Ebben az aprócska olasz faluban az ajtókat művészi festmények borítják

Olaszország nyugati részén, a francia határtól nem messze található Valloria, ahol minden nap úgy érezhetjük magunkat, mintha egy múzeumban sétálgatnánk. A házak bejáratát ugyanis meseszép festményekkel díszítik.

Aki járt már valaha az Olasz-, más néven Ligur-Riviérán, tudja, hogy egy valóságos paradicsomról van szó, ahol gyönyörű pálmák, agavé és tulipánok borítják a kerteket. A 315 km hosszú partszakaszon a meredek sziklák és a fürdésre alkalmas apró tengerpartok váltogatják egymást, utóbbiak rengeteg strandolni vágyó turistát vonzanak a vidékre. A látogatók gyakran csak a fürdőzés miatt utaznak ide, és nem fedezik fel Liguria többi kincsét. Pedig a vadregényes tájak, az olajfák végeláthatatlan sora, a római korból fennmaradt emlékek, illetve a szeretnivaló aprócska falvak elképesztően romantikusak.

Valloria, ahol az utcák múzeummá váltak

Ezen a vidéken található Valloria is, amely a Vallis Aurea-ról, vagyis az Arany-völgyről kapta a nevét. A név valószínűleg a környékre jellemző olajbogyó termelésre utalhatott, sajnos mára az olajfaligetek száma nagyon megfogyatkozott. A Val Prino hegytetőn található település is elvesztette régi jó hírét, és feledésbe merült. Ezért a ’90-es évek elején egy helyi egyesület, a Gli Amici di Valloria elhatározta, újra fényessé teszi a Valloria nevet. Megkértek néhány művészt, hogy látogassanak el a faluba és néhány ház ajtajára álmodjanak meg egy-egy remekművet. Szerették volna, ha az ajtók műalkotásokká válnak, amelyek szimbolikusan is kinyílnak a látogatók előtt.

Fotó: @maraina81, @saralisciotto/Instagram

A projekt azonnal meghozta a sikert: kezdetben Imperia környékéről, majd Liguria más részéiről, végül egész Olaszországból érkeztek festők, a hír pedig az országhatárt is átlépte. Ma már több mint 160 festett ajtó található a településen, amelyeket lengyel, spanyol, japán, kínai és más nemzetiségű művészek terveztek. Az elkészült ajtók nem is lehetnének ennél különbözőbbek, a készítés technikája és a stílusuk is nagyon eltér egymástól, ami még tovább fokozza az élményt.  Néhány év leforgása alatt ez a kis falu a művészek kedvelt célpontjává vált, akik alig várják, hogy eljöjjenek és saját munkájukkal gazdagítsák tovább. Természetesen nemcsak a kreatívok, hanem a turisták között is közkedvelt a festett ajtókról híressé vált olasz falu.

A faluban az élet sosem áll meg

A kreatív projekttel egyidőben, a ’90-es években elindult egy másik kezdeményezés is a város népszerűsítése érdekében: a Valloria fai baldoria egy művészeti és gasztronómiai esemény, amelyet 1994 óta minden nyáron megrendeznek. Ez nemcsak a helyi polgárok, hanem a környező települések lakói között is kedvelt esemény, ami miatt sokan utaznak a faluba. Minden évben a Gli amici di Valloria (magyarul: Valloria barátai) egyesület szervezi, de gyakorlatilag az egész falu kiveszi a részét a munkából. A családok hagyományos ligur ételeket készítenek, a szükséges hozzávalókat pedig a helyi termelőktől szerzik be.

Fotó: @ig_liguria_, @_angycap_/Instagram

A látogatók olyan különlegességeket kóstolhatnak meg, mint a gyógynövényes-borágós ravioli, vagy az autentikus hagymás palacsinta, de isteni zöldséglevesek, fritterek és halas fogások is rendszeresen kerülnek a kínálatba. Idén nyilvánvaló okokból nem került sor az ünneplésre, de a falu egyetlen étterme, az Antiche Bontà di Valloria remek alternatívát talált ki az esemény pótlására. Júniustól egészen szeptember végéig minden hétfőn különleges aperitif estéket szerveztek, miközben fokozott figyelmet fektettek a szabályozások betartására is. A koktélokat elvitelre is kérhették, és miközben az italokat élvezték, sétálhattak egyet a művészi festett ajtók útvesztőjében.

Fotó: @antropologa_del_cibo/Instagram
Fotó: @antropologa_del_cibo/Instagram
Fotó: @antropologa_del_cibo/Instagram
Fotó: @antropologa_del_cibo/Instagram

Forrás: La Cucina Italiana
Nyitókép: Giulia Ubaldi/La Cucina Italiana

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: