Van új a nap alatt? Ha fényvédelemről van szó, mindig

A fényvédelem nemcsak alapvető fontosságú, de hosszú távú befektetés is, hiszen csak így marad szép a bőröd.

Egy pillanatra már beköszöntött hozzánk a nyár és hamarosan újra visszatér, így érdemes még most, időben gondoskodnunk a bőrünket érő káros sugárzástól, hacsak nem szeretnénk megtapasztalni annak árnyoldalait. Bár már rengeteget írtunk az UV-sugarak veszélyeiről, még mindig nem mindenki ismeri eléggé egészségügyi veszélyeit. Ez nem azt jelenti, hogy többet nem lehet kimenni a napra, sőt. Megfelelő napfényvédelemmel a napsugárzás pozitív előnyökkel is jár. Azonban a napfényvédő krémeken felül is sok olyan dolog van, amit megtehetsz annak érdekében, hogy a ráncok minél később alakuljanak ki bőrödön és szépen bronzosan, egészségesen barnulhass le.

Harapj bele a nyárba: ehető fényvédők

Mivel a növényeket és gyümölcsöket a bennük lévő hatóanyagok védik a pigmentálódástól és a káros UV-sugárzástól, a bennük lévő fényvédő anyagok az embereket is segíti a napfény hasznosításában. A karotionidok vegyületcsoportjába tartozó lutein például az embereknél a kék fény okozta oxidatív stresszt, a sejtkárosító szabad gyökök keletkezését akadályozza meg. Elnyeli a nap káros, ibolyántúli sugarait, segítségével rugalmasabb, hidratáltabb marad a bőrünk, hosszú távon pedig a látásunk megőrzésében játszik hatalmas szerepet. Luteint azonban csak a növények termelnek, így mi csak megfelelő mennyiségű spenót, káposzta vagy pirospaprika fogyasztásával tudunk magunknak elegendő mennyiséget biztosítani.

A másik ilyen hatóanyag a likopin, amely tulajdonképpen fiatalságunk záloga. Erősebb antioxidáns, mint a C-vitamin, és a paradicsomban kiemelkedő mennyiségben található belőle. Sőt, mivel a hőre sem olyan érzékeny, mint előbb említett társa, a különböző paradicsomos tészták, pizzák is elegendő mennyiségű likopinnal szolgálnak szöveteink egészségének megőrzéséhez. De ha a beach bodyt is meg szeretnéd őrizni, maradj a sima paradicsomnál.

A harmadik és talán legismertebb hatóanyag a béta-karotin, amely egy úgynevezett izoprénváz és a szem őreként is ismert, hiszen az A-vitamin provitaminja. A sárgarépán kívül a sütőtökben, a tojássárgájában is megtalálható a karotinoidok oszlopos tagja, amely egyébként bizonyos rákfajták ellen is hatékony.

fotó: Hinterhaus Productions/GettyImages

Emelem kalapom

Egy biztos, hogyha napsütés, akkor a kalap – vagy legalább baseball sapka – kötelező, ami védi az arcodat. Persze, ha nem szeretnéd, hogy a füled és a nyakad úgy nézzen ki, mint egy frissen grillezett garnéla, akkor jobb at előbbi. Elegáns kiegészítő, nőies megjelenést ad. A pántos vagy méretre állítható segít, hogy szélben vagy a vízben is viselhesd.

Calzedonia Napellenzős kalap

C-vitamin szérum

A C-vitamin tartalmú szérumokról – reméljük, már – köztudott, hogy felerősítik a napfényvédő krémek hatását és segítenek elkerülni a hiperpigmentációt is. Ezért érdemes a napfényvédő krém felkenése előtt C-vitaminos szérumot is applikálni. Ez egyébként a fakó bőrt is ragyogóvá varázsolja és extra kémiai védelmet is nyújt.

Nutridome 5%C-vitamin szérum 6725 Ft

Védem a szemem

A napszemüveg nemcsak szép és elegáns kiegészítő, de ha megfelelő UV-védelmet biztosít, a szemed világának őrzője is. A túlzott napégés ugyanis megnöveli a szemszárazság, a makuladegeneráció és sajnos a rák esélyét is. Bár a szaruhártya felső rétege képes magától is helyrejönni, ha megég, azért nem árt tudni, hogy a szem nagyon érzékeny szerv, és ha nem szeretnéd kockára tenni a látásodat, inkább ne tedd ki a megégés lehetőségének. Válassz mindig jó minőségű, esetleg oldalról is védő napszemüveget. Ez utóbbi persze inkább havas területeken fontos. A lencsék minőségének, védelmi osztályának besorolását általában az egyik száron tudod ellenőrizni, vagy a dobozában található igazolás tartalmazza.

OPTICWORLD RayBan Erika

 

Krémmánia

És végül, de nem utolsó sorban soha ne felejtsd el bekenni, legalább fél órával napozás előtt a bőrödet napfényvédő krémmel – különös tekintettel a kézfejedre, a füleidre vállaidra és lábfejedre. Ne felejtsd el meghatározott időközönként újrakenni és folyamatosan hidratálni magad, amíg napon tartózkodsz. De ha az arcbőröd védelméről van szó, ne tévesszen meg a felhős időjárás sem, hiszen azt már mindannyian tudjuk, hogy a fényvédő használata ilyenkor is elengedhetetlen, ha hosszú évekig szeretnéd friss és üde mosollyal várni az újabb nyarat.

BIODERMA Photoderm Spray

Nyitókép: StarZimages/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

    Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
    Legnépszerűbb cikkek: