Útszélek kincsei: 10 szemet gyönyörködtető és jótékony hatású vadvirág

Nem véletlenül olyan népszerűek a vadvirágok

A virágok megszépítik az életünket. Kaphatjuk egy szerelmi vallomás vagy egy születésnapi köszöntés részeként, de jó megajándékozni magunkat csak úgy. Az utóbbi időben úton-útfélen vadvirágokkal találkozunk, szó szerint: az egyik legnagyobb trend.

Anyukám szavajárása szerint egy virág, akkor a legszebb, ha nem szeded le. Ezért gyerekkoromban ritkán volt az asztalunkon vágott virág, de a nagymamám kertjében akár órákig is gyönyörködhettem bennük. Később megtanultam, hogy például a hinta tövében növő margarétát a népi gyógyászatban légúti betegségek és sebek kezelésére használják, a járdaszegélynél burjánzó ibolya pedig enyhíti a köhögést. Most hoztam néhány vadvirágot a nagymamám kertjéből, amelyek nemcsak szépek, hanem az egészségünknek is kedveznek:

Tavaszi kankalin

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szabó István (@szaboistvan61) által megosztott bejegyzés,

A Szent Péter kulcsa néven is ismert növény március végétől, április elejétől virágzik. Virágzata aranysárga, kellemes illatot áraszt. Gyökerét felhasználják köhögéscsillapító teákba, de vértisztító hatása révén böjtök és méregtelenítő kúrák kedvelt gyógyteája is.

Bodza

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Levendula Fagylaltozó Tihany (@levendulatihany) által megosztott bejegyzés,

Bodzafa szintén állt a nagymamám kertjében, aki mennyei szörpöt készített a virágából. A népi gyógyászatban is szívesen alkalmazzák. A bodzatea vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású és lázcsillapításra is használható.

Vadmurok

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zörgő Here (@plants.from.here) által megosztott bejegyzés,

A vadmurok, másik nevén vadrépa izgalmasabb, mint azt elsőre gondolnánk. A leveleiből és gyökeréből levest, zöld magjaiból desszertet, körtebefőttet ízesítenek, csipkeszerű virágaiból süteményt készítenek.

Margaréta

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Viktoria Sz. (@csodaviki) által megosztott bejegyzés,

A korábban említett margaréta, a réti margitvirág a rétek egyik legismertebb növénye. Virágát a népi gyógyászat belsőleg légúti megbetegedések, külsőleg sebek kezelésére használja. A homeopátiában idegesség, álmatlanság ellen adják.

Tejoltó galaj

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dominika (@g_domcsi) által megosztott bejegyzés,

Ahogy a neve is árulkodik róla a tejoltó galaj rikító sárga virágát korábban sajtok festésére használták. A sajtkészítésnél oltóenzimként szolgál, olyan enzimet tartalmaz, ami segít a sajt érlelésében.

Mezei varfű

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zörgő Here (@plants.from.here) által megosztott bejegyzés,

A mezei varfű lilás bájos, lila virágát az ekcéma, csalánkiütés, kezelésére, továbbá köhögésre, torokgyulladásra, hólyaghurutra használják. A homeopátia légúti megbetegedésekre, emésztési gyengeség kezelésére ajánlja.

Ibolya

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gyura Anikó (@anioribeauty) által megosztott bejegyzés,

Az ibolya több egy helyes lila, tavaszi virágnál. A levele és virága vértisztító hatású, a gyökértörzsének főzete pedig légzőszervi megbetegedésekben segít, enyhíti a köhögést, a hörghurutot.

Mályvarózsa

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

O r s i (@pocvas) által megosztott bejegyzés,

A mályvarózsa a hagyományos falusi kertek főszereplője. Akár a kétméteres magasságot is elérheti. Nem hiába takarta a nagymamám kertjében a kerítést. A virágait élelmiszerfestékként szokás felhasználni.

Liliom

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@labatherzs által megosztott bejegyzés,

Színes virága miatt a liliom a kertek kiemelkedő növénye, amely a napfényt vagy a félárnyékos helyeket kedveli leginkább. Illatos olajával a fülfájást és az égési sérüléseket kezelik.

Gyűszűvirág

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tünde Májer (@m.tunde01) által megosztott bejegyzés,

Különböző vadvirágokkal együtt nagyon szépen mutat. Az orvoslásban a növény szárított leveleiből kinyert digitoxint alkalmazzák, szívelégtelenség kezelésére.

Nyitókép: Image Source/Image Source/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: