Van, akinek múzsa, másnak ijesztő szörny: mi a helyzet a határidővel?

Inkább vicces videók nézésével töltöd az időd, minthogy határidőre elkészülj egy fontos feladattal? Itt az ideje, hogy visszavedd az irányítást az életed felett.

Az életed számos területén találkozhatsz határidős teendőkkel, időben ajándékot venni a barátnőd közelgő születésnapjára, befizetni a telefonszámlát vagy elvégezni egy fontos munkahelyi feladatot. Mindeközben az összes tevékenység felett ott lebeg egy képzeletbeli piros dátum, amihez megpróbálod tartani magad. A kérdés az, hogy a határidő mennyire ösztönöz téged a feladat teljesítésében? Az egyes helyzetekben a legjobb barátoddá, esetleg az ellenségeddé is válhat?

Rendszer a káoszban

Ezt a cikket is határidőre kell elkészítenem, amitől ambivalens érzések kavarognak bennem. Egyrészt kissé ideges vagyok, hogy időben befejezem-e, másrészt motiváltnak érzem magam, hogy a lehető legjobbat hozzam ki belőle. A határidős tevékenységeknél a hangsúly a motiváción van! A kutatók megfigyelték, hogy a cél teljesítésének a motivációja növekszik, amikor a cél elérésének a távolsága csökken. Tehát minél közelebb kerülsz egy kitűzött célodhoz, annál intenzívebben dolgozol az elérése érdekében. A pszichológusok ezt a tudattalan mechanizmust „Goal Looms Larger Effektusnak” hívják. Ilyenkor a cél közelsége lefoglalja a figyelmedet, és minden erőddel a teljesítésére összpontosítasz. Amikor úgy döntesz, hogy meghosszabbítod a határidőt, azzal elveszítheted a motivációt és a kontrollt. Egyszerre azon kapod magad, hogy nem haladsz a célod felé, mivel útközben újabb határidős tennivalókat kell elvégezned. Ezért is érdemes a határidőket betartani, mert egyfajta rendszert hozhatnak az életedbe, így nem veszel el a feladataid között.

A határidő halogatást szül?

Motiváció ide, motiváció oda, én bizony még mindig jól emlékszem a vizsgaidőszakokra, amikor az utolsó előtti pillanatban álltam neki a tanulásnak. Ezeken a gyomorgörcsös napokon az járt a fejemben: miért is halogattam a tanulást? A kérdésre – mint sok más témában – az agyműködésünk ad választ. Tim Urban, író, illusztrátor, a Wait But Why nevű blog alapítója sajátos módon magyarázza el a határidő és halogatás kapcsolatát. Minden ember agyában létezik egy Józan Döntéshozó, aki segít betartani a határidőket. Viszont a döntések meghozatalába beleszól a primitív emlős agy, egy úgynevezett Kismajom személyében. Ő nem ismeri a múltat, nincs tisztában a jövővel, nem látja az összefüggéseket, egyedül a jelenben él és kizárólag a szórakoztató dolgok érdeklik. Persze egyes helyzetekben, amikor valaki kellemes és egyben hasznos tevékenységet végez, a Majom és a Józan Döntéshozó jól kijönnek egymással. Az olvasás például kifejezetten szórakoztató program lehet, ráadásul hasznos, mert fejleszti a szókincset. Ugyanakkor a Kismajom imád értelmetlen macskás videókat nézni a neten, filmezni, lustálkodni a kanapén, egyszóval kerüli a nehéz és kellemetlen dolgokat. Ez azt is jelenti, hogy akkor kezdesz el halogatni, amikor a külső mechanizmusok elvonják a Döntéshozó figyelmét. „Majd holnap nekilátok a fontos feladatomnak, most inkább filmezek.” Egyetlen dolog képes visszaadni az irányítást a Döntéshozó kezébe: a Pánikszörny. A pánik érzése akkor jelenik meg, amikor tudatosul benned, hogy még semmit sem csináltál, és lassan kicsúszol a határidőből. Ekkor a Józan Döntéshozó részed újra kezébe veszi az irányítást, de a pánik, a stressz, a lelkiismeret-furdalás végig jelen lesz. Ezek az érzések csak ronthatnak a teljesítőképességeden, hiszen a stressz csökkenti a kreativitást és káros hatással lehet az egészségedre.

Hogy békében élj a határidővel, elsősorban tudatosítanod kell magadban annak a jelentőségét. Milyen következményei lesznek, ha nem leszel kész addigra? Valaki mérges lesz rád? Hogyan fogod érezni magad? Ezek a kérdések segíthetnek józanul átlátni a helyzetet. Ha mégis azt érzed, valamiért képtelen vagy szembenézni a rád váró feladattal, és a határidő egyenes megrémít, vizsgáld meg az érzéseidet. Amennyiben a feladatot fárasztónak, kellemetlennek és fenyegetőnek látod, valószínűleg előbb-utóbb elkezdesz halogatni. Ebben az esetben kérdezd meg önmagadtól: Miért teszek így? Illetve minden olyan külső tényezőt érdemes kiiktatnod, amelyek elvonhatják a figyelmedet a határidő betartásáról. Amikor dolgozol, tanulsz, zárd be a közösségi oldalakat, kapcsold ki a tévét, sőt a telefonodat is tedd a lehető legmesszebbre magadtól.

Nyitókép: TanyaJoy/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: