Van-e a növényeknek lelke?

Emlékszel a Harry Potterből arra a jelenetre, amikor kirántották a mandragórákat a cserépből és azok fület tépő visításba kezdtek? Ugye te is meglepődnél, ha valamelyik szobanövényed ezt produkálná?

Nyugi, ennek elég kicsi a valószínűsége. Abban viszont biztos vagyok, hogy érző lények és nekik is gondoskodásra, figyelemre van szükségük.

Némelyikük kifejezetten szeret szenvedni

Sokáig nem értettem, hogy a bokros Zamioculcas (legénypálma) növényem miért nem fejlődik, dobálja el a leveleit, egyre satnyább és kopaszabb. Hidd el, udvaroltam én neki, próbáltam megtalálni számára a lehető legjobb helyet és gondosan locsoltam. Na, épp ez volt a baj! Ez a növény egy született mazochista, imád szomjazni. Erre úgy jöttem rá, hogy nemes egyszerűséggel volt, hogy elfelejtettem meglocsolni. És láss csodát, nemhogy magához tért, de elégedetten új hajtásokat hozott és elkezdett bokrosodni. De ez nem egyedi eset. Némelyik növény, mint például a muskátli és a korallvirág, kifejezetten szereti, ha a földje teljesen kiszárad, akad pedig, amelyik akkor érzi igazán jól magát, ha szűk cserépben szoronghat. Jó pár „lusta” gyümölcsfának pedig a metszés által okozott sokkra van szüksége, hogy termőre forduljon.

Zenei ízlésük kifinomult

Nagyon nem mindegy, milyen zenét hallgatsz a közelükben. Egy 1973-as coloradói kísérletben azt vizsgálták, mi történik azokkal a növényekkel, amelyeket napi nyolc órán át folyamatosan egy „F” hanggal bombáznak. A növények nem bírták és két hét alatt elpusztultak, de azoknak, amelyek csak napi három órán át kapták ezt a zajterhelést, semmi bajuk nem lett. Érdekesség még, hogy az ideális hangtartomány számukra 115 és 250 Hz között található. Általában szeretik a komolyzenét és a dzsesszt, viszont a metált és a technót nem igazán tolerálják.

Igen, van lelkük és nagy tanítók

Kísérletek bizonyítják, hogy a növényekkel való foglalkozás jótékony hatással van a lélekre, csökkenti a stresszt, normalizálja a vérnyomást és ha beszélgetsz velük, az terápiás hatással bír. Amikor egy növény levele elkezd száradni, mert nem öntözted meg, az számodra nemcsak azt jelenti, hogy nem figyeltél oda rá, hanem arra is figyelmeztet, hogy elfelejtettél élni vagy túlságosan bedaráltak a hétköznapok. Ahogy fejlődnek, arra emlékeztetnek, hogy te is változol és bármilyen élethelyzetben vagy, mindig tiszteld magad, mert megérdemled a szeretetet. Ha a növényed szenved attól, hogy nem ismered fel, mire van szüksége, az arra utal, hogy saját magadat sem szereted eléggé, nem törődsz testi-lelki szükségleteiddel.

Valójában megvilágosodott lények

Nézz meg egy növényt, például egy fát. A természet szent körforgását követik. A napfényt, a levegőt és a föld adta tápanyagokat használják fel táplálékként és hajlékul szolgálnak több élőlény számára. A fotoszintézis által tisztítják a levegőt, a napfény energiáját pedig glükózzá alakítják és eltárolják saját maguk számára. De ugyanúgy szükségük van gondoskodásra, tápanyagpótlásra, vitaminokra, hiszen sajnos sok mérget, káros vegyi anyagot és elektromágneses sugárzást is magukba szívnak. A fák és gyógyhatású zöld társaik azért élnek, hogy éltessenek, nem pedig azért, hogy romboljanak. Arról nem is beszélve, milyen nagy szolgálatot tehet egy gyógynövény életedben, hiszen kiegészítő terápiaként számtalanszor hozzájárul az emberek gyógyulásához.

Légy a növények lélekdoktora!

Ne engedd, hogy bolondnak nézzenek azért, mert beszélgetsz a növényeiddel, énekelsz nekik vagy megölelsz egy fát. Igen, bátran kérj áldást a termőföldekre, a rajtuk termő növényekre, hiszen ők táplálnak, tisztítják a levegőt, gyógyítanak, segítik a lelkibékéd visszanyerését és azt hiszem, még sokáig sorolhatnám, mi mindent kapsz tőlük. Nézz körül és csodáld meg a tavasz ajándékait, a rügyező fákat, virágzó kerteket, a sarjadó vetést, ami majd táplálékot biztosít számodra. Gondolj arra, amikor zöldséget eszel, hogy milyen fantasztikus természeti körforgás eredménye az, hogy az asztalodon táplálékként szolgál.

Fotó: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: