadásul étteremvezető és egyszerre vegyíti a gondoskodó társ és lepedőakrobata szerető jegyeit magában, ígéretes választásnak tűnik. Már szinte szerelem. De a hangsúly a szintén van. Ugyanis a férfi nem tudja Billie-t a saját természetével, szerepeivel és életritmusával elfogadni.

A sorozat alatt végig úgy látjuk Billie-t, mint egy vágyaktól fűtött, szabad és független nőt. Egy ponton azonban (kissé mesterkélten azért) azt is a nézők tudtára adják, hogy ő egy anyatigris, akinek igenis számítanak a gyerekei. Hiába tökéletes a kétszemélyes életük és fergeteges a szex közöttük, a hétköznapi szerepekben is meg kell találniuk a kapcsolódási pontokat. Ez azonban nem sikerül.

4. A karrierista nő mégsem annyira karrierista?

Billie, Brad és Cooper hármasa a sorozat lelke, azonban nem árt egy pillantást vetni Sasha szerelmi életére sem, mert az is árulkodó lehet. Ott egy karrierista nő, aki nem adja fel a céljait és csak úgy tör előre a ranglétrán, azonban ennek az ára, hogy többször is cserbenhagyja a nagy szerelmét. Egy oda-vissza harcnak vagyunk a szemtanúi, melyben egyik fél sem képes kompromisszumot kötni a kapcsolat érdekében, ezért folyton elsodródnak egymás mellől. Majd eljön egy pont a sorozatban, amikor egyszerre engednek és mindketten a másikat helyezik előtérbe a saját érdekeik helyett – és ebben a pillanatban történik meg az áttörés.

A karrierista nő rájön, hogy hiába a siker és az elismerés, ha nincs kivel megosztani ezeket a pillanatokat. Ez is egy fontos üzenete a Vágyak/Valóság szériának. Ha van fülünk meghallani az értékes mondatokat, és vesszük a fáradtságot, hogy kihámozzuk a mondanivalót a túlszexualizált képkockák közül, akkor rájövünk, hogy érdemes megnézni a sorozatot.

Nyitókép: Charley Gallay / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: