Válj magabiztossá!

Engedj egy kicsit a szorításon, legyél kedvesebb és megengedőbb önmagadhoz! Ha megfogadod az alábbi tanácsokat, már ma jobban érezheted magad a bőrödben!

Az életben a legfőbb vágyunk, hogy egészségesek, boldogok, és elégedettek legyünk. Az, hogy igazán jól érezzük magunkat, nemcsak a külső körülményektől és másoktól függ, hanem attól is, hogy saját magunk mennyit teszünk ezért.

Nem kell mindig a maximum

Biztos megfigyelted már, hogy magukkal szemben sokan egy kicsit maximalisták. Természetes, hogy törekszünk mindenből kihozni a maximumot, fontosnak tartjuk, hogy a környezetünk megbízzon bennünk, hogy érezzék, hogy számíthatnak ránk. De sokszor a nagy igyekezet közben a saját egyéniségünk vész el, és háttérbe szorulnak a személyes érdekeink. A saját önbizalmunkat azonban érdemes stabil alapokra helyezni, mert ennek köszönhetően leszünk magabiztosak és határozottak. Ha pedig azokká vállunk, akkor sokkal jobban tudunk érvényesülni.

De mi a kulcsa, és egyáltalán hogy fogj neki önmagad építésének? Alapvetően fontos, hogy helyén legyen az önértékelésed, önbecsülésed, ami nem könnyű feladat, hiszen gyakran külső megerősítéshez kötődik. Elég egy rosszmájú megjegyzés a hátad mögött, ami persze visszajut a füledbe, vagy egy nem túl pozitív hangvételű hozzászólás a közösségi médiában, és máris kibillenhetsz az egyensúlyból. Többnyire ilyenkor a másokkal való összehasonlítás, vagy a kritikus szemlélet átveszi a hatalmat az egészséges önbecsülés felett.

Fotó: Pheelings Media /Getty Images

Vegyük például, hogy lemaradsz a munkahelyeden egy számodra izgalmas, kreatív feladatról. Mit fogsz tenni ezek után, a következő hasonló szituációban? Ezerrel odateszed magad, és mindenki számára bizonyítani akarod, hogy a te kezedben lesz a legjobb helyen az adott projekt. Vagy elengeded az egészet, mondván, ha a múltkor nem jött össze, akkor most mitől sikerülne… Bármelyik utat is választod, mind a kettő a saját döntésed, nem kényszerít egyikre sem senki. De ugye érzed a kettő között a különbséget?

Bármennyire is félsz egy elutasítástól, vagy kudarctól az nem ok arra, hogy néha ne engedd meg magadnak, hogy kockáztass! A kudarcok kifejezetten jól jöhetnek, hogy más nézőpontból is észrevegyél dolgokat, de megerősíthetnek és motiválhatnak is. Legyél magadhoz megengedőbb, bízz a képességeidben, és ne rágódj azon, ami nem jött össze, hanem okulva belőle lépj tovább! A magabiztosság nem veleszületett képesség, de szerencsére tanulható és fejleszthető is.

A változás benned van

Bizonyos döntési helyzetek előtt próbáld magadat megérteni! Azzal, hogy törődsz magaddal is, és egy kicsit kilépsz az elvárásoknak való megfelelés árnyékából, azzal képes lehetsz változásokat létrehozni. Nem biztos, hogy jó ötlet mindent rutinból, reflexszerűen megoldani, néha kellenek áldozatok is a változáshoz. Tekints tehát a kudarca lehetőségként, hiszen ha ennek hatására változtatsz, akkor egészen biztos, hogy fejlődni is fogsz.

Bármilyen furcsa, másokkal, sokkal kedvesebbek vagyunk, mint önmagunkkal. Amikor valakivel összehasonlítjuk magunkat, érdekes módon soha nem az erősségeinket, hanem a gyengébb pontjainkat, hiányosságainkat ismerjük fel először.

Kipróbálandó ön-együttérzési gyakorlatok

Ezek a módszerek az önegyüttérzés mélyebb megértését teszik lehetővé, és segítenek abban, hogy a legjobban érezd magad, akár már ma is.

Kérdezd meg magadtól: Mire van szükségem?

Christopher Germer pszichiáter szerint ez az a kérdés, amely az egész ön-együttérzés művelet programját vezérli. „Tegyük fel, hogy kihagytál egy határidőt, és keményen viselkedsz magaddal ezzel kapcsolatban. Ahelyett, hogy negatív önbeszédbe kezdenél, gondold át, mire van szükséged – például még néhány óra gyermekfelügyelet vagy napi teendőlista írása – a probléma megoldásához. Ez a vizsgálat (az önegyüttérzés heves oldalának része) erőforrásokat és eszközöket biztosít a változáshoz, végül önbizalmat generál, esetleg képes leszel tanulni és fejlődni”. Könnyen lehet, hogy csak szervezési probléma áll a háttérben, vagy rosszul osztottad be az idődet, esetleg mindent egyedül akartál megoldani.

Tedd a kezed a szívedre

A szíved vagy az arcod megérintése valószínűleg a legszélesebb körben használt, egyszerű és fiziológiailag átalakító élmény az önegyüttérzés felé” – mondja a szakember. Biztos észrevetted már, hogy amikor rossz hírt kapunk, szinte észrevétlenül is a fejünkhöz, vagy a szívünkhöz kapunk. Ez nem véletlen, ugyanis az önérintés csökkenti a kortizolszintet, és segíthet, hogy kicsit megnyugodjunk. Kiváló megoldás a Vagus ideg aktiválása, amely a paraszimpatikus rendszer fő idege.

légzőgyakorlat
Fotó: Vadym Buinov/ Getty Images

Vedd észre a negativitást

Ne söpörd a szőnyeg alá azokat a dolgokat, amelyek zavarnak! Inkább összpontosíts rájuk, és figyeld meg, hogy milyen érzéseket váltanak ki a testedben. Nem véletlenül mondják, amikor valaki szorult helyzetben van, hogy befeszül. Ugyanis elindul a szorítás a testedben, és áramlik szét a fejed, a vállad, a derekad irányában. Ne tanúsíts ellenállást, ne akard megállítani a rossz érzést, engedd, hogy ez a program végigfusson rajtad. Rá fogsz ébredni, hogy nem kell tökéletesnek lenned, hogy szabad és néha kell is hibázni. Befeszülni ugyanis nem a környezet elvárásaitól fogsz, hanem az elvárásokra adott saját reakciódtól.

Jutalmazd magad

Ha úgy érzed, hogy túl nagy rajtad a nyomás, ami elhomályosítja a motivációdat, akkor tűzz ki magadnak valamit. Mondjuk, ha ezzel a projekttel végzek, akkor jár nekem egy sütemény a kedvenc cukrászdámból. Vagy egy könyv. Bármit választhatsz, ami nem a mindennapi rutinod része, hanem amiről magad is érzed, hogy ennek most „tétje” van.

Az a baj…

Felejtsd el az az a baj… kezdetű mondatokat! Bármi is következne utána, már alapból megmagyarázod, vagyis szinte előre felmented magad.

Forrás: womenshealthmag.com

Nyitókép: Morsa Images/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: