Útmutató a fenntartható álomesküvőhöz: hasznos tippek egy esküvőszervezőtől

Elsőre talán túl nagy falatnak tűnik egy fenntartható esküvő megszervezése, de valójában néhány apró és költséghatékony lépéssel sokat tehetsz a környezetért. Dankó Réka esküvőszervező segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Ahogy a környezetvédelem és a tudatos vásárlás egyre inkább a mindennapjaink részévé válik, úgy az esküvőszervezés során is egyre többen hajlanak a fenntartható megoldások felé. Régen általában a műanyag dekorációtól roskadozó helyszínek, illetve az asztalon felhalmozott palackok és végtelen hosszú ételsorok jellemezték a nagy napot, de egy ideje már a minimalista stílus, a természetközeli hangulat és a szűk családi körben megrendezett ceremóniák a népszerűbbek. Sőt, egyre többen keresik a fenntartható, pazarlás nélküli, etikus esküvő megrendezésének tökéletes módját. Annak már utánajártunk, hogyan találhatod meg a tökéletes fenntartható menyasszonyi ruhát, most Dankó Réka rendezvény- és esküvőszervező segítségével összegyűjtöttük, hogyan teheted még zöldebbé életed egyik legemlékezetesebb napját.

A zöld a menő

Réka szerint Magyarországon is egyre többen érdeklődnek a zöld alternatívák iránt. „Tudatos szervezéssel nagyon sokat tehetünk a környezetünkért és – mint esküvőszervező – azt látom, hogy ez a fenntartható szemlélet, a környezetbarát kivitelezés egyre több pár számára fontos.” Réka az első találkozó során általában azt is megemlíti, hogy a párnak nemcsak a saját örömükre kellene figyelni a nagy napon, hanem a tehermentesítést, a bolygó védelmét is érdemes szem előtt tartaniuk a szervezés közben. „Szerencsére nagyon sokan egyetértenek azzal, hogy nem kell feltétlenül az aktuális trendekhez vagy a hagyományokhoz ragaszkodni, hanem érdemes bátran felvállalni önmagukat és a számukra fontosabb értékek alapján meghozni a döntéseket.”

Az esküvőszervező elárulta, hogy a nyugati – leginkább az amerikai – trendek határozzák meg, hogy Magyarországon mi a népszerű. Így megfigyelhetjük, hogy a korábbi évtizedekre jellemző pazarlástól és a külsőségektől harsogó lagzik szinte teljesen eltűntek. A meghittebb, belsőségesebb és természetesebb esküvők vették át a helyüket. Erre a tendenciára a világjárvány is ráerősített. „Ma már rengeteg olyan helyszín van itthon is, amely a 2019-es év legkedveltebb stílusához, a megújulást és frissséget szimbolizáló greenery-hez alkalmazkodik. Sok-sok zöld szín jellemzi, minimalizálják az élő virág használatát, ami kevesebb hulladékot eredményez. Néhány hely, például a Le Til Kúria kifejezetten ökoesküvő csomagot is kínál. Ha ezt választjuk akkor gondoskodnak arról, hogy a meghívótól a dekorációig minden környezetbarát legyen. Ráadásul a greenery stílus igazi jolly joker, hiszen mindenhol fantasztikusan jól néz ki.” 

Mit tehetünk, ha ragaszkodunk a hagyományokhoz?

Természetesen ha valaki nem szeretne teljesen szakítani a hagyományokkal, akkor kisebb lépéseket tehet a zöldebb esküvő érdekében. Sokszor bele sem gondolunk abban, hogy a vendégeknek milyen sokat kell utazniuk és ezzel mekkora ökolábnyomot hagynak maguk mögött – miattunk. Egy friss kutatás szerint az Egyesült Királyságban egy átlagos esküvő alatt 14,5 tonna üvegház hatású gáz keletkezik, amely évente 3,5 millió tonnát jelent. Ha ragaszkodunk a hagyományokhoz, akkor válasszunk olyan helyszínt, ahol az esküvő összes mozzanata megtörténhet. Ezzel is követhetjük a környezettudatosabb vonalat. Hiszen ha egy helyszínen tartjuk a szertartást, a vacsorát és a bulit, akkor nincsenek nagy távolságok, amiket autóval kell megtenni. A hab a tortán, ha a násznép elszállásolására is van lehetőség.”

Réka hozzátette, ha valaki vidéki vagy hagyománytisztelő esküvőről álmodozik, akkor az is kedves gesztus lehet, ha a homokceremóniát egy környezetbarát alternatívára cseréli. „A ceremónia alatt hozzanak létre közösen valamit, amiből a környezet is profitál. Például ültessenek el egy fát, ami egész életükben a nagy napra emlékezteti majd őket.”

Azzal is csökkenthetjük az ökolábnyomunkat, ha a meghívók, vagy az egyre divatosabb „save the date” kártyák újrahasznosított papírból készülnek, vagy nem nyomtatott formában, hanem digitálisan küldjük ki őket a násznépnek. „Ha online küldjük ki a meghívót, akkor csökkentjük a felesleges papírhulladék mennyiségét. Főleg, ha az időpontváltozás miatt – ami gyakran megesik – újra kell nyomtatni az összeset. Ha valaki ragaszkodik a papíralapú meghívókhoz, akkor nyomtathat újrahasznosított papírra.

Illetve olyan ötletes meghívót is választhat, amelyben magok vannak, és ha a vendégek elültetik, egy növénnyel gazdagodnak.”

Réka szerint ezek az alternatívák évről-évre egyre népszerűbbek, illetve egyre többen teszik le a voksukat egy saját esküvői weboldal mellett. „Azért is kedvelem az esküvői weboldalakat, mert visszajelzést tudnak küldeni a vendégek, hogy részt tudnak-e venni a rendezvényen. Képeket tölthetnek fel és sokkal informatívabb, hiszen minden tudnivaló megtalálható egy helyen. A lehetőségek tárháza végtelen: az oldalon egy visszaszámláló jelezheti, hány nap van még az esküvőig. Fel lehet tölteni egy nászajándék-listát, amiért a vendégek is hálásak lesznek. Illetve szavazásokat is indíthatunk az estével kapcsolatban, például hogy milyen zene szóljon.”

Viszlát tradíciók, viszlát mindenki

„A pandémiának is köszönhetően az elmúlt másfél évben az óriás lagzis, batyus-bálos hangulatra egyre kisebb az igény. Cserébe a meghitt atmoszféra, a visszafogott kisebb esküvők nagyobb teret kaptak” – magyarázta Réka, hogy miért egyre népszerűbbek az elopement, vagyis szöktetett esküvők hazai viszonylatban is. Ez a fajta esküvő leginkább abban tér el a tradícióktól, hogy a pár „elszökik” egy távoli országba és nem hívják meg a násznépet, csak a két tanú van jelen a ceremónián. „Ez lényegesen kevesebb kiadással jár és sokkal fenntarthatóbb, hiszen úgy is megszervezhető, hogy szinte zéró ökológiai lábnyomot hagyjon maga után a páros.”

Valóban romantikus gondolat útra kelni a szerelmeddel és mindenkitől távol, úgy kimondani a boldogító igent, hogy nem kell amiatt aggódnotok, mindenkinek ízlik-e az étel, tetszik-e a zene és a legutolsó rokon és ismerős is jól szórakozik-e. Amennyiben ezt tervezitek, érdemes előre jelezni a szeretteiteknek, hogy elkerüljétek a nézeteltérést. Esetleg jó ötlet egy vacsorát szervezni a közeli rokonoknak, miután hazatértetek. „Ha valaki nem szeretné ezt a formát választani, a kreatív fotózás is remek arra, hogy a szöktetett esküvő hangulatát visszaadja.”

A nagy dilemma: hogyan csökkentsük a műanyag- és ételhulladék mennyiségét

A szén-dioxid kibocsátás mellett a hulladék, leginkább az egyszer használatos műanyagok mennyiségének csökkentésére kell még ügyelnie azoknak, akik ökoesküvőben gondolkodnak. Elrettentő adat, hogy a korábban már említett kutatás szerint 2019-ben közel 5000 tonna egyszer használatos műanyagot használtak fel a brit esküvőkön. Ugyanis a becslések szerint a nagy napon vendégenként átlagosan 20 kg műanyag hulladékkal kell számolni. „Már a dekoráció kiválasztása során érdemes arra figyelni, hogy ne használjunk műanyagot. Inkább szárított vagy cserepes virággal díszítsük az asztalt. A köszönőajándékok is lehetnek kisebb pozsgások, amiket mindenki haza tud vinni.” 

De az ételpazarlás mellett sem mehetünk el szó nélkül: általánosságban minden esküvőn 200 ezer forint megy el olyan ételre, ami végül a kukában végzi, mert a vendégek 15 százaléka hozzá sem nyúl néhány fogáshoz, másik 15 százalék pedig a desszerteket hagyja ki. Az első és legfontosabb szabály: egyszerűen ne rendeljünk nevetségesen sok ételt és törekedjünk arra, hogy kevesebb hús és több zöldség szerepeljen a menün. Vásároljunk olyan környezetbarát papírdobozokat, amelyekben a vendégek hazavihetik a maradékot. Illetve az ételek jótékony célú felajánlását is érdemes megfontolni. Utóbbinak külföldön nagyobb a keletje, de jó látni, hogy itthon is vannak már olyan szervezetekés hajléktalanszállók, akik a megmaradt ételek szétosztásával foglalkoznak és szívesen fogadnak felajánlásokat.

Réka szerint számos esküvői helyszín törekszik arra, hogy helyi termelőktől szerezze be az alapanyagokat, de ha ezt nem jelzik, mi is megkérhetjük őket. Ezzel a szállítás során keletkezett károsanyagok, és a csomagolással járó hulladék mennyiségét is jelentősen minimalizálhatjuk. „Az előre csomagolt, palackozott üdítők nemcsak rengeteg műanyag hulladékot termelnek, hanem az asztalon sem mutatnak túl esztétikusan. Ezek helyett érdemes nagyobb üvegben, kancsóban vagy hatalmas italadagolóban limonádét és házi szörpöt felszolgálni.” A tortát illetően Réka azt ajánlja, hogy az óriás, többemeletes monstrum helyett érdemes kisebb süteménykompozíciók összeállítani. „Felesleges egy 100 szeletes tortát megrendelni, ha a meghívottak háromnegyede nem eszik belőle. Egy ízlésesen elrendezett desszertpulton több lehetőség közül válogathatnak a vendégek, ráadásul dekorációként sem utolsó.” 

Fenntartható esküvő ≠ nagyobb költségek

Sokan azt gondolják, hogy környezetbarát esküvőt szervezni kiváltság, mert sokkal drágább. Réka szerint ez egy nagy tévhit, mert akár kedvezőbben is kijöhetünk egy ilyen esküvőből. „Az első találkozás során nagyon gyakran elhangzik az a kérdés, hogy mennyivel költségesebb egy fenntartható esküvő. Ilyenkor javaslatokat teszek, hogy bebizonyítsam, nem kell világmegváltó dolgokra gondolni. Kis lépésekkel is tehetünk a környezetért. Például számos dekoratőr bolhapiacon szerzi be a legszebb kincseket. A régi antik dekortermékekkel rengeteg kiadást meg lehet spórolni, miközben személyesebbé és emlékezetesebbé tehetjük a helyszínt, az egész ünnepséget. De nem ritka az sem, hogy a menyasszonyok eladják vagy ingyen továbbadják az esküvői dekorációjukat. Azaz rengeteg lehetőségünk van, csak nyitottnak kell lennünk.”

Ha a környezetbarát esküvő felkeltette az érdeklődésedet, akkor keresd fel Dankó Réka weboldalát vagy Instagram-oldalát, hogy még több részletet megtudj az ünneplés fenntarthatóbb módjáról! 

Nyitókép: Hannah Busing/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: