Várandósság vagy csak vágyakozás? Tudd meg, mit jelent a PUPO, és lendülj túl a nehézségein

A PUPO kifejezés (Pregnant Until Proven Otherwise) annyit tesz, mint várandósnak lenni, amíg ki nem derül az ellenkezője. Tanácsaink segítenek, hogy ezt a fogantatás utáni időszakot aggodalom helyett pozitív gondolatokkal tölthesd meg.

Gyerektervezés során a fogantatás utáni két hét az úgynevezett PUPO (Pregnant Until Proven Otherwise) időszak, amikor még nem tudhatjuk biztosan, hogy sikerült-e a teherbeesés vagy sem. Ilyenkor a legerősebb a bizonytalanság, a félelem és az izgatottság is. Ez a kéthetes várakozási idő a terhességi tesztig kifejezetten megterhelő a gyermeket tervező párok számára, és megannyi szorongást okoz. A PUPO ugyanakkor egy olyan pozitív, megerősítő gondolkodásmódra is utal, amire ebben a kétes időszakban támaszkodhatunk. Habár a kifejezést leggyakrabban a mesterséges megtermékenyítés esetén alkalmazzák, ugyanazok a lelki folyamatok zajlódhatnak le a természetes fogantatás után is. A PUPO szakaszból is kihozhatjuk a maximumot és számos tanulságot is levonhatunk belőle.

Már anya vagyok?

Fotó: Klaus Vedfelt/ Getty Images

Amikor kisbabára vágyunk akaratlanul is minden gondolatunk ekörül a téma körül forog. Gondosan megtervezzük az együttlétet, vagy esetleg lombik esetén tudjuk is a beültetés pontos dátumát, és onnantól kezdve elindul a visszaszámlálás. Ilyenkor viszont az agyunk gyakran kibabrál velünk és elkezd fantom tünetekkel bombázni. Egy átlagos mellfeszülésről ebben a szakaszban meggyőződésünk, hogy a korai terhesség jele és épp így, minden kis változást feszült figyelemmel próbálunk nyomon követni. „Ez már vajon az? Már anya vagyok?” – tesszük fel magunknak naponta többször a kérdést. Azonban a terhesség első jelei könnyen összetéveszthetők a PMS tüneteivel, így hamar tévútra kerülhetünk a túlzott önanalizálással, ami végül csak csalódáshoz vezet. Nem érdemes tehát minden idegszálunkkal – és neten való kutatkodással – azon lenni, hogy minél hamarabb kész tényeket találjunk. Sem pedig idejekorán terhességi teszteket csinálni, hanem próbáljuk meg inkább kivárni ezt a néhány napot és kihasználni a PUPO adta lehetőségeket.

Elterelő hadművelet

fotó: Morsa Images/GettyImages

A beszűkült fókusz miatt azt érezhetjük, hogy csak vánszorognak a percek. A napok éveknek tűnnek és alig bírjuk kivárni, hogy megérkezzen az elmaradó menstruáció első napja. Azzal viszont, ha túlságosan ráfeszülünk a várakozásra, csak nehezítjük a saját dolgunkat. Ilyenkor a legjobb dolog, amit tehetünk, ha eltereljük a figyelmünket. Régóta tervezel megnézni egy filmet a moziban? Itt az ideje. Randi programok, barátnős találkozók, önkényeztetős esték masszázzsal és illatos kencékkel, bármi jöhet, ami csak kizökkent. Mindemellett jó emlékeztetni magunkat arra, hogy nem egyedül vagyunk ebben az aggodalom-spirálban. Ilyenkor kell igazán összezárni a párunkkal, akit valószínűleg legalább annyira megvisel ez az időszak, mint minket (még akkor is, ha sokszor nem látszik). Felfoghatjuk úgy is ezt a bő két hetet, mint olyan idő, amit közösen, a párkapcsolatunk erősítésére használhatunk. Próbáljunk meg ilyenkor kilépni a bűvös babakörből és olyan dolgokkal foglalkozni, amik erősítik a kötődést és boldoggá tesznek minket.

Amíg ki nem derül az ellenkezője…

Annak ellenére, hogy kísérletet teszünk arra, hogy eltereljük a gondolatainkat és más dolgokra is figyelmet fordítsunk, nem jelenti azt, hogy rá se hederítenénk arra, ami a testünkben és lelkünkben zajlik. Éppen ezért a PUPO alatt célravezető olyan életmódot folytatni, mintha már várandósak lennénk. Azzal, hogy nem fogyasztunk alkoholt, nem dohányzunk, odafigyelünk az étkezésünkre, alvásunkra és eleget mozgunk, csak saját magunknak teszünk jót. És a pocakunkban esetlegesen növekvő kisbabának. Ha pedig beigazolódik az ellentéte, azaz mégsem vagyunk várandósak, akkor még mindig tekinthetünk rá úgy, hogy legalább ezidő alatt is tettünk valamit az egészségünkért.

Akkor se csüggedjünk, ha a két hét lejárta után csupán egy csíkkal szembesülünk, mert végső soron minden hónap új lehetőségeket rejt. Ha még várat is magára a kisbaba, előbb-utóbb megérkezik az életünkbe és akkor majd rájövünk, hogy minden erőfeszítést és fáradalmat megért a végeredmény.

Nyitókép: SIphotography / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: