Kimerültség és szűnni nem akaró fejfájás, ezek a tünetek vashiányra is utalhatnak!

A vashiány 5 jellemző tünete

A vitaminok fontos üzemanyagok a szervezetünk számára, ha valamelyikben hiányt szenved, akkor jelez. Sajnos azonban sokszor túl későn kapunk észbe.

Nekünk, nőknek kifejezetten fontos lenne odafigyelnünk arra, hogy elegendő mennyiségű vasat vigyünk be a szervezetünkbe. Ugyanis az magától nem képes előállítai ezt a vérképzéshez, az oxigén szállításához, a normál izomműködéshez és az immunredszer megfelelő működéséhez is szükséges létfontosságú anyagot. A vashiány egyébként könnyen kialakul, hátterében pedig többnyire az egyoldalú étkezés áll. Veszélyeztetett helyzetben vannak a vegetáriánus és vegán étrendet folytatók, ugyanis a növényi eredetű vasat a szervezet sokkal nehezebben képes feldolgozni, mint az állati eredetűt. Sajnos a mindennapok egyik alapkelléke a kávé, illetve a zöld és fekete tea is gátolja a vas felszívódását. Fontos, hogy tudatosabbak legyünk a testünk jelzéseimvel kapcsolatban, és érzékeljük, amint felmerül a vashiány lehetősége. De mik a tünetek?

1. Sápadság

A sápadt bőr a vashiány egyik elsőszámú és legszembetűnőbb jele. A bőr rózsás színét a vérben lévő hemoglobin adja, amelynek a vas az egyik legfőbb összetevője. Vashiány esetén a vérben alacsonyabb a hemoglobin szintje, ezáltal kevésbé piros, ez okozza a sápadtságot.

2. Kimerültség

Ha vashiány alakul ki a szervezetben, akkor az kevesebb oxigént képes eljuttatni a szövetekhez és a szervekhez, így különféle működési zavarok jelentkezhetnek, aminek következménye lehet a fáradtság. Ha könnyen elkalandozunk, ingerlékenyek vagyunk, gyengék, és ez a tünetegyüttes hosszú távon fennáll, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz.

3. Kirepedezett bőr, ajkak és száraz haj

Fokozott hajhullás, extra száraz bőr vagy ajkak, amiken a külsőleges táplálás mit sem segít? Bizony, ezek is lehetnek a vashiány tünetei. Persze normális, ha kicsit szárazabb a bőrünk vagy hullik a hajunk, de fontos észrevenni, amikor már nem normális mértékű a probléma.

4. Fejfájás

Bár a fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, és nagyon sok minden állhat a hátterében, vashiány esetében is biztosan számolnunk kell vele. Ez annak köszönhető, hogy nem jut elegendő oxigén az agyba.

5. Légszomj és szédülés

Az év első hónapjaiban többen is rászánják magukat a sportolásra, azonban sokak kedvét szegi, hogy már kevés mozgás után is kapkodva veszik a levegőt. Ha indokolatlanul hamar kifulladunk sport közben, az bizony egyértelmű jele annak, hogy a szervezetünknek vaspótlásra van szüksége.

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz. Egy alapos laborvizsgálatot követően a szakorvos pontosan meg tudja határozni, hogy milyen mértékű vashiányban szenvedünk, és a kezelést is ennek megfelelően írja elő. Addig is, válasszunk olyan élelmiszereket, amelyek magas vastartalmúak, ilyenek a máj, a vörös húsok, a szezámmag, a pisztácia, a tojássárgája, a csipkebogyó, álgabonák közül pedig a quinoa és az amarant.

Nyitókép: Rosley Majid / EyeEm/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: