Az ehető virágokkal gazdagított ételek magukban hordozzák az érzékiséget, ráadásul egy új és izgalmas világgal kerülhetünk általuk kapcsolatba. Gyűjtésükkel és fogyasztásukkal nem lesz nehéz ráhangolódnunk a tavaszi megújulásra!
Volt már valaha abban az örömben részed, hogy a kora tavaszi erdőben órákon át illatos ibolyákat gyűjtöttél? Nincs olyan ember, akit ne varázsolna el a lila virágszőnyeg. Akadnak olyanok, akiknek a szaglása olyannyira érzékeny és kifinomult, hogy már messziről érzik az erdők mélyén megbúvó ibolyamező édes aromáját. Az illat az első szippantás után azonban hamar elszáll. Egy tudományos magyarázat szerint azért, mert ilyenkor olyan komponens kerül az orrunkba, amely egy ideig megbénítja a szaglószervünket. Egyetlen rövid szippantás, és kész. Többé már nem is érezzük a finom esszenciát. Az ibolya illata engem is teljesen elbűvöl. Úgyhogy, amikor kandírozáshoz vagy friss salátához elindulok összegyűjteni a virágait, megvárom, amíg az edény teljesen megtelik, hogy aztán egy mély levegővétellel teljesen elmerülhessek a lila szirmok finom illatfelhőjében.
Erdőből a jégkockába
A kis erdei növény a tavasz első, illatos virága. Lombos erdőkben, erdőszéleken, bozótosokban nő. Szinte egész Európában elterjedt. Szirmai többféle árnyalatban is pompázhatnak, a leggyakoribb a lila, de akár fehérben is előfordulhatnak. Ezek mind ehetőek. Nagyon ritkán sárga virágú ibolyákat is lehet találni, ezek azonban emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Fontos, hogy a növényeket tiszta, vegyszermentes területről, autóúttól távol gyűjtsük. A virágokat ollóval vagy körömmel lecsípve távolítsuk el a szárról (semmiképp se szakítsuk vagy húzzuk, mert könnyen kárt tehetünk a növényben). A gyűjtésre legalkalmasabb napszak a késő délelőtt, mert addigra a napsütés felszárítja a reggeli harmatot és a virágfejek is teljesen kinyílnak. A frissen szedett virágok azonnali felhasználásra és fogyasztásra alkalmasak. Frissességük és állaguk megőrizhető zárt dobozban, hűtőbe tartva, egy-két napig. Mindig törekszem arra, hogy annyit gyűjtsek, amennyit rövid időn belül fel tudok használni. A virágok színét és aromáját hosszú távon tartósíthatjuk kandírozással, szárítással vagy virágos jégkocka készítésével.
Egy kis virágtörténelem
Az ibolyát mámorító illata miatt már az ókorban is termesztették kereskedelmi céllal. Hosszú ideig használták a parfümkészítés egyik alapanyaként is. Csak kevesen tudják, hogy a kegyetlen Néró császár egyik kedvenc csemegéjeként vonult be ez a szerény növény a történelembe. Sissi királynéról is közismert volt, hogy örömmel fogyasztott kandírozott ibolyát és ibolyafagylaltot is. Továbbá, ha akad olyan régi szakácskönyvünk, amelyet dédnagymamánktól örököltünk, abban biztos megtaláljuk az ibolyakocsonya vagy az ibolyavirágos túrópuding receptjét. Az utóbbi időben azonban az apró, lila virágok gasztronómiai megbecsülése feledésbe merült. Pedig az enyhe ízű ibolyavirágokból – beleértve a nem illatos fajtákat is – remek saláták, teák és desszertek készíthetők. Az illatos virágfejek gazdagabbá tesznek minden édes, valamint ehető vadnövényekből készült ételt. Gyakran a legapróbb dolgok teszik bámulatossá a világot, mint ahogyan ezek az apró, lila virágok is kulináris élménnyé fokozhatják mindennapi étkezéseinket.
3 pofonegyszerű recept, amit bármikor elkészíthetsz:
Mézes-ibolyás vajkrém
Hozzávalók: 12 dkg vaj, 2-3 evőkanál virágméz, 1 kisebb csokor illatos ibolyavirág
Elkészítés: A megpuhult vajat, a mézet és a virágokat dolgozd alaposan össze, majd tedd egy légmentesen záródó dobozba és helyezd a hűtőbe legalább 2 órára. Friss kalácsra kenve igazi ünnepi reggelit varázsolhatsz az étkezőasztalra.
Vadvirágos tavaszi saláta
Hozzávalók: salátaboglárka levele, tyúkhúr, pitypang zsenge levele, százszorszép és ibolya virága, olívaolaj és citrom leve ízlés szerint
Elkészítés: Mosd meg a zöld leveleket, majd alaposan csöpögtesd le róla a vizet. Add hozzá a színes virágfejeket. Ezután az olívaolajból és citrom levéből kevert salátaöntettel locsold meg a salátát. Vajas bagettel tálald.
Ibolyaszirup
Hozzávalók: 50 dkg cukor, 4 csokor frissen szedett illatos ibolyavirág, másfél evőkanál citromlé
Elkészítés: 6,5 dl vízben oldd fel a cukrot, majd lassú tűzön forrald addig, amíg szirup nem lesz belőle. Vedd le a tűzhelyről a forró szirupot, majd szórd bele a virágokat, add hozzá a citromlevet és miután lefedted, hagyd állni egy éjszakát. Ne felejtsd el időközönként alaposan megkeverni a szirupot, másnap reggel adagold steril üvegekbe, zárd le majd gőzzel tartósítsd. Kiválóan alkalmas sütemények és koktélok ízesítésére!
Nyitókép: gephoto/Shutterstock