Válaszd a való életet! 5 módszer a digitális méregtelenítéshez

Veled is előfordult már, hogy az Instagramhoz vagy a TikTokhoz fordultál segítségért egy kis lelki fröccs reményében, de utána még rosszabbul érezted magad? Sajnos ez nem ritka, főleg nyáron – ezért van szükségünk egy kis digitális detoxra!

A tanév lezárását követően, a napsütés órák számának emelkedésével és a nyári vakáció beköszöntével a FOMO csúcsszezonjába léptünk. Ilyenkor a közösségi média oldalakon a hírfolyamunk megtelik idilli naplementék, egzotikus nyaralások, hibátlan bikinitestek és ünnepélyes pillanatok képeivel, éles kontrasztot állítva a mindennapi életünk fáradalmaival, monotonitásával. Nem csoda, hogy az Instagram és a TikTok végiggörgetését követően azt érezzük, ismerőseink életük legjobb nyarát élik át és fantasztikusan szórakoznak nélkülünk. De a FOMO (Fear of Missing Out – azaz félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk valamiből) nem az egyetlen probléma. A kutatások szerint nyáron sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a túlzásba vitt social media fogyasztás depressziót vagy testképzavart okozzon, rombolja az önbecsülésünket, illetve fokozza magányérzetünket. 

Helló nyár, helló FOMO!

Doreen Dodgen-Magee pszichológus, a Deviced!: Balancing Life and Technology in a Digital World című könyv szerzője szerint a digitális térben töltött idő befolyásolja az agyunk működését, hajlamosabbá tesz minket arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk, mi tesz jót és mi okoz kárt a mentális egészségünknek. Az agy azon részét, amely lehetővé teszi számunkra a fókuszálást, az önmegtartóztatást és a racionális döntések meghozatalát, az unalom, a kellemetlen találkozások és a váratlan, újszerű helyzetek serkentik – magyarázta Dodgen-Magee. Azonban az említett szituációkról könnyen elvonhatja a figyelmünket a telefonunk képernyőjének nyomkodása. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy szándékosan végig kell unatkoznunk az egész nyarat ahhoz, hogy ne veszítsük el a valóságérzetünket. Mindössze az online közegben töltött időt kell tudatosabban kezelnünk. Ha a nyár hátralévő részében bevezetsz néhány digitális detoxot, meglepődsz majd, a képernyőmentes élet milyen pozitívan hat a fizikai és mentális egészségedre. 

1. Első lépés: kezdd kicsiben!

A digitális detox-szal kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a képernyőidő drasztikus korlátozásával a kívánt eredmény ellenkezőjét érjük el. Egyszóval: gyakorlatilag kiéheztetjük magukat a social media tartalmak túlfogyasztására. Az sem segít, hogy az elmúlt 2 – 2,5 évben az agyunk már hozzászokott ahhoz, hogy a korábbinál több időt töltünk a képernyő előtt. Ezért lépésről lépésre kell haladnunk. Ha kicsiben kezded, akkor lassan megedzed az alkalmazkodóképességed; ha azonnal megszüntetsz mindenféle online tevékenységet, csak azt éred el, hogy a digitális méregtelenítést követően még izgatottabban veted magad bele a tartalmakba. Kezdd napi 30-60 perccel, majd fokozatosan emeld az időtartamot. Ha pedig kísértésbe esnél, ne az járjon a fejedben, hogy kevesebb időt kell töltened a telefonoddal. Inkább gondolj arra, több időt szánhatsz a való életre.

Tipp: A digitális méregtelenítés alatt változtasd meg a telefonod beállításait. Ne arcfelismeréssel kelljen feloldani a zárt, hanem jelkóddal. Így ha elcsábulnál a kód bepötyögése alatt ráeszmélhetsz, hogy tilosban jársz.

2. Hangolódj az érzékeidre!

A digitális eszközeink annyira hozzánk nőttek, hogy gyakran észre sem vesszük azt, már megint a kezünkben tartjuk őket. Próbáld rászoktatni magad arra, hogy várakozás közben ne ez legyen az első dolgod. Inkább tölts öt vagy tíz percet azzal, hogy felméred a környezeted. Milyen szagokat érzel, milyen hangokat hallasz vagy gyönyörű fény-árnyék játék járja be az épületek oldalát. Milyen emberek vesznek körül, milyen növények vannak az utcán – annyi apró dolog van, amit észre sem veszünk mialatt a képernyőnket bújjuk…

Tipp: Ha kényelmetlenül érzed magad a telefonod nélkül, próbáld ki az 5-4-3-2-1 technikát. A szemeddel keress 5 dolgot, amit érdekesnek találsz. 4 dolgot, amit szívesen megérintenél. 3 dolgot, aminek a hangja kelti fel a figyelmed. 2 dolgot, aminek kíváncsi vagy az illatára. Végül pedig egy dolgot, amit legszívesebben azonnal megízlelnél. Ez a játék nem csak a fantáziád mozgatja meg, hiszen az érzékszerveid bevonásával az agyad egy teljesen másik részét is edzed.

3. Tájékoztass mindenkit, hogy digitális detoxot tartasz!

A képernyőmentesség iránti elköteleződés leggyakrabban azért dől romokba, mert üzenetet vagy telefonhívást kapunk. Mivel nem szeretnénk senkit megbántani, vagy nem tudjuk, mennyire sürgős a megkeresés, általában megszakítjuk a detoxot. De ha mindenkivel közlöd a terveid és jelzed, hogy ne sértődjenek meg, ha a válaszod egy kicsit késik, biztosan megértik majd. Valamint azt is megbeszélheted velük, hogy valóban csak akkor zavarjanak, amennyiben halaszthatatlan a dolog. Mindenképp jelezd, hogy mennyi időre tervezed a detoxot, hiszen nem mindegy, hogy 1 óráról vagy egy egész napról van szó.

Tipp: Kapcsold ki az értesítéseket (ha a munkád miatt fontos, akkor az e-maileket és az üzeneteket ne), hogy elkerüld a zavaró tényezőket. Mindenesetre gondold végig, tényleg szükséges-e, hogy azonnal értesülj arról, kik lájkolták a posztodat vagy követtek be valamelyik platformon.

4. Használj időzítőket!

Az impulzív görgetés hajlama könnyen megtörhető, ha jól észrevehetően jelzed magadnak, a kelleténél több időt töltesz az interneten. Mielőtt belépnél az Instagramra, a Facebookra vagy a TikTokra, állítsd be egy 10-20 perces időzítőt. Ez azért hasznos, mert a kontenttengerben könnyen elveszítjük az időérzékünket, és észrevétlenül telnek a percek, az órák. Azonban, ha egy hangos jelzés figyelmeztet arra, hogy a médiafogyasztás ideje lejárt, akkor ezt megelőzheted. Az más kérdés, hogy elég akaraterőd van-e ahhoz, hogy valóban kilépj az alkalmazásból és ne indítsd el újra a visszaszámlálót/ébresztőt.

Tipp: Ha hardcore közösségi média látogató vagy, akkor semmiképp ne 5-10 perces jelzésekkel indítsd. A legtöbb telefonon már van olyan funkció, ami jelzi, naponta hány percet/órát töltesz az egyes appokon – ezeket érdemes megvizsgálnod (hidd el, meglepő információkra bukkanhatsz), majd a számok alapján korlátoznod magad. Például, ha naponta 2 órát is képes vagy eltölteni TikTok-videók nézésével, akkor nyugodtan kezdd 1 órás időzítővel. Amennyiben 30-40 perc az átlagod, úgy első próbálkozásra a 20 perc lehet reális.

5. Vegyél egy digitális vagy analóg fényképezőgépet!

Ha szeretnél valóban jelen lenni a nyaraláson vagy egy különleges összejövetelen, akkor próbálj leszokni arról, hogy a telefonoddal örökíted meg az eseményeket. Ennek két hátulütője is van: a készülék non-stop a kezedben van, így lehetetlen ellenállni annak, hogy csekkold, mi történik a közösségimédia-oldalakon. A másik, hogy a telefonon készített fotókat gyakran azonnal meg akarjuk osztani a nagyvilággal, majd a posztolást követő 10-20-30 percben azt figyeljük, milyen reakciók érkeznek rá. Egy digitális vagy analóg fényképezőgép viszont könnyen leszoktathat erről a rossz szokásról, hiszen így a táskád mélyére rejtheted a mobilod és megélheted a jelen minden pillanatát.

Forrás: Shondaland
Nyitókép: Justin Paget/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: