„Vajon kihúztam a vasalót?”: Elmondjuk, miért éri meg feledékenynek lenni

Ha te is feledékeny vagy, és legalább egyszer visszarohansz a lakásba, hogy megbizonyosodj róla biztosan kihúztad-e a vasalót, ez a cikk neked szól! Csak a végén el ne felejtsd az olvasottakat.

Feledékeny vagyok. Pillanatok alatt kimegy a fejemből egy megbeszélt időpont, egy jól bejárt útvonal, jelszavak, de még a telefonszámomat is rendszeresen elfelejtem. Valószínűleg ezzel nem vagyok egyedül, biztos vagyok abban, hogy olykor te is bosszankodsz egy elfelejtett találkozó miatt. A jó hír, hogy ez nem is annyira szőrnyű dolog, sőt a feledékenység akár a hasznodra is válhat! Hogy lehetséges ez? Most elmondjuk.

Emlékezz, emlékezz, emlékezz!

Összefutsz valakivel, csevegtek, de világért sem jut eszedbe a neve, ismerős? Az ehhez hasonló szituációk nagyon kellemetlenek lehetnek, de a feledékenységnek megvan a pozitív oldala. Ugyanis a tökéletes memória kognitív túlterheléshez vezethetne. Ráadásul, ha az életed szinte minden percére emlékeznél, nehezen tudnád megkülönböztetni az igazán fontos információkat az irreleváns információktól. Sőt az is tény, hogy minél idősebbek vagyunk, annál inkább nehezünkre esik visszagondolni a múltbéli eseményekre. Ez pedig nem csak azért van, mert egy régi történetre próbálunk emlékezni, hanem azért is, mert idővel egyre több emlék közül kell kikeresnünk az éppen aktuálisat. Míg a számítógépeden mappákat hozhatsz létre a dokumentumoknak, és utólag bármikor megnyithatod és megnézheted őket, addig az agyadban nem létezik ilyen képzeletbeli irattartó. Mivel a memória nem egy mappa, amiből kedvedre előkeresed például a fodrászod által megadott időpontot. Az emlék a pillanatban az agysejtjeid összehangolt működéséből jön létre, és később ez az összetett folyamat szükséges ahhoz, hogy felidézd. Ennek az egész folyamatnak két előnye is van: egyrészt soha nem fogod azt érezni, hogy képtelen vagy több infót befogadni, másrészt ez teszi lehetővé, hogy rugalmasan és dinamikusan kapcsold össze az emlékeidet, vagy az emlékeidet az aktuális tapasztalataiddal.

Hogy ne felejtsünk el fontos dolgokat?

Mint, ahogy fent kifejtettem, a felejtés fontos része az életünknek, azonban egy ponton túl bosszantóvá válhat. Nem csoda, hogy manapság egyre több készítmény áll a rendelkezésünkre, ha szeretnénk visszafordítani vagy megállítani a felejtés folyamatát. A pirulákkal szemben azonban van egy sokkal jobb módszer. Ha kevesebb információt kell az agyunknak feldolgoznia, azzal párhuzamosabban kevesebb infót is fogunk elfelejteni. Ugyanis az agyunk minden egyes beérkező információnak helyet csinál”, ennek a folyamatnak az eredménye az, hogy a korábbi adatokat egyszerűen törli. Tehát a feledékenység nem más, mint egy civilizációs betegség, a leginkább úgy előzhetjük meg, ha nem engedünk a ránk zúduló információtengernek, hanem kitérünk előle. 

(via)

Nyitókép: GrapeImages/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: