Egy válás dinamikája, avagy hogyan váljunk okosan

Az embert sokszor a hirtelen felindulás vezérli, amikor becsapja maga mögött az ajtót. Mi azt javasoljuk, ilyen élethelyzetben mégis hűtsd le magad előbb, és csak utána lépj. Ismered a mondást: lassan járj, tovább érsz.

Bár minden válás másmilyen, abban megegyezhetünk, hogy mindenképpen megterhelő dolog, úgy lelkileg, mint anyagilag. Amikor az ember eljut életének ahhoz a pontjához, hogy inkább a családját dönti romba, de már nem bírja tovább, akkor is érdemes néhány dolgot hideg fejjel végiggondolni. Ha pedig gyermekek is születtek a kapcsolatból, akkor pedig szinte kötelező is. Ha az együttélés nem ment, akkor a válás során is biztosan lesz olyan helyzet, amelynek során egymásnak fogtok feszülni.

A válások zömét nők kezdeményezik, de az esetek nagy hányadában mégis ők kerülnek esetlenebb helyzetbe, ha a házasság alatt szerzett tulajdonok nem teljesen tisztán vannak elrendezve. Van a válásoknak egy furcsa dinamikája, amelynek az elején, ha a két fél nem tányércsapkodásból indul eleve, még azt hiszed hogy közöttetek majd minden rendben fog zajlani. Aztán ahogy telnek a hetek, a szép ígéretekből ronda ügyvédi levelek válnak, és ha nem voltál elég szemfüles azon kaphatod magad, hogy hiába voltál évekig a családi tűzhely mellett, hiába a gyermekek mellett töltött álmatlan éjszakák, a pénzkeresőnek megmarad a karrierje, a szociális élete, neked pedig csak a leégett fadarabok jutnak.

Amennyiben vállalkozásaitok, tulajdonviszonyaitok nincsenek teljesen egyértelműen a te vagy férjed nevén, hanem cégekén, ne adj isten off-shore tulajdonában van, ha a gyermekek elhelyezését, jólétét veszélyeztetve látod, először szépen tedd rendbe ezeket a dolgokat, és csak utána kezdj bele a válásba, mert legtöbben ilyenkor ismerjük meg valójában, kivel is éltünk egy fedél alatt.

Válás szakértői segítséggel

Mielőtt belekezdenél, mindenképp látogass meg egy válásra szakosodott ügyvédet, és térképezd fel a valós helyzeteteket. Vele megbeszélheted, mit hogyan szeretnél esetleg a későbbiekben alakítani, ő pedig jogi tanáccsal, esetleg már konkrét megoldással is tud szolgálni számodra.

Kommunikáció

 

Ha bármi esélyét látod annak, hogy a házasságotokat még megmenthetitek, vagy tényleg megvan a szándékotok a békességre, akkor keress fel egy mediátort, aki hathatós segítséget nyújthat nektek ebben. Már eluralkodtak az érzelmek, esetleg fel nem dolgozott sérülések miatt nem tudtok egymással ítélkezés nélkül beszélni. Abban pedig nem lesz előrelépés. A mediátor segít, hogy a megoldásra fókuszálva hozhassatok döntéseket.

Fejleszd magad tökélyre

Tanulj meg egy új szakmát, esetleg nyelvet, vagy csupán updateld meglévő tudásodat. Ezzel nagyobb eséllyel léphetsz vissza a munkaerőpiacra, ha eddig otthon voltál, vagy jelenlegi szakmádban sajátíthatsz el magasabb szintet, amellyel stabilabb helyzetben lehetsz munkahelyeden a válás során.

Ki marad a lakásban?

 

Fontos tudni, hogy ez nem a tulajdonviszonyt, hanem csupán a használati jogot tisztázza. A gyerekeknek szüksége van lakhelyre, ezért ennek biztonságát érdemes időben tisztázni, nehogy hirtelen az utcán találjátok magatokat.

Gyermekelhelyezés

Felkészültél arra, hogy gyermekeidet esetleg napokig nem látod? A törvény értelmében, ha nincs közöttetek megegyezés a felügyeleti jogról, a bíróság dönthet felőle. Míg korábban ez szinte automatikusan csak az anyáknak járt, ha ezt most valamelyik szülő kérelmezi, nyomós indok hiányában akár a heti váltás is megvalósulhat. A közös felügyeleti jog azonban nem jelenti automatikusan a heti váltást, a láthatásban megegyezhettek ettől eltérően is. Ez sok szülő számára rendkívül megterhelő folyamat, ugyanakkor számos előnnyel is jár. Több időt tudsz magadra, a munkádra, és a társasági életre fordítani. Érdemes mindennek a jó oldalát is nézni. Legalább a gyerekek is tölthetnek minőségi időt a másik szülővel, ami a mentális jólétüket szolgálja.

Gyermektartás

Sokan kihasználták az idei törvénymódosítást, és kérelmezték a váltott gondoskodást, azt feltételezve, hogy ebben az esetben nem kell gyermektartást fizetni. Azonban a törvény félreérthetetlenül szabályozza ezt is a szülők eltérő vagyoni- és jövedelmi viszonyaira, életkörülményeire való tekintettel. A családjog még mindig a gyengébb felet védi, és kifejezetten rendelkezik a gyermektartás elrendeléséről váltott gondoskodás esetén is.

Pénzügyi tanácsadó

Vannak közös bankszámláitok? Hitelkártyátok? Kérd egy gazdasági szakember segítségét abban, hogy megtudd ezekhez milyen jogosultságod van, mi történik válás során velük. Ha pénzügyeidet, otthon lévő anyukaként párod intézte, akkor nézz utána annak is, hogy vajon nyugdíjalapod képződött e, van e valamilyen köztartozásod, esetleg adósságod, amelyről nem is tudtál.

A rózsaszín köd, a gyerekek érkezése sok nőt kibillent az autonómiából, és párja gondjaira bízza magát. Ez jó esetben működhet, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy mindig tartsd fent életed felett a kontrollt, legyen saját munkahelyed vagy vállalkozásod és egy olyan lakhelyed, ahová bármilyen probléma esetén be tudsz költözni. Szerencsére a férfiak nagy hányada, ha némi háborgás árán is, de gondoskodik szeretteiről. Azért nem szabad elfelejtenünk, hogy erre nem lehet alapozni egy életet. Saját felelősséged, hogy bizonyos mértékben megmaradjon függetlenséged a legnagyobb szerelem idején is.

Nyitókép: Oliver Rossi / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: