A vasárnap fröccse a húsleves – Tényleg mindenre jó?

Évtizedes titkok a fazékban

Egy macskajajos vasárnapon anyukám húslevesét nagyobb boldogsággal kortyolgattam, mint előtte nap a fröccsömet. De valóban segít vagy csak a gyermekkori nosztalgia van rám gyógyító hatással?

Vidéki lányként a húsleves számomra a vasárnapi ebédek elengedhetetlen része. Ha ránézek erre a gőzölgő finomságra, eszembe jut, ahogy gyerekként anyukám mellett tébláboltam a konyhában és figyeltem főzés közben. Persze nemcsak az ebédeken van helye a kultikus fogásnak, betegség idején is kincset ér. Néhány kanál belőle és az embernek kutya baja, de – saját tapasztalat – szerelmi bánat ellen is kiváló. Az már biztos, hogy a nagyanyáink tudták, mi a jó. Hála nekik, ez az étel mára a magyar gasztronómia egyik alapfogása, ám azt kevesen tudják, hogy eredetileg sváb eredetű. A német brüeje szóból ered, ami forró folyadékot jelent. Itthon csak a 18. század elején bukkant fel, de azóta is töretlen a népszerűsége. A mi családunk is őriz egy sok-sok éves húsleves receptet, amit még az ükanyám írt. A megsárgult papíron tisztán kiolvasható, hogy a húsleves akkor jó, ha gyöngyözik a teteje. Anyukám ezt annyival egészítette ki, hogy annyi pénzünk lesz, ahány zsírgyöngyöt számolunk meg a fazékban. 

A húsleves tudománya

Fotó: Photographee.eu/Shutterstock

Ha azt hitted, hogy a húsleves gyógyító ereje csak mendemonda, amivel az öregek szédítettek minket, akkor tévedsz. Dr. Stephen Rennard belgyógyászt annyira magával ragadta a nagymamája által készített leves, hogy a tűzhelyről egyenesen a laborba szállította azt. Ki akarta deríteni, hogy ez a fogás valóban segít-e a gyógyulásban. A kutatás nem várt eredményt hozott. Rennard arra jutott, hogy a húsleves valóban gyógyító hatású betegség idején. Ugyanis az étel páratartalma felszabadítja a légutakat és a torokfájást is képes elmulasztani. Hogyan lehetséges ez? Ha megfázunk, akkor a szervezetünk nagy számban termel fehérvérsejteket, amelyek mozgás közben nyákot termelnek, ami köhögést, illetve orrdugulást is okozhat. Viszont a leves összetevői lassítják a sejtek mozgását, ezzel segítik a tünetek enyhülését. Szóval megfázás esetén, mielőtt felvásárolnád a gyógyszertár teljes raktárkészletét, inkább menj be a közeli boltba és szerezz be egy húslevesnyi hozzávalót.

Nyitókép: from my point of view/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: