Valóban kell napi 10 000 lépés az egészséghez?

Arról már mindannyian hallottunk, hogy az egészségünk megőrzése érdekében napi tízezer lépést kell megtennünk. Azonban azt kevesen tudják, hogy ez csupán egy mítosz – a valós szám ettől jóval alacsonyabb.

A napi 10 000 lépés hitvallása úgy begyűrűzött a köztudatba, hogy az onnan szinte kirobbanthatatlan. Számos kutatás támasztja alá az olykor lehetetlen cél relevanciáját, de több foglalkozik a ténylegesen szükséges lépésszám témájával is. Abban viszont minden esetben konszenzusra jutottak, hogy az egészségünk érdekében szükségünk van a rendszeres mozgásra.

Az ideális lépésszám

Nos a válasszal nem is szaporítanánk sokáig a szót, hanem rögtön az elején leszögezzük, hogy nincs szükségünk napi 10 000 megtett lépésre. Ahhoz, hogy javítsuk az általános egészségügyi állapotunkat és csökkentsük a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, kevesebb séta is elegendő. A Jonhs Hopkins Egyetem Orvostudományi karának kutatásai szerint napi 3 867 lépéssel már csökkenthetjük a korai halálozás kockázatát, ahogy 2 337 már szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait is kifejti. Tehát mindössze körülbelül 3 kilométert kell megtennünk napi szinten az egészségünkért. A Samsung Health funkciója például napi 6 000 lépésben realizálja a kitűzött számot.

Honnan ered a tízezer lépés mítosza?

A 10 000 lépés legendájának eredetéig egészen 1964-ig kell visszautaznunk. Ekkor rendezték meg ugyanis a tokiói ötkarikás játékokat, aminek köszönhetően világszerte végigsöpört az olimpiai láz. Akkoriban már a különböző lépésszámlálók is egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek. Az egyik cég egy Manpo-kei nevű szerkezettel robbant be a piacra, amely magyarul szó szerint annyit tesz, hogy „tízezer lépés“. A szlogen olyan hatásos marketingeszköznek bizonyult, hogy az emberek az egészség kulcsaként határozták meg a számot. A kutatók csak azután kezdték el vizsgálni a teória alapját, amikor már ez a szép kerek szám a köztudatba vésődött. A felvetésnek viszont van alapja, hiszen minél többet sétálunk, annál inkább érzékelhetjük a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását, mint például azt, hogy jobbá válik az alvásunk.

Fotó: Getty Images

Hogyan növeljük a lépésszámunkat?

Igazából egy elég egyszerű feladat a naponta megtett lépésszám növelése, hiszen semmi nem kell hozzá, mégis sokat tudunk vele tenni az egészségünkért. Nem mondjuk, hogy cseréld le az autódat és sétálj a több kilométerre lévő munkahelyedre, vagy mozogj többet az irodában, hiszen tudjuk ez sokszor lehetetlen. Viszont már az is sokat jelenthet, ha kezdetben lemész egy esti sétára, gyalog mész a közeli boltba, vagy egy megállóval korábban szállsz le a tömegközlekedésről és sétálva teszed meg a maradék utat. Először lehet, hogy nehezedre esik majd, de hamar a rutinod részévé válik és kifejti majd jótékony hatását. A hétvégi Netflix-ezést sem kell mindenáron lecserélni céltalan sétálgatásra, de ha barátaiddal megnéztek egy közeli kirándulóhelyet, nemcsak tartalmas programban lesz részetek, hanem a megtett kilométerek száma is megugrik majd. Nem gondolnád, de már azzal is rengeteget tehetsz kitűzött célod érdekében, ha a lift helyett a lépcsőt választod vagy távolabb parkolsz a munkahelyedtől.

 

Forrás: woman&home
Niytókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: