Útmutató férjeknek, ha a nőnek mindig „fáj a feje”

A visszautasítás fájdalmas, azonban ha félretesszük az önérzetünket és elővesszük az empátiánkat, sokat tanulhatunk a helyzetből.

A női nemi vágy kiszámíthatatlan hullámvasút. Vannak kiemelkedő csúcspontok és hirtelen mélypontok is, ráadásul soha nem tudhatod, mikor jön az egyik vagy a másik. Némi sejtésed azért lehet a ciklust alapul véve. Hiszen az első két hét sok esetben a magas libidó, a második kettő viszont a „ma jobb, ha nem érsz hozzám” időszaka. Ebben férfiként lavírozni igen sok türelmet és megértést kíván. De tény, hogy a férjek sem annyira tehetetlenek ebben a helyzetben, mint amilyennek érzik magukat.

A jó szex szövetséget épít

Különös szereppel bír a szexualitás a párkapcsolatokban. Nemcsak azért rendkívül fontos a kielégítő nemi élet, mert egyébként ez egy kellemes, közös időtöltés, hanem azért is, mert a fizikai, érzelmi és mentális intimitás hármasa megerősíti a szövetséget. Kedvesebbek, elnézőbbek vagyunk egymással és voltaképpen rájövünk, hogy mennyire szeretjük a másikat, ha rendszeresen közel kerülünk ilyen formán is egymáshoz. Persze sorolhatnánk még több soron keresztül az előnyöket: szív- és érrendszeri egészség javítása, az immunrendszer és az izmok erősítése; a stressz és a szorongás csökkentése; a hangulat, az önbecsülés, a testpozitivitás és a saját erőhöz és a közös örömhöz való kapcsolódás. Akkor mégis miért mondanak olyan sokszor nemet erre a nők?

Csak a rend kedvéért: az alacsony libidó a nőknél meglehetősen gyakori, mert a szexuális vágy egy összetett érzelemalapú dolog, amely az egyik percben könnyen kiváltható, a következőben pedig egy kis (vagy sok) extra munkát igényel. A Cleveland Clinic szerint az ember nemi vágyát biológiai, pszichológiai és társadalmi tényezők befolyásolják, míg a nemi hormonok (ösztrogén és tesztoszteron) és a neurotranszmitterek szabályozzák. Más szóval, az, hogy fizikailag vonzódsz-e a partneredhez vagy sem, csak egy darabja egy nagyon összetett kirakósnak.

Néhány tényező, amely a hálószobai örömök elé állhat:

  • Stressz/szorongás
  • Fáradtság, túlterheltség
  • Depresszió
  • Hormonális egyensúlytalanság (pl. ösztrogénhiány)
  • Mozgásszegény életmód
  • Gyász
  • A szexualitáson kívüli intimitás hiánya a párkapcsolatban
  • Egyoldalú vagy rutinszerű szex, amiből hiányzik az előjáték vagy a játékosság
  • Bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet az alacsony libidó (többek között fogamzásgátló).

Tippek, hogy a szexuális életed újra sínen legyen

Beszélj róla

Na, nem úgy, hogy „nem hiszem el, hogy már megint elutasítasz”, mert ezzel nem mennél sokra. A gyengéd, tisztelettudó kommunikáció itt is a segítségedre lesz, mint a kapcsolat sok más területén. Igenis fontos arról beszélni, hogy szenved a párkapcsolat, hiszen egy hiány tátong közöttünk, azonban ezt soha nem szabad követelőző vagy felelősségre vonó hangsúlyban tálalni. A beszélgetés a közös megoldásokra koncentrálódjon és arra, hogy megértsük egymás nézőpontját.

Ajánlj fel alternatívát

Ha azt vesszük, hogy a szex egy ínycsiklandozó habostorta, amit a nő visszautasít, az nem jelenti rögtön azt, hogy ne kívánhatná meg a cseresznyét a tetejéről vagy egy kis szeletet ne kóstolna meg belőle. Nem kell az egész tortát elfogadni. Lehet, hogy a párodnak most nincs kedve az együttléthez, de egy finom masszázs vagy egy kis csókolózás simán beleférhet. Ami pedig ilyenformán ugyanúgy táplálja az intimitást. Kérdezd meg, hogy mi az, amire esetleg nyitott lenne. Ha ez csak egy kis összebújás, az is több, mintha hátat fordítva aludnátok el.

Adj egy kis teret

Előfordul, hogy egy párnak nehezére esik intim kapcsolatot teremteni, ha túl sok időt töltenek együtt. Például lehet, hogy mindketten otthonról dolgoztok, így állandóan egymás nyakán vagytok (és nem úgy, ahogyan szeretnétek). Engedjétek meg egymásnak, hogy hiányozzatok egymásnak, és nézzétek meg, hogy ez újra fellobbantja-e a tüzet.

Kapcsolódjatok össze a hálószobán kívül

Néha a testi intimitás hiánya az érzelmi intimitás hiányából fakad. A szakadék áthidalásának egyik módja, ha elkezdünk érzelmileg közelebb kerülni a másikhoz. A közös élmények vagy a kedves bókok és dicséretek mindig jól szoktak működni.

Előjáték 7/24

Az előjáték nem az aktus előtt kezdődik, hanem abban a pillanatban, amikor az utolsó együttlét véget ért. Vagyis a vágyat úgy lehet folyamatosan alacsony lángon tartani, ha nem engedjük, hogy kialudjon, hanem apró gesztusokkal fűtjük a kapcsolatot. Egy érintés, egy csók vagy egy csipkelődő megjegyzés a legjobb tüzelőanyag lehet.

Tanuljátok újra egymást

A hosszútávú kapcsolatok leggyakoribb csapdája az ismerősségből fakadó tetthiány. Vagyis azért, mert ismerjük a párunkat, van néhány bevált forgatókönyvünk arra, hogy mi hozza lázba, még nem biztos, hogy mindig ugyanarra van szüksége. Ha igazán jó szeretők szeretnénk lenni, akkor időről időre vennünk kell a fáradtságot, hogy nulláról kezdjük és újratanuljuk a másikat. Ez különösen igaz akkor, ha már gyerekek vannak. Nem biztos, hogy ugyanazok a rutinok beválnak, mint a szülés előtt. Viszont, ha időt és energiát szánsz arra, hogy újra és újra felfedezd a másik testét és lelkét, akkor búcsút inthettek a „fejfájásnak”, vagy legalábbis orvosolhatjátok egy kis szerelmi fájdalomcsillapítóval.

Nyitókép: g-stockstudio/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: