Változtasd meg az életed, 12 hónap alatt: Boldogságterv – könyvajánló

Gretchen Rubin egy nap a buszon elhatározta magát: úgy döntött, rászán egy évet, és megváltoztatja az életét. Mégpedig úgy, hogy minden hónapban egy-egy kritikus területre fókuszált. Te kipróbálnád?

Az önsegítő könyvek a specialitásaim, ezért gyakran úgy érzem, hogy a témában nekem már képtelenség újat mondani. Már olyan sokat olvastam a boldogságkeresésről, meg arról, hogy hogyan javíthatok a saját életminőségemen, hogy titokban a téma képzetlen szakértőjévé avanzsáltam. A neten jött velem először szembe Gertchen Rubin: Boldogságterv című könyve, és úgy döntöttem, minden előzetes tudásom ellenére, adok neki egy esélyt. Az első szembetűnő dolog az volt a könyvben, hogy nagyon hétköznapi, gyakorlatias módon, egyszerű praktikákkal mutatja be a boldogságkeresés rögös útját, ugyanakkor mindent tudományosan alátámaszt az író.

„A legjobb módszer, hogy boldoggá tegyük önmagunkat, ha másokat boldoggá teszünk. A legjobb módszer, hogy boldoggá tegyünk másokat, ha önmagunkat boldoggá tesszük.”– írja könyvében.

Gretchen még mielőtt beosztotta volna a hónapokat, megfogalmazott 12 parancsolatot, ezekhez mérten próbálta irányítani az életét. A parancsolatai között szerepelt például az, hogy: „Viselkedj úgy, ahogy érezni szeretnéd magad”, vagy a „Tedd meg most”. Ez elgondolkodtatott, a hatására kénytelen voltam kitalálni, hogy mik is azok az irányelvek, amelyek szerint én élem az életem. Többek között ilyenek fogalmazódtak meg bennem: Inkább építs, mint rombolj!” vagy, hogy Légy hű önmagadhoz!”. Neked mi a 12 parancsolatod?

Édesvíz Kiadó, 3489 Ft

És íme, a lista, ami szerint az írónő, majd később én is átszerveztem az életem:

Január – Életerő: Növeld az energiád!
Február – Házasság: Gondolj a szerelemre!
Március – Munka: Törj magasabbra!
Április – Anyaság: Légy derűs!
Május – Szabadidő: Vedd komolyan a játékot!
Június – Barátság: Törődj a barátaiddal!
Július – Pénz: Vásárold meg a boldogságot!
Augusztus – Öröklét: Elmélkedj a túlvilágról!
Szeptember – Könyvek: Válassz hobbit!
Október – Éberség: Figyelj!
November – Hozzáállás: Elégedett szívvel
December – Boldogság: Intenzív kiképzés

Én sajnos néha képtelen vagyok elengedni a kontrollt, sőt, gyakran a kimerülésig hajtom magam. Ezért nekem a legnagyobb kihívást talán a legegyszerűbb feladatokkal járó január jelentette, mégis, kihagyhatatlan lépcsőfoka ez a boldogságtervnek. Ugyanis, ha elegendő energiát gyűjtesz, akkor sokkal könnyebben veszed a következő hónapok akadályait. Január végére lezártam egy mérgező barátságot, minden este 10 órakor ágyba bújtam, kidobtam minden felhalmozódott vackomat és rendíthetetlen elszántsággal vetettem bele magam az átalakításba. A könyv betűről, betűre vezetett egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet felé. És, hogy kinek ajánlom ezt a könyvet? Mindenkinek. Annak, aki keresi és annak is, aki már megtalálta és szeretné megtartani a boldogságot.

Szerző: Szakács Betty
Nyitókép: fotografierende/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: