Egyre kevesebbet randizunk. Vajon mindenről a Tinder tehet?

Az ismerkedés drága hobbi

A randihullám mintha alábbhagyott volna, úgy tűnik egyre kevesebben próbálnak új ismeretségeket kötni. A dolog hátterében a korábbi csalódások mellett egy igen profán problémára bukkanhatunk.

Egy idei felmérés során 5000 amerikai szinglit kérdeztek ki a randizási szokásaikról. A kitöltők 42 százaléka érzi úgy, hogy lehetetlen küldetés megtalálni a szerelmet, 63 százalékuk mégis komoly párkapcsolatot keres. A Z generációs fiatalok szeretnek kísérletezni, de hiba lenne azt gondolni, hogy nem vágynak érzelmi biztonságra: 70 százalékuk állítja, igényli a stabilitást. A Z és Y generációs alanyok egyharmada már szakított is olyannal, aki velük ellentétben lazább kapcsolatot keresett. De, ha van igény az elköteleződésre, miért csökken a randik száma?

Félelmek, viták és a piszkos anyagiak

Szuper hír, hogy a szinglik fele egyedül is megtalálja a boldogságát, mielőtt még belevágna egy új kapcsolatba, és legalább ennyi nő azzal is tisztában van, hogy pontosan mit is keres egy férfiban. Ez a hat leggyakoribb szempontjuk párkeresésnél:

  • a kiszemelt bánjon tisztelettel a nőkkel,
  • legyen megbízható,
  • humoros,
  • jól kommunikálja az érzéseit és a vágyait,
  • tudja, mit akar az ágyban,
  • és szakítson elég időt a párkapcsolatára.

De ahogy ez lenni szokott, 60 százalékuk végül pont nem olyan pasiba zúg bele, akit elképzelt magának. Itt kezdődnek a problémák! A legtaszítóbbnak azokat a férfiakat tartják, akikről kiderül, hogy nem adnak magukra, lusták, nem értik a viccet vagy érzelmileg teljesen kiszolgáltatottak. Egy-egy komolyabb csalódás után pedig érthető, ha az érintettek behúzzák a kéziféket, már, ami a randizást illeti.

A másik tényező, ami miatt egyre kevesebben vágnak bele újra az ismerkedésbe, a csomag, amit a korábbi csalódásaik óta cipelnek magukkal. Sokan attól félnek, hogy:

  • érzelmileg sérülnek,
  • kihasználják őket,
  • vagy ami még rosszabb: csak vesztegetik az idejüket.

És sajnos van is ok a gyanakvásra. A megkérdezett szinglik 35 százalékának nem kell bemutatni, mi az a ghosting; szívódott már fel randipartnerük. Közel ugyanennyien csalódtak akkor is, amikor az első találkát nem követte újabb randi. Sokan azt sérelmezték, hogy csupán egy numerára kellettek, vagy azt, hogy a kapcsolat közben döbbentek rá, a párjuk nem veszi őket komolyan.

Végül van még egy probléma, ami sokakat érint, mégis keveset beszélünk róla: a pénz. A megkérdezettek harmadát az hátráltatja az ismerkedésben, hogy nem tudják finanszírozni a randizás költségeit. Egy mozizás, egy vacsora egy nívósabb étteremben vagy egy táncos, iszogatós est egy szórakozóhelyen minden, csak nem pénztárcabarát program. Még akkor sem, ha mindent felesben fizetnek a felek. Ha pedig két-három találka után kiderül, hogy nincs meg az összhang a partnerrel, az ismerkedés kezdődik elölről. Ne csodálkozzunk azon, ha ezt nem mindenki engedheti meg magának.

Nyitókép: Kathrin Ziegler/DigitalVision/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: