Valóban szerelembe eshetünk szemezés közben? Ez a 10 másodperces trükk ezt ígéri

A Tiktokon terjedő videó szerint, ha megfelelően szemezünk a kiszemelt partnerrel, egy csapásra egymásba szerethetünk. Utánanéztünk, hogy a több milliós megtekintésű videóban állítottaknak van-e valóságalapja.

Mind keressük azt, hogy mitől alakul ki az igazi romantikus vonzalom, mitől esünk szerelembe. Az elmúlt időszakban pedig egyre több népszerű elmélet jelent meg, legyen szó egy megfelelő kérdéssor átbeszéléséről vagy éppen a szemezésről. Hogy valóban működik-e a dolog? Erre szakértők válaszolnak.

Tiktok, a szerelemdoktor

A 17 millió megtekintésnél járó videó szerint, ha beszélgetsz a kiszemelteddel, először nézz a bal szemébe egy másodpercig, majd a szájára és 1,5-2 másodperc után nézz fel a jobb szemébe. Persze a videó készítője, Sophia Lloyd szabályokat is kijelöl, amelyeknek betartása nélkülözhetetlen a trükk sikerességéhez. Az első szabály, hogy olyannal érdemes kipróbálni a módszert, akit tényleg kedvelsz, idegenekkel valószínűleg nem működik, bár adhatsz neki egy esélyt ma hazafelé a metrón. A videóban arról is szó van, hogy ezzel a szemezési móddal egyértelművé teheted, hogy kedveled a másikat. Viszont társaságban szintén nem működik, csak akkor, ha kettesben vagytok. Az utolsó szabály pedig, hogy akkor alkalmazd a trükköt, mikor a kiszemelted beszél, te pedig hallgatod őt.

Tényleg működik?

Habár a trükk nem tudományos kutatáson alapul, a szakértők találtak némi igazságot benne. A szemkontaktus ugyanis az egyik legfontosabb nonverbális jelzésünk. Beszél arról, hogy tiszteljük a másikat, bizalmat épít és azt is megmutatja, hogy valóban jelen vagyunk a beszélgetésben és figyelünk a másikra. Az 1997-es „36 kérdés a szerelembe eséshez” kutatás utolsó feladata is négy perc szemezés, a koncentrált egymásra figyelés erejét tehát nem szabad elfelejtenünk. Azonban egy 2019-es kutatás azt bizonyította, hogy habár a szemkontaktus valóban elengedhetetlen az intimitáshoz, nem feltétlen vezet romantikus kapcsolathoz.

Mi a valódi trükk a szerelemhez?

Mindenki keresi a szerelmet, és milyen jó lenne, ha egy egyszerű Tiktok trükkel vagy 36 kérdés megválaszolásával elérhetnénk. Azonban a valódi szerelem jóval többet kér tőlünk mint egy egyszerű trükk vagy praktika: időt, energiát és tudatos döntést, mindkét fél részéről. A valódi intimitást és bizalmat ugyanis ezek építik. Persze mindemellett egy kis romantikus szemezésnek mindig van helye.

Forrás: Mindbodygreen
Nyitókép: Fotó:Uwe Krejci/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: